Raltaled Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Mam zamiar kupić buty oraz pedały zatrzaskowe. Na buty mam budżet 300 złoty natomiast na pedały do 150. Szukam butów dosyć sztywnych, np. http://www.mudserwis.com/shimano-shm122-buty-mtb-p-458.html . Chciałbym się jeszcze zapytać co lepsze: 3 rzepa czy klamra. Co do pedałów, myślę o Crankbros Egg Beater C które można znależć po okazyjnych cenach lub Shimano PD-M540. Będą to moje pierwsze pedały więc nie wiem czy lepszy będzie większy luz roboczy w Cran'kach czy mniejszy w Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BandiT Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 sam niedawno kupilem zestaw buty Diadora + M540, przejechane okolo 500km i jestem bardzo zadowolony. pedaly spokojnie moge polecic - po przejrzeniu wielu postow mysle, ze nie tylko ode mnie taka opinie uslyszysz jezeli chodzi o klamre czy trzecia rzepe - uslyszalem w sklepie pewna opinie, ktora sie podziele. otoz Pan sprzedawca powiedzial, ze jesli chodzi o rzepy to sa dobre jesli nie sa w butach Shimano, bo oni produkuja plytkie buty (slabiej jest w nich pieta trzymana) i rzepa w nich szybko sie niszczy nie trzymajac pozniej stopy jak nalezy. dlatego jezeli chce sie brac juz buty shimano to tylko z klamra. on osobiscie jezdzi w Sidi (3 rzepy) juz dwa lata i chwali je strasznie. sa glebsze, pieta lepiej sie w bucie trzyma i dzieki temu rzepa nie jest narazana na takie duze sily (dluzej pozostaje mocna). podkreslam - to nie moja opinia, ja ja tylko przekazuje (moze okaze sie pomocna). ale wedlug mnie jest to bardzo logiczne rozumowanie. jak kiedys kupie buty z trzema rzepami to wiecej bede w stanie na ten temat napisac. teraz mam Diadory z klamra. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Co do butów: Sam nie jeździłem w butach Shimano, miałem je raz na nogach, okazały się zbyt wąskie, ostatecznie wybrałem Specialized Sport MTB, nie mają co prawda mocowania na kołki, ale podeszwy są mega sztywne (lecz nie sądzę, żeby była duża różnica w sztywności w porównaniu z Shimano). Jeżeli chodzi o klamrę/rzepy, to klamra z pewnością będzie łatwiejsza w regulacji szczególnie podczas jazdy. Wbrew pozorom rzepy się nie wyrabiają zbyt szybko, a jeśli już się wyrobią to są łatwiejsze w wymianie niż klamra. Jak widać ja mam 3 rzepy i nie narzekam na to rozwiązanie Jeżeli chcesz butki Shimano to może lepiej brać SH M076, lub M086 zamiast M122 (Rożnią się chyba tylko klamrą i mają możliwość mocowania kołków) Jeśli chodzi o pedałki jako pierwsze pedały wpinane, śmiało możesz brać Cranki, luz roboczy jest podobno w nich większy niż w pedałach SPD. Jeśli chodzi o wpinanie to po kilku jazdach wyrobi Ci się odruch i wpinasz się praktycznie natychmiastowo. Nie miałem okazji jeździć w SPD, więc się nie będę wypowiadał na ich temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raltaled Napisano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Słyszałem od znajomych że najtańsze modele crank'ów są nietrwałe. Wiecie coś o tym? Sam patrząc do katalogu przeczytałem że posiadają korpus oraz elementy zatrzasku ze stali węglowej a to raczej nie wróży trwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 ja smigam na butach 661 expert i pedaly pd-m520 to chyba najtanszy mozliwy zestaw troche szukalem ale wyrwalem buty za 135zl a pedaly za 74 wszystko nowe , paragony i kartoniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raltaled Napisano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 już znalazłem crankbros egg beater mxr za 18 euro + 10 za przesyłkę. Za pedały cena podobna ale jakosć o wiele lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Jeżeli jeszcze nie zdecydowałeś, to w najnowszym bikeBoardzie jest test 21 par butków do 300 PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Po pierwsze: M122 nie jest butem ze sztywną podeszwą. Po drugie: Rzepy w Shimano trzymają nie najgorzej(sprzedawca w sklepie trochę przesadził) Po trzecie: Do tańszych modeli Cranków przede wszystkim dają słabsze bloki które się szybciej ścierają. Model MXR nie jest najlepszym wyborem. Lepiej zainwestuj w 540. Jeżeli interesują Cię EggBeater'y to rozglądaj się za modelami C lub SL. Po trzecie: safian Jeżeli chcesz butki Shimano to może lepiej brać SH M076, lub M086 zamiast M122 (Rożnią się chyba tylko klamrą i mają możliwość mocowania kołków) Żaden z tych modeli nie ma możliwości zamontowania kołków i różnią się jeszcze protektorem w podeszwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 ja kupiłem buty Adidas SPD. takie wyglądają jak zwykłe buty. Pedały mam platformowe M647. Z dzieckiem jeżdżę nie wpięty tylko opieram nogę na platformie (dziecko w foteliku). Polecam super. Luz roboczy jest dość duży. Stopa nie jest skrępowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Polecam buty Louis Garneau posiadam je od miesiąca i jestem bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.