Zidentyfikowany Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Cześć. Już szybciej planowałem kupić sobie slicki ale jakoś z tym zwlekałem. Będą to opony tylko na asfalt. Poszukałem trochę i mam na oku 3 typy: IRC Smoothie 26x1,25 KENDA KWEST 26x1,25 Maxxis Detonator 26x1.25 Czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z tymi oponami? Które lepsze?
nota Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Ja jeździłem na Smoothie - dobrze trzymają zarówno na suchym jak i na mokrym (w głębokiej wodzie nie jeździłem). Jedyne z czym miałem problem to kiepskie trzymanie na mokrych elementach metalowych jak tory kolejowe czy tramwajowe. Przejechałem na nich niewiele - ok 1000km. W okresie tym nie przebiłem ich. Ogólnie polecam.
DominikM Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Zidentyfikowany, z tych 3 smoothie - zrobiłem na nich ładne parę tysięcy km.
Zidentyfikowany Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Po mokrym to ja raczej nie jeżdżę no ale dobrze wiedzieć. Mówicie że IRC, hmmm ktoś jeszcze ma coś do dodania w temacie ?
andi333 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Mam kwesty i nie narzekam nawet w deszczu dają radę.
TocaS Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Bardzo dobry temat. Mam do was pytanie dla opon 1.20 jaki rozmiar macie wpisany w liczniku ?? u mnie 1982. I kolejne pytanie dla użytkowników slicków. Jakie macie porównanie - opona slick, a terenowa ?? Ja posiadam parę opon : http://www.bikekatalog.pl/2009/komponenty/2602/Hutchinson.Top.Slick.2/ Używam je na zmianę z Kendami Karma i w moim odczuciu na Karmach jedzie się lepiej na asfalcie ( lepiej ?? ) .
Patryke Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Ja też posiadam Karmy, ale na slick'ach Kwest 1.5 według mnie lepiej się jedzie na asfalcie. Pewniej trzymają drogi i można się bardziej kłaść na zakrętach. Do tego są nieporównanie cichsze.
TocaS Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Karma hałasuje to fakt, ale nie miałem problemu na dystansach 30 kmów zrobić średnią 29 z groszem, a z tymi slickami wydaje mi się, że jest z tym gorzej. Tak samo jeśli chodzi o rozpędzanie.
Patryke Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Karma hałasuje to fakt, ale nie miałem problemu na dystansach 30 kmów zrobić średnią 29 z groszem, a z tymi slickami wydaje mi się, że jest z tym gorzej. Tak samo jeśli chodzi o rozpędzanie. Hmmm... Ja osobiście mam całkowicie inne odczucie, po asfalcie śmiga się, aż miło. W górach na asfaltowych zjazdach osiągałem zawsze większą prędkość. Na zwykłych, płaskich prostych również. Chyba, że to może efekt placebo Teoretycznie slick na asfalcie powinien mieć głównie przewagę poprzez mniejsze opory i wagę. Może zapomniałeś zmienić obwód koła w liczniku?
Zidentyfikowany Napisano 8 Maja 2010 Autor Napisano 8 Maja 2010 Oponki już na rowerze. Tak się prezentują:link
TocaS Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Może te hutchinsony co zakupiłem są do kitu, przydała by się jeszcze opinia osoby, która jeździła na różnych slickach. Te Kwesty zapewne mają wyższy profil. Ustawienia w liczniku nie mają tu nic do rzeczy, bo jakbym zapomniał zmienić to wskazania prędkości byłyby wyższe ze względu na niższy profil opony, a co za tym idzie obwód opony się zmniejsza, aktualnie wpisane mam 1982 co zresztą pisałem wyżej. Co do wagi to fakt dętka od slicka i slick ważą podobnie do zestawu Karma z dętką lightową. Prawdopodobnie zakupię dla testów te Kendy i zobaczę co się będzie działo.
Sorcerer Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Ja jestem super zadowolony z kojaka 1,35 raceguard na tyle, że na przodzie muszę coś wsadzić, ale dobrze jakby to był jakiś semi-slick 1.5-1,6 do miasta i na bardzo lekki teren. Wysoki profil. Boje się, że drugi kojak na przodzie byłby niebezpieczny na mokrym asfalcie.
TocaS Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Z moich doświadczeń ze slickami w lekkim błotku czy na asfalcie oraz w śniegu nie ma tragedii co nie zmienia faktu, że do np. zakrętów na mokrym asfalcie trzeba podchodzić z dystansem.
Zidentyfikowany Napisano 8 Maja 2010 Autor Napisano 8 Maja 2010 Godzinę temu wróciłem z testu. Nie mam porównania do innych slicków ale jestem mega zadowolony. Rower szybciej się rozpędza i nie trzeba wkładać tyle siły w utrzymanie stałej prędkości co przy oponach 2.1. Zobaczymy co będzie później.
