lukilukas Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Jestem nowy, dlatego na początku witam wszystkich. 1.Posiadam wyżej wymienione hamulce i od pewnego czasu niepokoją mnie w nich dziwne odgłosy, a mianowicie podczas hamowania wydobywa się z nich odgłos coś w stylu bulgotania. Na początku miało to miejsce tylko w hamulcu znajdującym się z tyłu, ale od jakiegoś czasu pojawia się też z przodu. Hamulce (podobnie jak cały rower ) są stosunkowo nowe (350 km), hamują bardzo dobrze, dlatego mam pytanie czy te odgłosy są normalne i nie powinienem się tym przejmować czy może jest coś nie w porządku? 2.Mam również problem z tarczą na przednim kole, dokładniej ociera ona o klocki podczas szybszej jazdy lub podczas pokonywania zakrętów (gdy rower jest pochylony), gdy rower nie jest obciążony tarcza nie ociera. Koło było ustawiane kilka razy, a problem występuje nadal. Niby nie przeszkadza to w jeździe, jednak jest to bardzo denerwujące i prosiłbym o poradę jak się tego pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 z profilu widze ze masz taki sam rower jak ja i moge ci powiedziec ze nie dzieje sie nic szczegolnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchanodozol Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Mam takie hamulce."Bulgotanie"jak to określiłeś występuje u mnie w tylnim hamulcu,niejest to uciążliwe bo żadko hamuje(każdy system hanulcowy ma swoje + i -) bardziej denerwuje mnie pisk gdy tarcze sa mokre,ale nawet v breyki piszczą gdy są mokre.Jeśli chodzi o tarcie to spotkałem się z tym po wywrotce,pomogła regulacja zacisku zamykacza piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vcppp Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 mam ten sam rowerek i te same problemy, ad1. czujesz przy tym szarpanie lekkie? ad2. mi dzwoni w zakretach, zwlaszcza przod ... ale podejrzewam ze to po prostu kwestia dociazenia kola od boku zamiast, jak zwykle, pod katem 90* ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukilukas Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 nie odczuwam szarpania hamowanie jest calkiem normalne mysle ze da sie jakos ustawic kolo zeby nie dzwonilo (normalnie tarcze chyba nie powinny ocierac nawet w zakretach) tylko nie mam pojecia jak :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Mam te same hamulce i występował ten sam problem. Kupiłem mniejsze tarcze i czekam jeszcze na klocki. Do końca tygodnia pewnie wszystko złożę i zobaczę czy coś to dało. A tu masz mój topic w którym jest sporo rad co z tym można zrobić: Klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukilukas Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 wielkie dzieki, z tego co widze nie da sie za bardzo w moim wypadku nic z tym zrobic ja mam tarcze 160mm i brzecza okrutnie jesli w wiekszych te odglosy sa glosniejsze to jakbym mial jakies 200 or sth to moj rower wydawalby odglosy jak w sankach sw mikolaja xD kurde pierwszy raz mam tarczowki bardzo fajnie hamuja i szpanersko wygladaja ale wydaja dzwieki lepsze niz na jakims koncercie - jak hamuje bulgotaja, jak skrecam brzecza, jak jest mokro piszcza jak jeszcze troche pojezdze moze jakies nowe dzwieki odkryje i nagram plyte xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 U mnie częściowo problem rozwiązałem przy pomocy pasty miedzianej. Prawdziwą poprawę daje ustawienie zacisku jak ktoś siedział na rowerze. Głupia metoda ale częściowy efekt był. Może było to spowodowane tym, że pod naciskiem koło minimalnie się przesuwało względem amortyzatora. Jak wszystko złoże to dam znać czy coś się poprawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaff28 Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Mam podobne objawy-bulgotanie i szarpanie na przodzie ,ale po małym zagrzaniu ustępuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
California Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Dokładnie. U mnie czasem powtarza się to samo. Dziwny odgłos i odczuwalne szarpanie. Ustępuje, jak je porządnie rozgrzeję na jakimś zjeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migajek Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Dokładnie. U mnie czasem powtarza się to samo. Dziwny odgłos i odczuwalne szarpanie. Ustępuje, jak je porządnie rozgrzeję na jakimś zjeździe. U mnie tył hamuje bez zarzutu, natomiast przód niestety ... Nie tylko że słychać, to nawet widać że hamulec wraz z widelcem po prostu skacze przód-tył ... Występuje to przy średniej sile zaciskania, zarówno przy słabym hamowaniu jak i stawianiu na przednym kole (nawet zaczynając od ok 40km/h) się to nie dzieje... Spróbuję może odtłuścić tarcze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XenL Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Też mam level a4 i tez mam ten problem. I mam taką sugestię. Nie wydaje wam się, że to może byś spowodowane zbyt niskim poziomem, ciśnieniem płynu hamulcowego? (chodzi mi o te dziwne odgłosy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziunio20 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 mam krosa a2 xt z tymi hamulcami tarcze 160 mm (przebieg 2500km) i występują u mnie od samego początku te same problemy. Przestałem nawet juz jeździć do serwisu mimo posiadanej gwarancji. Jedyne co można robić to ich odtłuszczanie na jakiś czas pomaga. do tarczy można użyć preparatu WURTH SABESTO, a klocki standard mycie i papier ścierny. A i z tyłu wymieniłem klocki na czerwone kool stopy, to jakość hamulca trochę się poprawiła. Tak na marginesie to nie mam zastrzeżeń co do modulacji i siły hamowania, tarcze nie dzwonią klocki nie ocierają, tylko to częste odtłuszczanie ale zajmuje mi to coraz mniej czasu, (trening czyni mistrza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzell Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam, Ja rowniez mialem klopoty z tymi hamulcami, przod szarpal -> winna zatluszczona tarcza. tyl wibruje podczas hamowania -> winna tarcza , wymieniona na nowa i klopotu nie ma . pzdr rzell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.