Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Avid Elixir R czy Shimano XT M775?

McWolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na dniach mam zamiar zastapic moje hamulce tarczowe tektro auriga comp albo Avidami Elixir R albo Shimano XT.

Wiem ze Avidy ciesza sie ogromna popularnoscia, ale tak wlasciwie czy z tarczowkami Shimano jest cos nie tak?

Z tego co widze w sklepach internetowych, kupujac avidy dostaje w zestawie zalane juz hamulce(klamna i hamulec z klockami) gotowe do montazu, tarcze w odpowiednim rozmiarze i odpowiedni adapter.

Czy moze sie myle?

Kupowal ktos ostatnio zestaw avid elixir?

Czy do takiego zestawu dodawany jest takze zestaw do odpowietrzania hamulca?

Teraz Shimano, z tego co widze to kupujac tarczowki XT dostaje w zestawie tylko klamke, hamulec z klockami i odpowiedni adapter.

Nie mam pojecia czy w zestawie znajduje sie chocby zestaw do odpowietrzania...

No i wlasnie, w zadnym sklepie nie widze opisu, co dokladnie znajduje sie z zestawach od avida i shimano.

Kolejna sprawa, wszyscy polecaja avid elixir R, ale wiem ze wystepuje w nich problem z nie cofajacymi sie tloczkami.

Zadko polecane sa shimano XT M775, jednak jesli juz znajde cos na ich temat to opinie sa bardzo pochlebne.

Niestety w zadnym ze stacionarnych sklepow w moim miescie nie mialem szansy ani przetestowac ani nawet zobaczyc tych hamulcow, dlatego jestem zdany na wasze opinie i rady.

Z gory wielkie dzieki za pomoc w wyborze!

W żadnym komplecie hamulców nie dostajesz zestawu do odpowietrzania... Możesz zrobić go na własną rękę(jest już o tym temat na forum)...

Jeżeli chodzi o Avidy to dostajesz komplet hebli z tarczami, adapterami - czyli montujesz, docierasz i możesz śmigać... Shimano do swoich hamulców tarczy nie dodaje więc trzeba je zakupić osobno... Adaptery to już zależy od sklepu... Raz są w zestawie raz ich nie ma więc też trzeba zwrócić uwagę i ewentualnie dokupić...

Co zaś samych hamulców... Avidy owszem cieszą się dobrymi opiniami, a w tym przedziale cenowym to chyba hamulce cechujące się największą siła hamowania(piszę tylko o popularnych modelach XC - żeby zaraz ktoś nie wyskoczył że są mocniejsze). Problem z tłoczkiem owszem zdarzał się ale nie w każdym hamulcu. Po prostu jeżeli coś jest nie tak zaraz po zakupie to oddajesz i Ci wymieniają, jeżeli nic się nie dzieje to znaczy że będą chodzić...

Shimano XT to też bardzo dobre hamulce (i moim zdaniem ładniejsze) i jeżeli odpowiednio dobrać tarcze to dotarte również są żylety...

• 9 miesięcy temu...

Wykopuję stary temat, tylko po to żeby nie zakładać takiego samego. Mam taką rozterkę jak autor, a dodatkowo sprzedawca proponuję magury louise. Najbardziej skłaniam się ku elixirom, tylko też jaką wersję? Czy jest coś lepszego w przedziale do 1000zł za oba hample?

A może formula oro k 24?

• Mod Team

Może takie Avidy

http://www.bike-center.pl/index.php?p4283,avid-elixir-cr-carbon-185-185mm-przod-tyl

Louise są niezłymi hamulcami,ale o nieznacznie mniejszej sile hamowania niż Avidy i większej wadze.

Zamiast K24 wybrałbym chyba RXy,aczkolwiek ten set

http://www.bike-center.pl/index.php?p4707,formula-oro-k-24-srebrny-160-160-przod-i-tyl

wygląda nieźle.

Prywatnie jednak dołożyłbym 200 pln ( wiem, łatwo się mówi) i wszedłbym w posiadanie nowych XTRów w wersji Trail.

Szczerze żeby chodziło o np. napęd, czy koła to mógłbym dorzucić nawet te 200 zł, tyle że ważę około 74 kg, nie potrzebuję też ogromnej siły hamowania, aczkolwiek planuję nawet wyjazdy w góry. Obecnie jestem w posiadaniu tektro auriga comp i niesamowicie denerwuje mnie ich kultura pracy, a raczej jej brak. Co chwile jakiś wyciek oleju, tłoczki wypadają, rdzewieją, nie hamują. Ale kiedy działają to i w zjazdach typowo DH (suwalszczyzna^^) sobie radzą caaałkiem. Dlatego chcę je zdecydowanie wymienić, a nie warto wymieniać na coś nieco lepszego - wyznaję zasadę raz a dobrze.

Mam już kompletny mętlik w głowie co wybrać avid-formula-xt. Dlaczego zamiast k24 wziąłbyś rx? Słyszałem nawet że lepiej odwrotnie ;)

• Mod Team

Powód jest prosty- RXy są nowszą konstrukcją o większej sile. Ale to moja prywatna opinia.

A propos XT- IMO szkoda płacić za XT ,skoro za mniejsze pieniądze masz SLX , które działają na tym samym poziomie co XT.

Prywatnie więc mój wybór wyglądałby następująco:

- Formula RX

- Avid Elixir CR

- Magura Louise BAT

• 7 miesięcy temu...

Witam . Troche odświeże temat

Posiadam teraz obecnie shimano xt m 775 i rozważam zmiane na elixiry r . Nie wiem co sie dzieje z moimi hamplami są odpowietrzone wręcz idealnie klocki metaliczne . Co dotre klocki albo jak hamulce sie dobrze zagrzeją to hamują świetnie ale raz na jakiś czas jak sie dużo jeździ po błocie itp wypada wymyć sprzęt i niestety po każdym myciu hamulce już nie hamuja dobrze doprowadza mnie to do szału lekko mówiąc bo z juicy 5 które mam w rowerze endruo hamują lepiej i nie ma takich cyrków . Odrazu mówie podczas mycia nie używam żadnych płynów itp w okolicach tarcz i raczej nic sie tam nie znajduje a jak myje rower to tylko ludwikiem . Tarcze zawsze myje gorącą wodą :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...