Skocz do zawartości

[Damper] Scott TC/LC/LCR

Ralson

Rekomendowane odpowiedzi

1. Linka blokady nie będzie przyczyną. Luzowałem do zera.

2. Wypadałoby zatem zaglądnąć do wewnętrznego mechanizmu blokady (gdyż z zewnątrz popychacz jest czysty). Czy w tym celu:

a. wystarczy mi się do blokady dobrać "od dołu" przez rozkręcenie tłumika (na wysokości gwintu zabezpieczanego lockite'm)?

b. czy też konieczne jest dobranie się "od góry", czyli rozkręcenie "baniaka" powietrznego z komory minusowej?

Jeżeli odpowiedź "b", to gdzie ta duża komora ma odkręcalną pokrywkę?

Jeszcze pytanie a propos napełniania trzeciej komory - jakieś sugestie co do ciśnienia?

-----============-----------

I jeszcze resume techniczne:

1. Dźwignia na komorze minusowej obsługuje tylko włączenie i wyłączenie blokady dampera.

2. Dźwignia na małej komorze dodatniej odpowiada za zmianę skoku (90/130)

Zgadza się?

Niestety jeżeli chcesz dobrać do blokady tłumika to wejście jest od góry. Ale generalnie i tak dojdzie do rozczłonkowania na części pierwsze całego dampera, nie ma rady.

Czy wajcha blokady na damperze ma u ciebie lekki luz po zwolnieniu linki? Powinna mieć nieznaczny luz.

Ok damper rozebrany, mam pytanie czy uszczelniacie lub czym uszczelniacie oringi między komorami pozytywną a negatywną i między pozytywną a tłumnikiem, czy robicie to na przykład preparatem foxa do komór powietrznych. bo raczej na sucho nie powinny chodzić?.

Czytam tam polecają od smalcu po redruma, jaka szkoła taka opinia ja się pytam co zastosowali forumowicze i czy zadziałało by milion razy nie rozbierać tego samego. To że nie mam reputacji na tym forum nie znaczy że jestem człowiekiem który bazuje tylko na innych i sam nie myśli.

Ok damper rozebrany, mam pytanie czy uszczelniacie lub czym uszczelniacie oringi między komorami pozytywną a negatywną i między pozytywną a tłumikiem, czy robicie to na przykład preparatem foxa do komór powietrznych. bo raczej na sucho nie powinny chodzić?.

Ja zrobiłem to gęstym smarem polecanym do amortyzatorów Manitu. Wybrałem to bo to miałem i wydaje mi się że gęsty nie spływający ulepek spełni swoje zadanie w tym miejscu. Foxa też mam ale postanowiłem go dać następnym razem.

Myślę że cokolwiek zastosujesz co jest przystosowane do elementów ślizgowych i nie żre gumy będzie dobre.

Dzięki ja zastosowałem olej do przekładni automatycznych skrzyń biegów, czytałem gdzieś na innym forum że właśnie taki redrum czy inny olej to prawie to samo zobaczę jak będzie chodził. Mam też jedno pytanko u mnie po konserwacji i wymianie oleju pozostał minimalny luz przy zamkniętej blokadzie skoku, domyślam się że jest to związane z minimalna ilością powietrza w tłumiku. Mam więc pytanko w jaki sposób odpowietrzaliście tłumik, domyślam się że najlepszym sposobem było by po przez ten zaworek na samym dole dampera, ale by go odkręcić potrzebne są torx specjal a ja ich nie mam. W związku z tym pytanie czy istnieje inna alternatywa? Jak nie pozostaje mi zamówic np, na all.....

A może jest to spowodowane zbyt rzadkim olejem użyłem 7,5, i dlatego lockout działa ale ma minimalny taki 1-2 milimetrowy skok.

Kilka pytań praktycznych i wniosków z rozebrania mojego dampera.

