Skocz do zawartości

[opony] slicki do MTB

Zidentyfikowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja jeździłem na Smoothie - dobrze trzymają zarówno na suchym jak i na mokrym (w głębokiej wodzie nie jeździłem). Jedyne z czym miałem problem to kiepskie trzymanie na mokrych elementach metalowych jak tory kolejowe czy tramwajowe. Przejechałem na nich niewiele - ok 1000km. W okresie tym nie przebiłem ich. Ogólnie polecam.

Napisano

Bardzo dobry temat.

Mam do was pytanie dla opon 1.20 jaki rozmiar macie wpisany w liczniku ??

u mnie 1982.

I kolejne pytanie dla użytkowników slicków. Jakie macie porównanie - opona slick, a terenowa ??

Ja posiadam parę opon :

http://www.bikekatalog.pl/2009/komponenty/2602/Hutchinson.Top.Slick.2/

Używam je na zmianę z Kendami Karma i w moim odczuciu na Karmach jedzie się lepiej na asfalcie ( lepiej ?? ) .

Napisano

Ja też posiadam Karmy, ale na slick'ach Kwest 1.5 według mnie lepiej się jedzie na asfalcie. Pewniej trzymają drogi i można się bardziej kłaść na zakrętach. Do tego są nieporównanie cichsze.

Napisano

Karma hałasuje to fakt, ale nie miałem problemu na dystansach 30 kmów zrobić średnią 29 z groszem, a z tymi slickami wydaje mi się, że jest z tym gorzej. Tak samo jeśli chodzi o rozpędzanie.

Napisano

Karma hałasuje to fakt, ale nie miałem problemu na dystansach 30 kmów zrobić średnią 29 z groszem, a z tymi slickami wydaje mi się, że jest z tym gorzej. Tak samo jeśli chodzi o rozpędzanie.

Hmmm... Ja osobiście mam całkowicie inne odczucie, po asfalcie śmiga się, aż miło. W górach na asfaltowych zjazdach osiągałem zawsze większą prędkość. Na zwykłych, płaskich prostych również. Chyba, że to może efekt placebo ;)

Teoretycznie slick na asfalcie powinien mieć głównie przewagę poprzez mniejsze opory i wagę.

Może zapomniałeś zmienić obwód koła w liczniku?

Napisano

Może te hutchinsony co zakupiłem są do kitu, przydała by się jeszcze opinia osoby, która jeździła na różnych slickach. Te Kwesty zapewne mają wyższy profil.

Ustawienia w liczniku nie mają tu nic do rzeczy, bo jakbym zapomniał zmienić to wskazania prędkości byłyby wyższe ze względu na niższy profil opony, a co za tym idzie obwód opony się zmniejsza, aktualnie wpisane mam 1982 co zresztą pisałem wyżej.

Co do wagi to fakt dętka od slicka i slick ważą podobnie do zestawu Karma z dętką lightową.

Prawdopodobnie zakupię dla testów te Kendy i zobaczę co się będzie działo.

Napisano

Ja jestem super zadowolony z kojaka 1,35 raceguard na tyle, że na przodzie muszę coś wsadzić, ale dobrze jakby to był jakiś semi-slick 1.5-1,6 do miasta i na bardzo lekki teren. Wysoki profil. Boje się, że drugi kojak na przodzie byłby niebezpieczny na mokrym asfalcie.

Napisano

Z moich doświadczeń ze slickami w lekkim błotku czy na asfalcie oraz w śniegu nie ma tragedii co nie zmienia faktu, że do np. zakrętów na mokrym asfalcie trzeba podchodzić z dystansem.

Napisano

Godzinę temu wróciłem z testu. Nie mam porównania do innych slicków ale jestem mega zadowolony. Rower szybciej się rozpędza i nie trzeba wkładać tyle siły w utrzymanie stałej prędkości co przy oponach 2.1. Zobaczymy co będzie później.

