Skocz do zawartości

[Rama] Rozmiar ramy

Fenomeno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam kupić rower MTB, rower będzie wykorzystywany raczej do spokojnej jazdy + raz na jakiś czas lasek bądź dłuższa trasa. I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy rama 16" nie będzie kolidować z moim wzrostem (koło 175 cm) i czy nie odbije się to jakoś na jeździe. Rama Meridy.

Pozdrawiam.

Napisano

Dlaczego myślisz akurat o 16"? Mierzyłeś taki rower czy jak? Nie wiem jaka jest geometria tej Meridy, ale IMHO rama prawie na pewno będzie mała, szczególnie do spokojnej jazdy. Obstawiałbym coś koło 18", ale koniecznie trzeba przymierzyć ramę przed zakupem.

Napisano

Ja mam 176 cm, rower na ramie 18" - jest ok, mniejszej na pewno bym nie chciał. Rower trzeba przymierzyć.

Napisano

Zmierzyłem właśnie wymiar nóg od krocz i wychodzi koło 80 cm. Z obliczeń wyszło mi, że powinienem rozglądać się ku 17/18".

Napisano

Lepiej idź do sklepu i przymierz się na rowerze bo takie obliczanie na sucho nie zawsze się sprawdza .

Napisano
czy rama 16" nie będzie kolidować z moim wzrostem (koło 175 cm) i czy nie odbije się to jakoś na jeździe

Na 99,9% taki rozmiar będzie za mały.

• 1 rok później...
Napisano

jezdziłem na 16 na DH I bylo dobrze :)

Alejak ty chcesz na maraton to radziłbym 18 bedzie ci sie dobrze pedałwoało :PP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...