Skocz do zawartości

[przerzutka] X-9 wyrobione śruby imbusowe na wózku...

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, dziś po jeździe chciałem umyć rower coby jutro zabrać go pociągiem do Warszawy :icon_wink:

Nieświadomy co mnie czeka, zacząłem czyszczenie od napędu i chcąc wyczyścić niedawno zakupiony nabytek, a dokładniej kółeczka spotkał mnie taki o to ZONK :wub:

Otóż śruby (tak, tak, obydwie :down: ) na wózku są wyrobione i w sumie wkładanie tam imbusa nic nie daje.

Jestem załamany i nie mówcie mi żebym nie płakał bo już to zrobiłem :bye2:

Mam możliwość podmiany obecnych śrub, śrubami ze starego LXa, tylko najpierw niech ktos mi powie jak odkręcić obecne? :huh:

Ja raz w trasie zgubiłem śrubę od górnego kółeczka(XT), kółko i te aluminiowe podkładki które są po bokach znalazłem po dłuższym szukaniu, ale śruby już niestety nie... Przykręciłem kółko śrubą od bidonu i jeżdżę na tym już chyba trzeci tysiąc:)

Musisz czymś spiłować łebki starych śrub, rozłożyć wózek na 2 części, zdjąć kółeczka i wykręcić resztki śrub kombinerkami/ żabką.

Nie wiem, jaki rozmiar śrub tam jest. Jeżeli nie są to jakieś miniaturki, to możesz naciąć je czymś i wykręcić śrubokrętem płaskim.

Nie ma co płakać, tylko trzeba działać, bo przerzutka warta zachodu.;)

Hmm, póki co dokładnie sobie obejrzałem śruby i raczej nie uda się ich uratować :/

Rulez czym wbić? Użyć imadła czy jak? :D

Szukam jak najmniej inwazyjnej metody wykręcenia tych śrub, by móc się jeszcze tą przerzutka pocieszyć :D

Hmm, póki co dokładnie sobie obejrzałem śruby i raczej nie uda się ich uratować :/

Rulez czym wbić? Użyć imadła czy jak? :D

Szukam jak najmniej inwazyjnej metody wykręcenia tych śrub, by móc się jeszcze tą przerzutka pocieszyć :D

To stala przypadlosc tej przerzutki(-:

Dzis mialem to samo.Po wizycie w kampinosie cala przerzutke czycilem i rozbieralem. Sprobuj nowym kluczem. Stary pewnie jest juz poscierany.Albo przetnij stary troche diaksem.Jak to nie pomoze to wbij srubokret ,ktory ma troche wiekszy rozstaw od inbusa.

Zwroc tez uwage podczas czyszczenia na lozysko w kolku. Zdarza sie ze sie zaciera.Czeka Cie w tedy wymiana badz czyszczenie i smarowanie lozyska>

Rulez czym wbić? Użyć imadła czy jak?

Po pierwsze musisz użyć - Torx T15

Jeśli chcesz wykrecić śrubę od strony osi obrotu wózka musisz ramię przerzutki ścisnąć lekko (poprzez kawałek szmatki, żeby nie uszkodzić) tak aby blachy wózka oparły się na szczękach imadła i wbić Torxa lekko młotkiem, z przeciwnej strony wózka jest łatwiej, opierasz wózek na imadle i wbijasz Torxa w łeb sruby.

Dobra, słuchajcie udało się!

Nie wiem czemu, ale ten i tylko ten! rozmiar imbusa w multitoolu, który powinien odpowiadać temu w śrubie jest ciut za mały i nie pasuje dokładnie! To powoduje luz i jak śrubka jest mocno skręcona to imbus nie łapie za dobrze i przekręca się w śrubie!

Dziś próbowałem odkręcić tym samym rozmiarem imbusa w multitoolu śrubki w moim markerze do paintballu i tez miał luzy! Bałem się by nie ukręcić jeszcze tych śrubek...

Pomógł zestaw imbusów z praktikera mojego współlokatora, i tam imbus odpowiadający wielkości śruby pasował idealnie ciasno bez żadnych luzów i udało mi się odkręcić te śrubki ;)

Co gorsza tego rozmiaru będę używał najczęściej a jest najniedokładniej zrobiony... :D

Fail!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...