1. W tłumiku pęknięte były dwie największe podkładki odpowiedzialne za blokadę - dlatego nie działa. W zasadzie to nawet nie pęknięte tylko rozleciały się na kawałki. To już mój drugi damper TC, w którym pojawia się ta przypadłość. Jestem w górach i żadnego solidnego serwisu na razie nie mam koło siebie. Ale dorobiłem obie podkładki z ... puszki po piwie Okocim. Grubość aluminium jest identyczna jak w oryginale. Po starannym docięciu wszystko działa :thumbsup:

PYTANIA:

1. W jakiej pozycji dampera zalewacie go olejem (czy jest całkowicie rozciągnięty)? Czy ma to w ogóle znaczenie?

2. ILE oleju wlewacie? Czy ktoś to mierzył?

3. Pod ręką miałem tylko olej 5W i okazało się, że blokada działała ale z dużym luzem. Po zastosowaniu 15W wszystko OK. Czy macie podobne doświadczenia?

4. Piszecie o dopompowywaniu dolnej części tłumika kombinacją igła+strzykawka. Zastanawiam się jakie to ma znaczenie skoro ta część tłumika w ogóle się nie rusza i nic w jej środku nie pracuje (po zakręceniu tej śrubki z gumką rola tej komory moim zdaniem sprowadza się do zera)?

Mam też jedno pytanko u mnie po konserwacji i wymianie oleju pozostał minimalny luz przy zamkniętej blokadzie skoku, domyślam się że jest to związane z minimalna ilością powietrza w tłumiku. Mam więc pytanko w jaki sposób odpowietrzaliście tłumik, domyślam się że najlepszym sposobem było by po przez ten zaworek na samym dole dampera, ale by go odkręcić potrzebne są torx specjal a ja ich nie mam. W związku z tym pytanie czy istnieje inna alternatywa? Jak nie pozostaje mi zamówic np, na all.....

Myślę że podam chyba najlepszy sposób który ja po wielu innych próbach uważam za najlepszy i działa bez zarzutu.

Tak jak napisałeś w komorze wspomagającej na tłoku jest śrubka. Odkręca się ja z żadnym lub minimalnym kłopotem. Wystarczy zwykły imbus, chyba 2mm. Niestety w narzędzia dobrej jakości trzeba tego piątala zainwestować.

Amortyzator ustawiamy w pozycji "rozciągnięty".

Uzupełniamy olej przez otwór w tłoczku z którego wykręciliśmy śrubę.

Następnie delikatnie chowamy tłoczysko, składamy dampera. Niecierpliwi osiłkowie zobaczą w tym momencie piękną olejowa fontannę!

Poruszając delikatnie tłoczyskiem w górę i w dół powodujemy że powietrze powoli zaczyna nam wypływać na wierzch.

Im dłużej tym dokładniej. Pozostawienie na jakiś czas i ponowne odpowietrzenie tez daje dodatkowe efekty.

4. Piszecie o dopompowywaniu dolnej części tłumika kombinacją igła+strzykawka. Zastanawiam się jakie to ma znaczenie skoro ta część tłumika w ogóle się nie rusza i nic w jej środku nie pracuje (po zakręceniu tej śrubki z gumką rola tej komory moim zdaniem sprowadza się do zera)?

Co do komory wspomagającej to nie masz zupełnie racji i warto ją dopompować. Jak bys się wczytał w posty to dowiesz się , ze jest tam tłok! I on pracuje ! I to jak!

Ok wczoraj wieczorem odpowietrzałem amortyzator jeszcze raz i okazało się że miał jeszcze miewielkie ilości powietrza, w tłumiku. po dokładnym odpowietrzeniu i skręceniu dampera nadal mam minimalny luz na blokadzie skoku, teraz raczej mam pewność że to jest spowodowane rzadkim olejem, tak jak pisałem użyłem 7,5. Pojutrze zaleje amor 15ką i zobaczymy muszę tylko ją kupić choć zastanawiem się też nad 10ką, Mam pytanie ktoś uzywł 10ki i nie miał problemu z blokadą?

Co do dopompowywania komory wspomagajacej to mam pytanie czy wsadzenie tam igły nie uszkodzi zaworu (nie mogłem go wykręcić z powodu braku tego właśnie pięcioramiennego torxa więc nie wiem jak jest ten zawór zbudowany)? A i jakim ciśnieniem należy dopompować?

