tenjin Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 Słyszałem, że można zrobić sobie pop locka samoróbkę np. z starej nie ideksowanej manetki. Nie wiem na ile to prawda ale może ktoś z was zna jakiś patent żeby zrobić samemu taki gadget, i czy w ogóle taka samopomoc chłopska ma sens czy tylko sie będe w..iał używaniem takiego zamiennika
stefanX Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Pisząc o pop lock chodzi Ci zapewne o widelce rock shox'a. Na pewno musisz wiedzieć o jednym - te widelce w wersji bez manetki nie posiadają sprężyny, która powoduje odbicie pokrętła do pozycji "odblokowany". Więc gdy już nawet zainstalujesz jakoś tę manetkę od przerzutki, to będzie ona mogła posłużyć jedynie do blokowania amora. Żeby odblokować trzeba będzie się niestety juz schylić. Chyba, że znajdziesz też sposób na to, żeby pokrętło samo odbijało. Jak się z tym uporasz, to pochwal się na forum Bo w autoryzowanych serwisach, to tylko proponują wymianę tłumika MC (400zł dla reby), jeśli ktoś zachce mieć poplocka, a do tej pory nie miał.
Fludi Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Oprócz powyższej uwagi stefanX, musisz wziąć pod uwagę, że będzie Ci potrzebna indeksowana manetka, bo dzięki temu wiesz dokąd naciągasz linkę. W innych manetkach musiałbyś mieć taki sam punkt blokady dźwigni jak w samym poplocku, w co wątpię. Już kiedyś widziałem coś takiego u jednego gościa, miał do tego bardzo starą manętkę SiS Shimano A jak chcesz mieć ogólnie manetkę to lepiej w pushlock'a zainwestuj, większa wygoda
tenjin Napisano 2 Maja 2010 Autor Napisano 2 Maja 2010 tłumik mam dostosowany pod manetke ale nie ma samej manetki. Pewnie, że wolałbym pushlocka ale ceny nowych to jest jakaś kpina, więc pomyślałem ze zrobie sobie tymczasową samoróbkę
Ada93m Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Odświerzam pytanie, wpadł już ktoś na pomysł zrobienia takiej manetki
kello Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Jesli masz tlumik pod manetke dostosowany to nic prostszego jak kupic http://allegro.pl/manetki-shimano-na-wsp-kier-7rzedowe-krakow-nowe-i1419381346.html I sprobowac jak to bedzie sie sprawowac w praktyce
jacekc12 Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 płynna czyli zatrzyma się dopiero jak puścimy dźwignię tak ?
Fludi Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 To znaczy, że możesz regulować. Tak jak strumień wody z kranu.
Artro Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Poszukaj w necie, czasami ludzie mają na zbyciu w dobrej cenie poplocki
Fludi Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Poplock'a nie polecam. Miałem i byłem niezadowolony, trzeba użyć lekkiej siły, żeby zablokować i odblokować amortyzator. Podobnie jak i tworzywo, z którego jest wykonany nie jest górnych lotów. Zdecydowanie lepszy jest pushlock, który jest metalowy, ma system blokady na sprężynie, więc bardzo fajnie to działa, ale jest też o wiele droższe.
arroyo Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Ja z kolei nie rozumiem w którym miejscu pop lock jest niewygodny? Jak dotąd nie miałem sytuacji manetka przypadkowo sama zablokowała lub odblokowała amortyzator, z linką teflonową chodzi czyściutko. Choć nie jestem zwolennikiem plastiku to zastosowane tworzywo jest trwałe, nie jest to tani plastik który łatwo pęka. Miejsce w którym montuje się manetkę nie jest narażone na uderzenia, przenoszone obciążenia są bardzo niskie przez co metal wydaje się być zbędny. Istotną wadą jest cena, za tak prostą konstrukcję powinno się płacić góra 50pln (zamiast 100pln), totalnym absurdem jest 200pln za push lock. Pamiętajmy również, że manetka pop lock występuje w wersji z pokrętłem (do regulacji wolnej kompresji) oraz dual pull (do blokowania jednocześnie przedniego i tylnego amortyzatora).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.