Sorcerer Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Ja obecnie ujezdzam kojaka 1,35 na tyle, przod kenda 849 2.1 bodajze. Trasa piastow -> warszawa ( 10,1km do polczynskiej za wiadukt po stronie woli) przez ursus sciezka rowerowa/chodnikami i niewiele asfaltu czas dzisiaj 19min, srednia predkosc 28km/h, max speed 52,3 ale korba i zebatka 42-16 skonczyla sie z kadencja kosmos Przelotowe predkosci bez dokrecania 27-30km/h Poprzednio 2x kenda 849 2.1 srednia predkosc ~19-21km/h. Przelotowe predosci bez dokrecania 22-24km/h Rowerem na dojazdy bez szalu 14kg, macrocash i piasty juz sie cienko kreca
Patryke Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Może te hutchinsony co zakupiłem są do kitu, przydała by się jeszcze opinia osoby, która jeździła na różnych slickach. Te Kwesty zapewne mają wyższy profil. Ustawienia w liczniku nie mają tu nic do rzeczy, bo jakbym zapomniał zmienić to wskazania prędkości byłyby wyższe ze względu na niższy profil opony, a co za tym idzie obwód opony się zmniejsza, aktualnie wpisane mam 1982 co zresztą pisałem wyżej. Co do wagi to fakt dętka od slicka i slick ważą podobnie do zestawu Karma z dętką lightową. Prawdopodobnie zakupię dla testów te Kendy i zobaczę co się będzie działo. Co do licznika to racja, ewentualnie można by było zaniżyć prędkość dla Karmy Bardzo dziwne, że gorzej Ci się jeździ na asfalcie na slick'ach, z tych Kwest na pewno będziesz zadowolony, a jak coś to fortuny nie kosztują.
adriansocho Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Używam je na zmianę z Kendami Karma i w moim odczuciu na Karmach jedzie się lepiej na asfalcie ( lepiej ?? ) . czy lepiej to nie wiem, ale trzeba pamiętać, że jak się weźmie takie dość uniwersalne opony terenowe, a także semislicka, i napompuje się go np 4,5 bar to też się całkiem lekko toczy, niewiele gorzej od slicków.
Mod Team safian Napisano 12 Maja 2010 Mod Team Napisano 12 Maja 2010 Ja dziś pierwszy raz jechałem na slickach (IRC Smoothie 1.25), wczesniej jezdzilem na CST 2.1. Niebo a ziemia, napompowałem je moją małą pompeczką, więc pewnie >3 atm. nie ma a predkość zwiększyła się o min 5kmph, wyraźnie odczuwalna różnica w przyspieszaniu, nie spodziewałem się tak drastycznej różnicy, polecam te oponki gorąco!
TocaS Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 na to by wyglądało... W takim razie na co komu slicki, nie mniej to stwierdzenie byłoby zbyt arbitralne biorąc pod uwagę opinię wszystkich jeżdżących na slickach. ...a z drugiej znów szkoda terenówek na asfalt.
Sorcerer Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 czy lepiej to nie wiem, ale trzeba pamiętać, że jak się weźmie takie dość uniwersalne opony terenowe, a także semislicka, i napompuje się go np 4,5 bar to też się całkiem lekko toczy, niewiele gorzej od slicków. Rocket Rona semi-slickiem nie nazwe, ale toczy sie nieporownywalnie gorzej od Kojak'a. Roznica jest nadal spora, aczkolwiek sporo mniejsza od np. kendy 849
xgth Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 A ja mam pytanie czy będą pasować IRC smoothie 1.25 do obręczy http://madbike.pl/Obrecz_KELLYS_DRAFT_559x19_1_nit_black-554.html niestety nie mam jej jak na razie zmierzyć ;/ może ktoś wie?
Ros Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Tak jeszcze a propos IRC Smoothie... Wczoraj wracając z pracy zapuściłem się na widzewskie bezdroża (dzielnica Łodzi) i zjeżdżając z górki po kamieniach i innych wertepach miałem wrażenie, że ja się mogę rozpaść na kawałki i rower tak samo a Smoothie pojadą dalej jak gdyby nigdy nic Jak jutro pogoda pozwoli mam zamiar przetestować je na mokrym asfalcie, ale i tak jestem bardzo zadowolony z zakupu. I to wszystko za 39 zł/szt.
Tomig Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Słuchajcie, waszą rozmową delikatnie zraziliście mnie slickami:) jeżdżę coraz rzadziej w teren i chyba sobie gumy zmienię bo na tych klockach które mam ciężko mi zapychać po mieście.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.