Jak po zalaniu 15 nie będzie problemu z blokadą to znaczy że moje spostrzeżenia potwierdzą się ze spostrzeżeniami Tomy2 odnośnie gęstości oleju.

Ok wczoraj wieczorem odpowietrzałem amortyzator jeszcze raz i okazało się że miał jeszcze miewielkie ilości powietrza, w tłumiku. po dokładnym odpowietrzeniu i skręceniu dampera nadal mam minimalny luz na blokadzie skoku, teraz raczej mam pewność że to jest spowodowane rzadkim olejem, tak jak pisałem użyłem 7,5. Pojutrze zaleje amor 15ką i zobaczymy muszę tylko ją kupić choć zastanawiem się też nad 10ką, Mam pytanie ktoś uzywł 10ki i nie miał problemu z blokadą?

Co do dopompowywania komory wspomagajacej to mam pytanie czy wsadzenie tam igły nie uszkodzi zaworu (nie mogłem go wykręcić z powodu braku tego właśnie pięcioramiennego torxa więc nie wiem jak jest ten zawór zbudowany)? A i jakim ciśnieniem należy dopompować?

Jak po zalaniu 15 nie będzie problemu z blokadą to znaczy że moje spostrzeżenia potwierdzą się ze spostrzeżeniami Tomy2 odnośnie gęstości oleju.

Zanim zmienisz olej to napompuj komorę wspomagającą!

Ja do odkręcenia użyłem "imbusa" kwadratowego. Pięknie się zakleszczył. Trzeba nieco poluzować ta śrubkę i działać.

Co do ciśnienia ja wbiłem około 7 bar.

Ralson dzięki po napompowaniu komory wspomagającej znów działa idealnie blokada skoku, czyli gęstość oleju nie miała na to wpływu, należy ci się za podpowiedz duży plus. Ja zastosowałem ciśnienie 6 bar. Myślę że teraz już wszystko jasne w tym temacie. Odemnie plusik i pozdrawiam.

Szybkie pytanie odnośnie pompowania komory wspomagającej.

W śrubce jest wielokątna gumka, którą łatwo wygrzebać. Pod nią mała dziurka (domyślam się, że tam pakujemy igłę). I tutaj pytanie (żeby nie spieprzyć):

a) czy przebijam wewnętrzną gumkę przez ten otwór igłą i pompuję?

:) czy też "wciskam" stępioną igłą (jak w piłce)

Szybkie pytanie odnośnie pompowania komory wspomagającej.

W śrubce jest wielokątna gumka, którą łatwo wygrzebać. Pod nią mała dziurka (domyślam się, że tam pakujemy igłę). I tutaj pytanie (żeby nie spieprzyć):

a) czy przebijam wewnętrzną gumkę przez ten otwór igłą i pompuję?

:) czy też "wciskam" stępioną igłą (jak w piłce)

Luzujesz śrubkę, wbijasz igłę w gumkę, pompujesz, wyciągacz igłę, dokręcasz śrubkę.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Dobrze żeście poruszyli ten temat. Damper LCR jest przekombinowany i delikatny. W tamtym roku dawałem go do serwisu na Ursynowie, bo w żadnym innym nie chcieli sie za niego brać. Koszt 470 zł !!! W tym roku normalnie jeździłem na rowerze (tzn. bez żadnych ewolucji i skoków) i znowu stuka w nim ostro oraz słabiej tłumi. Mam serdecznie dość scotta i jego dampera. A co gorsza mam teraz też problem z odsprzedażą roweru bo za bardzo zainteresowania nim nie ma.

• 3 tygodnie później...

Witam proszę o pomoc czy do ramy scott aspect będzie pasował inny damper np manitou swinger 6 way czy tylko dedykowany Damper LCR??????? bo chyba ten damper jest rozciągany a nie ściskany?????

O to chodzi kolego że nie będzie pasował żaden inny damper oprócz lcr`a. W tym właśnie cały szkopuł !!!

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...