Micusek Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Kłaniam się. Otóż w końcu musi nadejść upgarade roweru, już jakiś czas temu miały być kółka i hample, ale sie okazało że mam jeszcze możliwość dodatkowego zdobycia kasy. Potem jeszcze wyjazdy i problemy z netem, aż w końcu jakże piękny moment kiedy to "znalazła się" możliwość pokrycia połowy kosztów amora (czyli ~600 zł). No więc, pytanie zasadnicze - czy reba nadaje się do takich skoków , powiedzmy max 40 cm nad pow. ziemi ? Nie mówię też tutaj o ciągłych skokach, dropach, hopkach 70cm i powietrznych akrobacjach - mamy po prostu z kolegami jedną taką (przez kogoś ladnie zrobioną) skocznie i skaczemy raz na jakiś czas po kilka skoków w celu podniesienia adrenaliny Kolejna sprawa to czy reba nie byla by dla mnie zbyt "profesjonalna" ? Nie jeżdżę w maratonach (może kiedyś), ale skoro i tak bym wyłożył te 600 zł za nówkę to chyba tak czy siak warto kupić ją, jakby nie było, na lata ? Głównie chodzi mi właśnie o wytrzymałość na skoki, czy da na niej chociaz troszkę powariować... bo Mój XCR i tak chodzi wysmienicie w porównaniu do... wszystkich amorków moich kolegów, no ale wiadomo, że człowiek jak już zacznie przeglądać strony forum i allegro to .. wiadomo Jeszcze odnosnie sklepu, gdzie najlepiej się można stargować z amorkiem ? Na BS jest dośc tanio, a podobno ludzie jeszcze targowali, na allegro i tak wiekszośc tańszych propozycji to właśnie propozycje sklepów. a, no bym zapomniał, ma ktoś może jakieś info czy w praktyce działa coś takiego jak 120mm w Levelu A4 ? Pozdrawiam PS. W poście ująłem głównie przykład Reby gdyż zaintrygowala mnie od samego poczatku (:
Cox Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 reby, nie wiem czy z grubą osią, uzywaja w 4X wiec raczej sie nada
Micusek Napisano 2 Maja 2010 Autor Napisano 2 Maja 2010 A to całkiem fajnie, bo wychodzi na to, ze jakieś małe skoki to raczej bez nerwów... W sumie to mnie głównie przekonało, raczej na pewno wezme coś w okolicy 1200, po przesiedzeniu 2 h przed kompem i długich przemyśleniach/prezglądaniach doszedlem do wniosku, że "jak dają, to bierz", a taki amor za 600 zł pasuje do tego zdania jak ulał Rywal - czyli R7 - mniej mi przypada do gustu, nie wiem czemu... Pozostają pytania : 1. Gdzie najlepiej kupić, może ktoś ostatnio kupował i się targowal ? 2. Troche na siłę, ale te 120 mm ...
Cox Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 do geo kross tylko i wylacznie 100mm, ile wazysz? to moze r7 być lepszym wyborem, ale tu gorzej ze skakaniem
Micusek Napisano 2 Maja 2010 Autor Napisano 2 Maja 2010 Pff... koło 55-60 kg, tyle że właśnie R7 mniej mi przypadło do gustu, a jak mi powiedziałeś coś o 4X to od razu na jakimś forum przejrzałem kilka tematów i pisali że mułowate tłumiki ma... tzn. jak dla mnie to reba czy r7 to by było niebo a ziemia w porównaniu do XCR, no ale reba bardziej mi przypada. I te skoki też wole miec z jakimś zapasem wytrzymałości skoro piszesz że R7 mniej
Lextalionis Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 R7 nie wytrzyma żadnych skoków... To jest widelec zawodniczy do XC więc odpada... Reba może być ale w tej cenie można mieć takie widelce jak Revelation, Pike, Arygle lub nawet Domain które do skoków nadadzą się bardziej... Można zainteresować się także TYM... Bombery mają dobre opinie i są żywotne...
Micusek Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Z tymi co podałeś Lextalionis jest taki problem, że ciężko jest je dostac w kolorze białym pod zwykłą ośkę. A nie powiem, że czarny kolor mi nie pasuje :/ Znowuż jakbym już nawet wziął taki bardziej mocny widelec, to on by mi się aż tak bardzo nie zdał, bo nie skacze też aż tak często, a w takiej Rebie pewnei będzie większy komfort przy normalnej jeździe w lesie. W dodatku fajnie jakbym zszedł kilka gramów z rowerkiem... dobra, pozostają te sklepy... najwyżej sam napisze do kilku z nich i zapytam co mi mogą zaoferować.
