Skocz do zawartości

[tarcze shimano SLX] Płyn syntetyczny a mineralny

Bikercwa

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli zastanawiacie się, czy hamulec shimano można napełnić DOT'em, albo Hayesa zalać olejem mineralnym to powinniście przestać się zastanawiać i zabrać się za czytanie poniższych wypocin.

Doświadczenie 1 :

Uszczelkę pochodzącą z hamulca działającego na DOT'cie (Avid Juicy) zanurzyłem w oleju mineralnym LHM+. Po 24 godzinach uszczelka została umyta i wysuszona.

Poniższe zdjęcie przedstawia porównanie nowej uszczelki z uszczelką moczoną w oleju mineralnym LHM. Po lewej "wymoczek", po prawej nowa.

15684d56f8e1ed10m.jpg

Guma napuchła, zrobiła się miękka jak silikon. Klamka Avida zalana mineralem podziałałaby 2-3 godzinki. Potem przestała by odbijać.

Co ciekawe, uszczelka z zacisku Juicy nie poddaje się tak łatwo - po kilku godzinach moczenia nie zauważyłem żadnych zmian.

Doświadczenie 2 :

Uszczelkę pochodzącą hamulca działającego na oleju mineralnym (shimano 485) zanurzyłem w płynie DOT. Po 720 godzinach uszczelka została umyta i wysuszona.

Na zdjęciu poniżej możemy sobie obejrzeć efekt działania dot'a. Po lewej "wymoczek", po prawej nowa uszczelka.

6eb43083bb469aa8m.jpg

Klamka shimano zalana DOT'em podziała kilka dni, potem przestanie pompować.

Wniosek : drogi Bikerze, jeżeli podobają Ci się Twoje zęby, a kształt nosa nie budzi większych zastrzeżeń - lepiej nie pomyl się w doborze płynu hamulcowego.

B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...