Skocz do zawartości

[Hamulce v-brake] Klocek zakleszcza się o obręcz

finch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pewien problem z moim tylnym v-brakiem Deore. Jeśli mocno zacisnę klamkę, to klocek zakleszcza się o obręcz i dopiero gdy ręką ruszymy ramiona to odskakuje on z dość głośnym hukiem. W czasie szybkiej jazdy klocek odczepia się sam, ale gdy jadę wolno to zatrzymuje mi koło. Nie wiem czy może to być wina obręczy (ma przejechane ok. 2000 km) czy fabrycznych klocków Shimano, które mają niecały miesiąc? Na początku myślałem, że to wina sprężyny, lub syfu na pivotach, ale rozpięty hamulec z odpiętym sprężynami też w ten sposób zahacza mi o felgę. Macie pomysł, dlaczego się tak dzieje? Z góry dzięki, pozdrawiam :icon_lol:

Sprawdź okładziny, tzn. czy równomiernie się zużywają i czy ich aktualna powierzchnia jest równa. Czasami tak jest, że po mocniejszym dociśnięciu ramion klocki jakby zjeżdżają pod obręcz co powoduje ich nierówne zużywanie się - dlatego tak ważne jest odpowiednie dobranie i ustawienie klocków.

Taki choćby przykład:

zdjecie60057661stareklo.th.jpg

Przez tak wytarte okładziny ramiona z czasem mogą wykazywać brak powrotu, ponieważ klocki lekko zakleszczają się w obręczy i skutecznie zatrzymują koło. W takiej sytuacji najlepiej zdemontować klocki i zetrzeć papierem ściernym obszar gdzie zalega nadmiar gumy, aby powierzchnia tarcia w stosunku do obręczy była równa. Trzeba też ocenić opłacalność takiego zabiegu...

To oczywiście jeden z możliwych powodów takiego zachowania.

W sumie się zgadza, gdy mocno docisnę ramiona to klocek rzeczywiście minimalnie zsuwa się po obręczy. Po czym będę mógł poznać, że okładzina jest nierównie zużyta i jak mogę zapobiec zsuwaniu się klocka na przyszłość?:)

Jeśli jest tak jak opisuje martinw, to koniecznie podsuń ten klocek/klocki do góry. Jeśli są już tak nierówno wytarte, to może być problem z dalszym ich używaniem, ewentualne starcie papierem ściernym na płaskiej desce etc.

zapobiega się w ten sposób, że od czasu do czasu sprawdza się stopień zużycia (vide post "martinaw" o tworzeniu się garbu w dolnej części klocka) oraz ustawienie klocków względem obręczy i w razie potrzeby przeregulowuje :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...