Skocz do zawartości

[hydrauliczne] nowe klocki czy piekarnik?

luki75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od tygodnia mam problem z przednim hamulcem Avid Juicy 5

tzn.

zaobserwowałem że spadła siłą hamowania ciężko mi jest zablokować przednie koło, wcześniej była to żyleta tak jak tył.

Myślałem ze może się zabrudziły,wyczyściłem odtłuściłem, użyłem papieru ściernego i dalej nic itp.

Pojechałem do sklepu gdzie je kupiłem we wrześniu 2009 ( od tego czasu przejechałem na nich może 300km w tym ok 100 po górach )

koleś w sklepie do razu powiedział ze się zabrudziły, ze czyszczenie nie pomoże że trzeba by kupić nowe on poleca oryginały 79zł i najlepiej nową tarczę 140zł

Jakoś mi się to nie uśmiecha. W motorze czy samochodzie klocki i tarcze wytrzymują kilkanaście tys km. No to niech w rowerze wytrzymają o połowę mniej tarcze a klocki kilka tys no 1000km ale nie 300 i od razu nowe. Chyba ze te oryginały to takie są cienkie.

Zamieniłem klocki z tyłu do przodu i odwrotnie i teraz tył słabo a przód żyleta więc domniemywam że coś z klockami i raczej nie zapowietrzenie.

Pytanko czy moje klocki mogę jeszcze spróbować wygrzać w piekarniku?

Mam je oryginalne tzn te które były przy tych hamulcach nie wiem jaki to typ czy można je wygrzać jeżeli tak to jak to zrobić jaka temp i jak długo ni o jakie jeszcze trzeba czynności wykonać po tej procedurze piekarnikowej.

A może jakieś inne porady???

A co masz do stracenia? I tak musisz kupić nowe a nuż może stare odżyją. Ustaw maksymalną temperaturę i piecz jakieś pół godzinki.

Tego w rowerowym się nie słuchaj bo to widać zwykły naciągacz. Tarczy na 90% nie trzeba wymieniać a seryjne klocki nie są na tyle dobre żeby płacić za nie tyle kasy. Jako zamiennik poszukaj spiekanych Accentów albo metalicznych Kool Stopów

Najpierw te klocki delikatnie przetrzyj papierem o ziarnie 80 tzn. arkusz papieru : http://irma.pl/2266/papier_scierny_arkusz_cz30-180_x.htm położyć na równej powierzchni i przesuwać po nim ruchem kolistym okładziną klocka lekko go dociskając, następnie włożyć do rozgrzanego powyżej 200 stopni piekarnika na przynajmniej 15 minut.

Dopiero taki kompleksowy zabieg może przynieść efekt.

Albo jak chcesz to zrobić szybko i brutalnie, polej ekstrakcyjna i podpal :)

Taką radę usłyszałem jednego razu w rowerowym u mnie w mieście... Tylko bałbym się jej stosować, chociaż jak się nie ma nic do stracenia zawsze można spróbować :)

Dobra koledzy spróbuje.

A jeszcze jedno zauważyłem wcześniej jak przód słabiej hamował to właśnie przednia klamka bardziej wpadała, po zamianie klocków zaczęła wpadać tylna klamka: czy to jest może związane z bardziej zużytym klockami które początkowo były z przodu?

Jeżeli klocek do wymiany masz bardziej z użyty to może wystarczy regulacja samego hamulca. U mnie w hamulcu shimano wystarczyło dokręcić śrubę "R-pad in" i wszystko wróciło do normy. U ciebie też mysi być taka  lub podobna regulacja.

mi się też nie chce wierzyć ze mogą być zajechane po 300km

porównałem.

Tył i przód na oko są takie same.

Co zrobiłem-przetarłem papierem ściernym, wypaliłem w piekarniki 20min założyłem ale na razie nie mam jak sprawdzić.

Co do jakiejś śrubki regulującej to za bardzo nie wiem która by to miała być.

Może rzeczywiście mam takową ale która to? Gdzieś na klamce czy przy kole/tarczy.

Morze mi ktoś podpowiedzieć przypomnę że mówimy o Avidach Juicy 5.

Dziękuję za podpowiedź.

Tą śrubkę też już namierzyłem z instrukcji obsługi.

I to chyba jedyna regulacja w tych hamulcach przynajmniej w klamkach bo o innej się nie doczytałem.

Może jutro uda mi się sprawdzić te moje "piekarnikowe" naprawy i napisze co i jak.

no koledzy

Po raz kolejny się okazało ze forum i pomoc Wasza jest nieodzowna

Piekarnik zadziałał

Siła hamowania wróciła do normalności

wprawdzie zostawiłem już je na tyle (klocki ) ale jak dobrze hamuje przód i tył to po co zamieniać.

Wg kolesia ze sklepu miałem wydać 79zł za nowe klocki + 140zł za nową tarczę aby dobrze chodziło a okazało się że wystarczy poklikać, popytać, wrzucić do piekarnika i hula!!!

Wielkie dzięki

p.s.

tamten sklep/serwis w Zabrzu będę omijał szerokim łukiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...