Adamos05 Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Skoro była mowa o Rock Shox'ie to może Argyle ?? To jest widelec stricte do szeroko pojętego "skakania" Za 1200 będzie używka w bdb stanie...a jak dobrze poszukasz to może nawet funkiel nówke znajdziesz http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=1116&pos=2
C00BA Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Ale z tego co widze to ma byc amor do XC. Raczej AM wiec aygle tutaj kompletnie nie pasi
kello Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Ten bomber co podales to bomberem jest tylko z nazwy. Z tych wszystkich co podales to podpasuje ci Reba. Jezdze ostrzejsze XC, mialem i w sumie mam nadal Zaskara z Reba i to jest dobry wybor, jesli chcesz miec rower XC ale do ostrzejszej jazdy. Amor lekki, sztywny prosty w obsludze i wytrzymaly. Temat serwisu przewalkowany przez fora tysiace razy, przez co jak cos sie zepsuje to bedziesz wiedziec co. Wymiary uszczelek itp standardowe, do dostania. A taki marzocch... prosze bardzo ponad 2kg, jak sie zepsuje to niewiadomo w sumie co... a pakowac do levela cos bardziej dh/fr/dual to przeciez nie ma sensu... nawet nie ma sensu tam pakowac dj 100 bo to przeciez ma byc rower do jazdy normalnej po lesie i czasem gdzies tam skoczyc a tu Reba sobie poradzi.
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2010 Mod Team Napisano 5 Maja 2010 Można zainteresować się także TYM... Bombery mają dobre opinie i są żywotne... 1200zł i ponad 2000g to jakaś kpina jest ... a jak dodać ze to niby XC to już w ogole strzał marzocchi sobie w kolano.
C00BA Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 strzał marzocchi sobie w kolano. sory za offtop, ale marzocchi juz wczescnie strzelilo sobie w kolano Przenoszac linie produkcyjna ze slonecznej italii do malych zoltych ludkow...
Micusek Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 Tak, tylko chyba Argyle nie ma pod 9mm. Decyzję podjąłem, jak tylko domyślę się co z kołem to będzie biała reba z poplockiem. No a poza tym jak kolega Kello napisał, to nie ma być amor stricte do skakania, a do jazdy po lesie i okazjonalnego skoczenia , w porywach do 3 podskoczeń z większej wysokości niż krawężnik. No i sam fakt że jest od groma użytkowników Reby i ogółem RS'ów z podobną budową więc raczej jak coś prostego to na pewno będzie łatwiej
ukaniex Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Chcesz skakać na Kross'ie A4 z widłami 120mm? Ostro siostro! :-) Zdecyduj się raczej na jakiegoś full'a lub sprzęt który to przeżyje.
Micusek Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 Nie, nie. Na nowy rower mnie nie stać, a tych 120 i tak bym nie dał na normalną jazdę po lesie
Pils Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 A może suntour duro djd ze skokiem 100mm wytrzymały i tani. Na Twoje skoki dobry. Tylko za bardzo do xc się nie nadaje
mgxc24 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 A może suntour duro djd ze skokiem 100mm wytrzymały i tani. Na Twoje skoki dobry. Tylko za bardzo do xc się nie nadaje Oj Pils, to nie ta klasa amorków. Duro pod żadnym względem nie dorówna żadnemu z wymienionych widelców. I moim zdaniem niektórzy z was trochę przesadzają. Przy wadze 60kg, Micusek może spokojnie skakać sobie na Krossie a4 z rebą (nawet przy skoku 100mm) - tylko po odpowiednim napompowaniu, żeby nie dobijała.
Artursx1 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Kupuj REBE , mam kolege który jeździ lekkie DH / 4x no i lata nieduże hopy na REBIE na os 20mm . Amortyzator spoko , praca dobra , sztywność i waga również dobra . Jego rower wyglądał tak http://lp1.pinkbike.com/p4pb4750067/p4pb4750067.jpg zastanów się również nad PIKE , może cięższy ale z pewnością będziesz zadowolony po przesiadce z XCR
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.