lyndowss Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Wystarczy, że łańcuch jest nasmarowany i gdy się styka z korbą lub wolnobiegiem to jest między nimi smar. Po co smar tam gdzie nic nie ma? Będzie tylko łapał brud. Poza tym i tak podczas pracy trochę smaru przejmą pozostałe części napędu, więc i tak i tak same się przesmarują.
Niedzwiedz1 Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Smar między łańcuchem a korbą? Między łańcuchem a wolnobiegiem? Przede wszystkim powinien być w środku łańcucha, a to że wychodzi na wierzch to nie konieczność tylko wada, czyścić trzeba...
PoleK Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 i koleczka ja bym smarowal, tam jest zazwyczaj lozysko slizgowe, ktore tego wymaga by prawidlowo dzialac.
hehe12 Napisano 12 Lipca 2010 Autor Napisano 12 Lipca 2010 Coś z łańcuchem mam Łańcuch z drugiego roweru normalnie nasmarowałem - mała kropla do środka. A mój ile by sie smaru nie dało, i tak będzie piszczał, muszę lać w 3 miejsca żeby było dobrze Poza tym teraz jeszcze coś się dzieje bo na trybach korby zaczął mi skrzeczeć.
Artro Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Eeee, to ja zawsze smaruje strzykawką z igłą miejsca 1 i 2, i zajmuje to sporo czasu, bo niby jak ma się ten olej z miejsca 2 dostać do miejsca 1 gdzie jest największe tarcie? Widzę jak olej chwilę po upuszczeniu na łańcuch, z gęstego nagle wnika fajnie w łańcuch, no ale bez przesady?
1415chris Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Coś z łańcuchem mam Łańcuch z drugiego roweru normalnie nasmarowałem - mała kropla do środka. A mój ile by sie smaru nie dało, i tak będzie piszczał, muszę lać w 3 miejsca żeby było dobrze Poza tym teraz jeszcze coś się dzieje bo na trybach korby zaczął mi skrzeczeć. A ten lancuch to ile juz ma przebiegu/lat i w jakim jest stanie? Lancuch smaruje sie na trzpieniach/rolkach pkt 2 ze zdjecia, kropla, kilka ruchow korba, odstawiasz na noc, rano szmata w ruch i naped jest gotowy do akcji. W tym temacie to juz trudno o odkrywanie ameryki....
PaRiik Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 A czy przed smarowaniem nalezy dobrze umyc lancuch?? czy jak na nim jest kurz to mozna smarowac czy nie???
BorisDime Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 najlepiej jest wymyć na błysk, wyszejkować w jakiejś nafcie albo benzynie. Ja osobiście łańcuch zdejmuję, wrzucam do benzyny ekstrakcyjnej, szczoteczką do zębów czyszczę z zewnątrz na błysk, potem szejkuje w benzynie do momentu aż benzyna przestaje się brudzić. Potem wieszam na gwoździu do wyschnięcia, następnie zatapiam w oleju do pił łańcuchowych, potrząsam kilka razy i zostawiam na godzinkę żeby olej dobrze spenetrował łańcuch. Następnie wieszam na gwoździu żeby nadmiar ściekł, po jakieś godzinie wycieram kilkukrotnie łańcuch do sucha i zakładam na rower. W efekcie łańcuch jest dobrze spenetrowany przez olej, z zew nie łapie syfu i starcza zależnie od pogody na 100-300km.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.