ArturEX Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Witam, Obecnie w moim Fullu mam siodełko Bontrager Race. Nie ukrywam, że jest beznadziejne i pomimo, że Full'a mam miękkiego to tyłek boli mnie niemiłosiernie, szczególnie bliżej ud... W związku z tym szukam nowego siodła, które będzie wygodne i jednocześnie jakoś będzie wyglądało . Jeżdżę po zróżnicowanym terenie: asfalt, szuter, żwir, las... także siodełko powinno być uniwersalne. Z reguły ubieram spodnie z wkładką ale na moim obecnym siodle nic to nie daje... Mam na uwadze ten model: http://allegro.pl/item1011235542_siodelko_selle_italia_slr_gel_flow_215g_5_kolorow.html Proszę o fachową pomoc, pozdrawiam
tobo Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Temat "wygodnego" siodła był przerabiany na forum wiele razy i odpowiedź wiele razy była ta sama - nie ma czegoś takiego. Siodło to sprawa indywidualna i dwa siodła o tej samej wadze, szerokości itd mogą być zupełnie inne w odbiorze. Zdecydowanie najwięcej zależy od rozstawu kości twojej miednicy, dopasowanej do tego szerokości siodła, sposobu i ilości jego wypełnienia. Bontrager ma siodła w systemie "inform" czyli z możliwością dokonania pomiaru odpowiedniej dla użytkownika szerokości. Siodła mają różne oznaczenia kolorystyczne, niebieskie, żółte i czerwone. W moim przypadku z pomiaru wynika że potrzebuję siodło "żółte" czyli o szerokości 146 mm. Ja zaczynałem od siodeł ok 400 gram, miękkich i szerokich, potem - przypadkowo - przetestowałem siodło fizik alliante 270 - nieprawdopodobnie wygodne, kolejne ważyły 207 i ostatnie 170, oba selle italia, odpowiednio slk i slr. Do slk mój tyłek się zaadoptował, do slr - ma duże trudności, prawdopodobnie również dlatego że mało jeździłem zanim na nie się przesiadłem.
Rulez Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Nic tu nie można dodać, każdy sam musi dopasować sobie siodełko, żadne rady i odczucia innych nie są miarodajne. Ponadto wybrałeś siodełko typowo XC, może coś bardziej uniwersalnego ?
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Maja 2010 Mod Team Napisano 2 Maja 2010 Klaniam, No wlasnie... Nie raz juz walkowane. Mialem wlasnie rzeczone Bontrager Race w wersji Lite. Jedno z najwygodniejszych siodel jakie mialem w zyciu. Musisz probowac... Dla niektorych wygodne pewniaki sa tragiczne, a ewidentne deski wrecz przeciwnie... Szacunek... I.
Cox Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Ja mam San Marco Blaze - przeklinane przez wszystkich a dla mnie pasuje idealnie, że tak powiem przyrosło mi do d**y
ArturEX Napisano 2 Maja 2010 Autor Napisano 2 Maja 2010 a czy jest możliwość wpaść do sklepu i rzucić przykładowo hasło "muszę się przejechać na tym siodle"?
arek_wro Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Krótka przejażdżka moim zdaniem to zdecydowanie za mało. Czasami siodło na początku nie bardzo pasuje, po czym tyłek się przyzwyczaja i jest ok. Bywa też odwrotnie. Ja jeżdżę na Bontragerze Race Lite i jak dla mnie jest pierwsza klasa.
wojtekkrakow Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Ja tak właśnie miałem, niestety na odwrót - mam WTB Rocet V , z początku bardzo ok, teraz już nie mogę doczekać się wymiany, ostatnio jechałem na rowerze z siodełkiem Authora - zwykłe twarde jak decha, ale szerokie i przez to dużo lepsze. Po pierwszych km na WTB było bardzo ok, teraz mam go dość. Także różnie to bywa, tu jedynie własne doświadczenie jest coś warte.
Mod Team michuuu Napisano 2 Maja 2010 Mod Team Napisano 2 Maja 2010 Ja tak właśnie miałem, niestety na odwrót - mam WTB Rocet V , z początku bardzo ok, teraz już nie mogę doczekać się wymiany, ostatnio jechałem na rowerze z siodełkiem Authora - zwykłe twarde jak decha, ale szerokie i przez to dużo lepsze. Po pierwszych km na WTB było bardzo ok, teraz mam go dość. Także różnie to bywa, tu jedynie własne doświadczenie jest coś warte. Potwierdzam, każda d..pa ma swoje upodobania. Ja (raczej mój odwłok) toleruje siodełka o szerokości ok. 130mm dlatego czaję się na Roceta -127mm. Może będziesz szukał nowego dosiadacza?
ArturEX Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 no to jestem w kropce.... nigdzie jeszcze nie miałem okazji pośmigać na jakimś innym siodle dlatego nie wiem co mam zrobić...
severian Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 no to jestem w kropce.... nigdzie jeszcze nie miałem okazji pośmigać na jakimś innym siodle dlatego nie wiem co mam zrobić... Zastanowiłbym się nad jakimś modelem Fizika.Ja mam od trzech lat Nisene i jest to najwygodniejsze siodło jakie miałem.Wcześniej też miałem jakiegoś Fizika (szosowego) i też było ok. tyle,że pękł pręt (z mojej winy).W czasie mojej kariery miałem z 7 albo 8 siodełek :)Najgorszy był Bontrager,który przez pierwsze pół godziny było ok,ale po 2-3 godzinach jazdy normalnie rzeźnia.Jak coś nie przypasuje zawsze można odsprzedać coby zminimalizować straty finasowe.Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.