Skocz do zawartości

[rower] Wymiana (prawie) całego osprzętu :)

purpleman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem sobie kupić nowy rower, ale z przyczyn niezależnych ode mnie, będę miał mniejszy fundusz na to. Postanowiłem zatem, że wymienię osprzęt w starym rowerze, a jak dozbieram kaski, to dokupię jeszcze ramę i resztę osprzętu.

A więc tak, mam do wydania na wszystko około 2k-2,2k zł. Mam 190cm wzrostu i ważę 90kg(no ale zamierzam co nieco zrzucić ;))

Rama to jakiś Maxim z 2003 roku, trochę ciężka, ale jej geometria mi pasuje.

Planowałem kupić taki osprzęt:

-Kaseta: Shimano HG61

-Łańcuch: Shimano Hg50

-Przerzutka tył: Shimano XT Shadow

-Przerzutka przód: Shimano LX

-Korba: Deore 2010(?)

I tu pojawia się problem, bo ta korba jest na HTII. Z tego co przeczytałem na forum, to bywają problemy z tym systemem. Chciałbym coś z octalink dostać, FC-M572 albo FC-M540, ale problem jest z dostępem tych korb. Co prawda jest M540 z ramionami 170mm, ale ja potrzebuję 175 :/ Myślałem o M521 ale nie wiem czy będzie wystarczająco sztywna, bo swoje ważę.

Bać się tego HT2, czy te problemy z łożyskami to nieliczne przypadki. Wiem, że przed instalacją trzeba przeprowadzić planowanie mufy suportu i to też zamierzam zrobić.

-Manetki: Deore 2010

-Koła: Mavic Crossride UB

A tu następny problem, bo nie wiem czy na moją wagę te koła będą wystarczająco wytrzymałe.

Może coś takiego: http://www.allegro.pl/item1008991708_kola_mavic_317_dt_novatec_od_centrumrowerowe.html

Przy czym nie chciałbym zapłacić za koła więcej niż 600zł(ale jeśli trzeba było by dopłacić na coś lepszego to to rozważę), koła muszą być pod v-brakee.

-Hamulce: Avid SD7

-Klamki: Avid SD7

-Amortyzator: SR Suntour Raidon RL/LO Air

-Stery zewnętrzne: Ritchey Comp (nie potrzebuję drogich sterów do starej ramy, bo będą mi służyć prawdopodobnie kilka miesięcy)

-Pancerze i linki: Zestaw Accent Supreme

No i jak uzbieram kase to rama: Poison Zyankali.

Do tego sztyca, mostek, kierownica Boplight

Co sądzicie o tym zestawie? Jest ok, czy coś warto zmienić?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie ;)

Pozdr, Mateusz

Napisano

Witaj,

Ogólnie całkiem spoko sprzęcik, nie wiem tylko jak wygląda sprawa z kołami bo nigdy z nimi nie miałem do czynienia. Co do systemu HT II... mam korbe XT 770, 3000km przejechane (nie wiele) wszystko ok, znajomy ma też XT tylko model starszy - przejechane 15000km, lato, zima, śnieg, deszcz, błoto, maratony, zawody XC i nadal chodzi dobrze. Jeżeli w Deore są takie same łożyska to bym wziął i niczego się nie bał ;)

Napisano

co do korby bierz spokojnie Deorkę na H2, co do kół crossride dadzą sobie z twoją wagą radę,jak chcesz koła na piastach novateca to tył tylko na 2 łożyskach, przy 4 występują problemy z bębenkiem, odciskaniem się łożysk na osi itd... przy zestawie składanym możesz też coś więcej z wagą pokombinować i z doborem części wytrzymałych/lekkich/tanich - fajnie gdybyś się określił

co do reszty może by tak dołożyć do lepszego amora/jakąś używkę na allegro dorwać

i pomyśl nad przerzutką tył srama...

Napisano

Taki mały szczegół - osobiście dałbym lepszy łańcuch, różnica w cenie do hg70 niewielka, a zawsze lepiej, gdy łańcuch jest trwalszy (to wyciągnięty łańcuch niszczy kasetę...).

Napisano

łańcuch koniecznie lepszy. Shimano może strzelić. kup Srama i będziesz miał spokój. co do korby to używam tego modelu tylko że z 2008 roku. jestem rozczarowany jej trwałością. środkową tarczę musiałem wymienić przy okazji wymiany łańcucha i wolnobiegu i to po niecałych 5 tys. km. nie wydaje mi się żeby to było normalne zjawisko w tej klasy sprzęcie... pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

No najbardziej martwią mnie te koła, na forum przeczytałem ze są mało sztywne bocznie, co przy mojej wadze gwarantuje ocieranie o klocki - tak przypuszczam.

A jakieś składane koła, żeby wytrzymałe były, na piastach maszynowych najlepiej?

Co do amortyzatora, to z używkami ciężko, zazwyczaj fajne amorki, które na allegro znalazłem mają za krótką rurę sterową, albo nie mają piwotów. Raidona za 360zł mogę kupić. Jak znajdzie się kasa, to pomyślę nad czymś lepszym. Epicon? Tora? Coś powietrznego, żebym mógł go dostosować do siebie.

Co do łańcucha, to sporo przejeździłem na shimano i nigdy mi się nie zerwał. Chociaż może kupię jakiś wyższy model od tego HG50.

Co do przerzutek... te zamierzam kupić za jakiś czas, bo stare są jeszcze ok.

Pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

idź najlepiej do sklepu w sprawie kół. niech Ci coś sami złożą. to jest najbardziej korzystna opcja, bo w każdym przedziale cenowym można złożyć koła lepsze od tych "gotowych" proponowanych przez producentów kół. powiedz mi ile chcesz przeznaczyć na koła a ja Ci coś zaproponuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.