Skocz do zawartości

[rama] Cube LTD PRO vs Corratec Super Bow Fun

Cymes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

stoję przed wyborem nowej ramy. Od dwóch lat jeżdżę na Madmanie Kellysa 19,5 cala. Jednak rozmiar nie jest dobrze dobrany (noga 82cm - 18 cali).

Mogę kupić dwie ramy:

1) Cube LTD PRO - 18 cali

2) Corratec SUPER BOW FUN - 17 cali

Którą wybrać? Corratec jest "na miejscu", mogę iść do sklepu i zobaczyć. Cube wysyłkowo bez możliwości oględzin na żywo.

Bardziej skłaniam się ku ramie Corrateca jednak boję się że przesadzę w drugą stronę i tym razem będę miał za małą ramę.

Jeśli chodzi o styl jazdy to bardziej sportowo niż turystycznie, w tym roku może jakiś maraton na próbę.

Pozdrawiam

Adam

Napisano

Nie wiem jakie roczniki tych rowerków ale jeżeli 2010 to w ogóle bym się nie zastanawiał i brał Cuba... Jeżeli chodzi o rocznik wcześniejszy to dokładnie nie pamiętam na jakich klamotach był złożony Corratec ale chyba też wypadał słabiej od Ltd... Ale żeby było jakieś uzasadnienie dlaczego ten a nie tamten... Przede wszystkim amortyzator... W 2010 jest Manitou Minute w '09 RS Tora... Oba wypadają lepiej aniżeli Dart w Corratecu(w '09 też był Dart jeżeli się nie mylę), to raz. Dwa lepsze hamulce w Ltd. Trzy tylna przerzutka XT zamiast SLX - działanie podobne ale zawsze możesz mieć przerzutkę grupy wyżej... Cztery Cube katalogowo jest ponad kilo lżejszy a to już jest różnica. Dodatkowo ramy Cuba z serii Ltd to bardzo fajne wyroby i idealnie nadają się pod dalszą rozbudowę roweru.

Widzę że jesteś z okolic Poznania więc jeżeli chciało by Ci się pofatygować to tego uroczego miasta to jest na miejscu sklep gdzie możesz obejrzeć Cube'y, a Ltd to dość popularny model więc jakiś powinien na miejscu być...

Napisano

Ale kolega chce kupić tylko ramę.

Ja jestem użytkownikiem Cube LTD Comp i sobie ją chwalę. Ramy są dość krótkie jak na swoje rozmiary. Co do rozmiarówki to ja mam 177cm i na mnie 18" jest jak szyta na miarę.

Co do Corratec'a się nie wypowiem bo nie jeździłem, ale na 90% będzie cięższa od Cuba. Corratec'i ogólnie są ciężkawe.

Napisano

Dzięki za podjęcie tematu.

W międzyczasie pojawiła się jeszcze jedna rama na horyzoncie - Cube Reaction (16 i 18). To chyba już inna półka ale też ją biorę pod uwagę. Zawsze mogę nie jeść w przyszłym miesiącu a mieć wypas ramę :)

Co do rozmiarów to jest to dla mnie totalne szaleństwo. Porównując poszczególne wymiary Madmana i powyższych ram to różnice miedzy moją obecną ramą (19.5) a np. Cubea 18 to różnica długości jest 1cm. Właśnie o długość mi chodzi.

Zrobię wycieczkę w tym tygodniu po sklepach z Cubeami i Corratecami..

Napisano

Reaction to już rama bardziej przygotowana pod kątem sportowym... Jest tutaj sporo użytkowników tych rowerów i słychać dobre opinie... Jeżeli masz wybierać z tych trzech to Reaction wypada najlepiej... Sam napisałeś - to już półka wyżej...

Napisano

Byłem w sklepie i mierzyłem 16 i 18 (mam 170 i nogę 82) Cube Reaction. Jeśli chodzi o 18 to nie ma dużej różnicy w porównaniu z moją obecną 19,5.

Przy 16 już jest znaczna różnica. Sprzedawca odradza mi ten rozmiar - za mały. Mi osobiście pasował pomijając że standardowa sztyca była z krótka. Przy mocniejszym, wolniejszym skręcie dotykam kierownicą kolana ale na tej ramie nie jestem taki wyciągnięty. Punktem odniesienia są dla mnie zdjęcia ludzi na maratonach tam pozycja jest skrócona a czasami wydaje się że rama jest za mała.

Co radzicie? Może nie biorę czegoś pod uwagę?

Napisano

Rama 16" będzie zdecydowanie za mała, ponadto w ramie 18" śmiało można zastosować krótszy mostek i wtedy pozycja się zmieni (właśnie po to mostki mają różną długość, mało komu rower w konfiguracji fabrycznej idealnie pasuje).

Może też być tak, że rama Cube nie jest dla poprostu ciebie, i musisz szukać innego roweru z ramą 17"

Tutaj masz pomoc :

http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...