Bikercwa Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Mam takie pytanie. Czy jak za.lałem hamulec SLX płynem syntetycznym zamiast mineralnego to coś uszczelką może się stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 shimano zaleca olej mineralny, wg mnie bedzie mniej żywotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Jakby miało się stać to już by się stało. Najpierw trzeba się pytać a nie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Pozatym na klamkach jest napisane ze nalezy uzywac mineralnego oleju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikercwa Napisano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Klamki działają ok już o 4 dzień. Bez zarzutu. Ale chyba wymienię na mineralny. Tylko muszą mi sklep motoryzacyjny odtwożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikercwa Napisano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Wymieniłem na Delphi LHM+. Gęstość ta sama co DOT-4 lecz LHM+ jest mineralny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 A co ma do tego DOT, który wyżera uszczelki w Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Klamki działają ok już o 4 dzień. Bez zarzutu. Ale chyba wymienię na mineralny. Tylko muszą mi sklep motoryzacyjny odtwożyć. Spokojnie za kilka dni przestaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikercwa Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Spokojnie za kilka dni przestaną Spokojnie przez 4 dni nic im się nie stało jak były zalane dot-4, mają już minerał LHM+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeżeli zastanawiacie się, czy hamulec shimano można napełnić DOT'em, albo Hayesa zalać olejem mineralnym to powinniście przestać się zastanawiać i zabrać się za czytanie poniższych wypocin. Doświadczenie 1 : Uszczelkę pochodzącą z hamulca działającego na DOT'cie (Avid Juicy) zanurzyłem w oleju mineralnym LHM+. Po 24 godzinach uszczelka została umyta i wysuszona. Poniższe zdjęcie przedstawia porównanie nowej uszczelki z uszczelką moczoną w oleju mineralnym LHM. Po lewej "wymoczek", po prawej nowa. Guma napuchła, zrobiła się miękka jak silikon. Klamka Avida zalana mineralem podziałałaby 2-3 godzinki. Potem przestała by odbijać. Co ciekawe, uszczelka z zacisku Juicy nie poddaje się tak łatwo - po kilku godzinach moczenia nie zauważyłem żadnych zmian. Doświadczenie 2 : Uszczelkę pochodzącą hamulca działającego na oleju mineralnym (shimano 485) zanurzyłem w płynie DOT. Po 720 godzinach uszczelka została umyta i wysuszona. Na zdjęciu poniżej możemy sobie obejrzeć efekt działania dot'a. Po lewej "wymoczek", po prawej nowa uszczelka. Klamka shimano zalana DOT'em podziała kilka dni, potem przestanie pompować. Wniosek : drogi Bikerze, jeżeli podobają Ci się Twoje zęby, a kształt nosa nie budzi większych zastrzeżeń - lepiej nie pomyl się w doborze płynu hamulcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.