bryx Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam kolegów i koleżanki, Jestem nowym użytkownikiem forum ale chciałbym dołączyć do grona rowerzystów. Mam zamiar kupić mój pierwszy rower. Mam na ten cel przeznaczone 800 zł. Moja waga 98 kg w przyszłości chciałbym jeździć z dzieckiem więc waga trochę wzrośnie. Poruszam się po mieście jak i po lesie ale raczej przejezdne szlaki. Chciał bym kupić dość bezpieczny rower , wiem że te pięniądze to mało ale może chociaż troszkę mnie naprowadzicie. Nie musi być żadna nowość z bajerami. Super by było jak by ktoś obyty wrzucił kilka linków. Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam Jeśli to ma być nowy rower to któryś z nizszych modeli Krossa lub Unibike, ale za tą cenę będzie bardzo kiepski osprzęt, a przy Twojej wadze może się szybko posypać. Ja bym sugerował jakąś używkę, np: http://www.allegro.pl/item1014716210_kellys_scarpe_okazja_na_deore_tanio.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Po pierwsze do twoich zastosowań najlepszy będzie rower crosowy. Duże i wąskie koła = małe opory toczenia. Na leśnych ubitych ścieżkach spokojnie dasz Sobie radę. Po drugie. Jedno podstawowe ALE. Zdecydowanie zwiększ budżet. Dlatego że: ważysz nie jakoś strasznie ale masz zamiar jeździć z dzieckiem. Rower w tym przedziale cenowym będzie miał z tłu piastę na wolnobieg a nie na kasetę. Z czym się to wiąże z ilością biegów wolnobieg 7 z tyłu lub mniej, kaseta 8lub 9. Nie to jest istotne . Nie chodzi o liczbę przełożeń z tyłu tylko o budowę tylnej piasty . Po prostu piasty pod wolnobieg obecnie występujące to produkty skierowane do rowerków dziecięcych, twojej wagi nie wytrzyma długo Piasta na kasetę jest podparta na osi optymalnie, nie występują siły wyginające oś. Poszukaj roweru crosowego - czegoś takiego nawet się mieści w twoich pieniądzach. poszukaj w odpowiadającym Twojemu wzrostowi rozmiarze i do tego z ramą męską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryx Napisano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam, Po pierwsze dziękuję za szybkie odpowiedzi! przeanalizowałem wasze rady i zdecydowałem iż kosztem innych rzeczy powiększę mój budżet do 1200 zł. zarówno kellys jak i kross pewnie by mi odpowiadał ale niestety nie jestem zwolennikiem używek, wolę biedniej ale nowe ;/ dlatego też zdecydowałem zwiększyć kwotę.Zanim jednak zacznę szukać tych modeli które mi podaliście w odpowiedniej dla siebie cenie, zrozumiałem że muszę wiedzieć jakiej wielkości ramy szukać i tu mam mały problem. Przeczytałem faq na temat doboru wielkości ramy i nie do końca wiem jaka miała by być dla mnie - może pomożecie. Mój wzrost to 182 cm , dł. od stopy do krocza 80 cm, dł. tułowiu ok 60 cm ( mierzyłęm od kości miednicy do końca barów ) nie wiem czy na tej podstawie coś się da ustalić ale może specjaliści poradzą bo bez tego nie mam co zaczynać szukać. ps. propozycja 1 (kellys ) to za tą cenę już mogę chyba wychaczyć coś nowego prawda? propozycja druga kross - w związku ze zwiększeniem budżetu, może jakiś lepszy model ? i mój typ - co na to powiecie http://www.allegro.pl/item1012469851_rower_author_2009_solution_21_wyprzedaz_raty.html ps. z tych danych na aukcji wynika że powinienem mieć rame 20 a ta to 21, ciekaw jestem czy się załapię czy za duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Rozejrzyj się za Kross Crow Preria To co podałeś to rower MTB, a w twoim przypadku lepszym wyborem będzie Cross (amoniak wytłumaczył dlaczego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryx Napisano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 masz rację, zapędziłem sie. Rowerek mi się podoba i na pewno zaraz bo weekendzie przejdę się po sklepach aby się w niego wpasować ;D, jedynie co mi się nie podoba to te hydrauliczne hamulce, wyczytałem że dużo z nimi problemu przy serwisowaniu, jest coś w tej klasie ze zwykłymi v-kami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Akurat na forum było niejednokrotnie podkreślana bezobsługowość tych hamulców, raz zalane = bardzo długie używanie, na pewno nie zaliczałbym tego do wad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureks75 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Jeśli chodzi o Kross Crow Preria to nabyłem go w czwartek na allegro więc jeszcze nie dotarł,jednak nie w tym rzecz. Chodzi mi o ramę,ja mam do krocza 82 cm,wzrost 179 cm,przed zakupem mierzyłem rower i na 19" ramie mam do krocza ok 4 cm(trochę mało). Wydaje mi się,że w Twoim przypadku rama 19" będzie "najlepszejsza" Najlepiej jednak przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryx Napisano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 a to dobrze że mówisz, muszę przymierzyć, tylko że u mnie w mieście jeszcze nie spotkałem sklepu który ma krossa na stanie (Zielona Góra) na razie dostałem ofertę na scota sportster - 1290 zł i gianta sedona 1300 zł Pojawiło się też pytanie, czy mam brać na kołach 26 czy 28, te 28-semki jakieś takie duże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.