Napisano

Ja obecnie ujezdzam kojaka 1,35 na tyle, przod kenda 849 2.1 bodajze. Trasa piastow -> warszawa ( 10,1km do polczynskiej za wiadukt po stronie woli) przez ursus sciezka rowerowa/chodnikami i niewiele asfaltu czas dzisiaj 19min, srednia predkosc 28km/h, max speed 52,3 ale korba i zebatka 42-16 skonczyla sie z kadencja kosmos :thumbsup:

Przelotowe predkosci bez dokrecania 27-30km/h

Poprzednio 2x kenda 849 2.1 srednia predkosc ~19-21km/h.

Przelotowe predosci bez dokrecania 22-24km/h

Rowerem na dojazdy bez szalu 14kg, macrocash i piasty juz sie cienko kreca :P

Napisano

Może te hutchinsony co zakupiłem są do kitu, przydała by się jeszcze opinia osoby, która jeździła na różnych slickach. Te Kwesty zapewne mają wyższy profil.

Ustawienia w liczniku nie mają tu nic do rzeczy, bo jakbym zapomniał zmienić to wskazania prędkości byłyby wyższe ze względu na niższy profil opony, a co za tym idzie obwód opony się zmniejsza, aktualnie wpisane mam 1982 co zresztą pisałem wyżej.

Co do wagi to fakt dętka od slicka i slick ważą podobnie do zestawu Karma z dętką lightową.

Prawdopodobnie zakupię dla testów te Kendy i zobaczę co się będzie działo.

Co do licznika to racja, ewentualnie można by było zaniżyć prędkość dla Karmy B)

Bardzo dziwne, że gorzej Ci się jeździ na asfalcie na slick'ach, z tych Kwest na pewno będziesz zadowolony, a jak coś to fortuny nie kosztują.

Napisano

Używam je na zmianę z Kendami Karma i w moim odczuciu na Karmach jedzie się lepiej na asfalcie ( lepiej ?? ) .

czy lepiej to nie wiem, ale trzeba pamiętać, że jak się weźmie takie dość uniwersalne opony terenowe, a także semislicka, i napompuje się go np 4,5 bar to też się całkiem lekko toczy, niewiele gorzej od slicków.

• Mod Team
Napisano

Ja dziś pierwszy raz jechałem na slickach (IRC Smoothie 1.25), wczesniej jezdzilem na CST 2.1. Niebo a ziemia, napompowałem je moją małą pompeczką, więc pewnie >3 atm. nie ma a predkość zwiększyła się o min 5kmph, wyraźnie odczuwalna różnica w przyspieszaniu, nie spodziewałem się tak drastycznej różnicy, polecam te oponki gorąco!

Napisano

na to by wyglądało...

W takim razie na co komu slicki, nie mniej to stwierdzenie byłoby zbyt arbitralne biorąc pod uwagę opinię wszystkich jeżdżących na slickach.

...a z drugiej znów szkoda terenówek na asfalt.

Napisano

czy lepiej to nie wiem, ale trzeba pamiętać, że jak się weźmie takie dość uniwersalne opony terenowe, a także semislicka, i napompuje się go np 4,5 bar to też się całkiem lekko toczy, niewiele gorzej od slicków.

Rocket Rona semi-slickiem nie nazwe, ale toczy sie nieporownywalnie gorzej od Kojak'a. Roznica jest nadal spora, aczkolwiek sporo mniejsza od np. kendy 849

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Tak jeszcze a propos IRC Smoothie...

Wczoraj wracając z pracy zapuściłem się na widzewskie bezdroża (dzielnica Łodzi) i zjeżdżając z górki po kamieniach i innych wertepach miałem wrażenie, że ja się mogę rozpaść na kawałki i rower tak samo a Smoothie pojadą dalej jak gdyby nigdy nic ;)

Jak jutro pogoda pozwoli mam zamiar przetestować je na mokrym asfalcie, ale i tak jestem bardzo zadowolony z zakupu. I to wszystko za 39 zł/szt.

Napisano

Słuchajcie, waszą rozmową delikatnie zraziliście mnie slickami:) jeżdżę coraz rzadziej w teren i chyba sobie gumy zmienię bo na tych klockach które mam ciężko mi zapychać po mieście.;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...