CobraJG Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witam to mój pierwszy post na tym zacnym forum . Chcę kupić rower i wydawałoby się w czym problem jednak im bardziej się zagłębiam w temacie tym więcej mam wątpliwości.Potrzebuje rower crossowy trochę asfalt tochę lekkiego lub średniociężkiego terenu. Budżet jakim dysponuje ok 2000zł + - 400. Po przeczytaniu setek postów i katalogów 2009/2010 wybrałem dwa modele Author Zenith 2199zł vs Unibike Zethos 2199zł i teraz nie mogę się zdecydować. Na korzyść Authora przemawia rabat 120zł do wykorzystania na zakup osprzętu w sklepie - na Unibike nie ma żadnych rabatów. Osprzętowo te rowery prawie się nie różnią - unibike ma z tyłu SLX a author deore ale to żadna różnica dla mnie SLX jest trochę na wyrost i bardziej do MTB niż Crossu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami lub ciekawą propozycję innego roweru crossowego to proszę o pomoc. ps. odn wielkośći ramy to myślę ze przy 178cm wzrostu 20'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Jednak się różnią , Author ma korby typowo szosowe, korby Unibike są bardziej uniwersalne, będą na szosę ale lepiej niz korby Authora sprawdzą się w terenie. Amortyzator w Unibike jest chyba sprawniejszy niż ten z Authora. Słowem jeśli chcesz bardziej uniwersalnego roweru, Unibike jest lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CobraJG Napisano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Dzięki Rulez za opinię i jeszcze dodam z tego co się dowiedziałem że author jest montowany taśmowo a unibike stanowiskowo czyli niby lepiej. Szala powoli przechyla się na korzyść Unibike a już myślałem 99% o authorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzell Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Hej, Ja rowniez rozwazalem Unibike'a ale wkoncu zdecydowalem sie na Meride Crossway TFS 400D. Przedzial cenowy taki sam. Jest to moj pierwszy rower crossowy wiec duzej wiedzy nie posiadam, ale osprzet tez na Deore , dodatkowo masz tarczowki hydrauliczne Tektro ( moze nie wysoki model ale zawsze cos). pzdr rzell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarbla Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 ps. odn wielkośći ramy to myślę ze przy 178cm wzrostu 20'? Unibike nie ma ram w tym rozmiarze, jest 19'' oraz 21''. Myślę, że dziewiętnastka będzie dla Ciebie lepsza. Ja przy 184cm mam 21'' i jest ciut za duża (20'' byłaby idealna). Ale najlepiej to osobiście sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CobraJG Napisano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Właśnie porównałem wymiary ram 19' Unibika i 20' Authora i co się okazuje - unibike ma dłuższą górną rurę pomimo że to 19", a kąty są identyczne w obydwóch ramach! różnica jest tylko w rurze podsiodłowej Uni483mm/Auth508mm tj.2 cm. Czyli wiele się nie różnią. Może jak się wyrobię to skoczę do sklepu na przymiarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Póżną zimą miałem podobny problem wybierałem pomiędzy Zethosem i Zenitem, tu jest mój temat http://www.forumrowerowe.org/topic/63475-rowery-pomoc-w-wyborze-roweru-cross/page__p__669073__fromsearch__1entry669073 Wybór padł na Zethosa i nie żałuję żadnej złotówki wydanej na niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CobraJG Napisano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Poszedłem kupić Authora i w poniedziałek odbiorę..........Meridę Matts TFS XC 400-D. Porozmawiałem w innym sklepie ze sprzedawcą powiedział i miał rację to czego wcześniej nie przewidziałem że rower z Kołami 28" są niepraktyczne na naszym terenie gdzie same górki i czasem trzeba głębiej w teren wjechać rower crossowy odpada - duże koła, mały skok amora itd a ponadto wyglada jak koza;)) na domiar tego crossy są proporcjonalnie droższe od rowerów mtb tej samej klasy. A różnica pomiędzy 26" a 28" w obwodzie jest bardzo mała - porównywałem na miejscu i zakładając do koła 26" wyższą oponę mamy prawie ten sam obwód. Różnica na minus w meridzie to korba 24-34-44 ale jak mi nie będzie pasować to sobie z czasem wymienię. I na koniec przy zakupie wymiana opon na semi ale "balony" zostawiam jakbym w teren się wybierał. Na koniec mam dwa pytania do znawców tematu odn http://www.rowerymer...9&gr=100&id=919 1. Z czym wiąże się wymiana korby na 28-38-48? - oczywiście co wtedy trzeba jeszcze zmieniać 2. I czy tylne zębatki można zmieniać na kasecie i jakie są w tej meridzie? 3. Jakie opony wybrać do crossu chodzi dokładnie o model bo jak 10 lat temu kupowałem opony do roweru to były tylko czeskie i z dębicy buhheheheh bo nie zapytałem a teraz się zastanawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.