Skocz do zawartości

[przegląd roweru] czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów. Mam dla was 3 pytania ;)

1. Mam nowy rower - czy po 100km warto robić przegląd zerwoy - (czy w ogóle warto ?)

2. Co wchodzi w skład przeglądu zerowego ?

3. Gdzie w Gdyni polecacie zrobić przegląd zerowy ? 40-45zł max.

Z Góry Dziękuję. Pozdrower :)

Napisano

Przegląd zerowy to nic innego jak najprostsza regulacja podstawowych rzeczy.

Przerzutki, hamulce, zerkną okiem i tyle.

Czasami zerowy jest wymagany do gwarancji, jak masz darmowy to czemu nie skorzystać, choćby dla świętego spokoju.

Jeśli to nie wymóg sklepu w którym kupiłeś tylko Twój pomysł to nie ma potrzeby.

Sam możesz zerknąć czy wszystko działa, w nowym rowerze warto sprawdzić choćby i nawet dokręcone śruby mostka, kierownicy itp i jak rower działa to jeździć.

• Root Admin
Napisano

często jest tak, że przegląd jest obowiązkowy w celu utrzymania gwarancji... czyli tam, gdzie kupiłeś, oddajesz rower do przeglądu. U Gianta jest to miesiąc czasu, wtedy rower się 'układa'. Zwykle przegląd polega na usunięciu luzów i doregulowaniu przerzutek. Dostajesz pieczątkę i cieszysz się dalej gwarancją.

Napisano

:) Umiem sam wyregulować przerzutki ale.. nie umiem wyregulować sam hamulców tarczowych(rower mam 3 dni a nie miałem wcześniej takich hamulców) U mnie akurat przegląd zerowy nie jest potrzebny do utrzymania gwarancji. Głównie chodzi mi oto abym nie miał żadnych luzów bo nie umiem wszystkiego dokręcić samemu ( nie wiem dokładnie co , jak i z jaką siła)

Aha jest możliwość żeby mi na przeglądzie zerowym nie smarowali łańcucha i goleni amora ? bo mam do tego dobre smary w domu :)

PS : Przegląd zerowy planuje zrobić w Gdyni w Cyclo - tam zrobią mi to dobrze ?

• Mod Team
Napisano

Znajdź jakiegoś doświadczonego forumowicza z Twoich okolic, który za czteropak zrobi to rzetelniej niż serwis :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...