McWolf Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam, Na dniach mam zamiar zastapic moje hamulce tarczowe tektro auriga comp albo Avidami Elixir R albo Shimano XT. Wiem ze Avidy ciesza sie ogromna popularnoscia, ale tak wlasciwie czy z tarczowkami Shimano jest cos nie tak? Z tego co widze w sklepach internetowych, kupujac avidy dostaje w zestawie zalane juz hamulce(klamna i hamulec z klockami) gotowe do montazu, tarcze w odpowiednim rozmiarze i odpowiedni adapter. Czy moze sie myle? Kupowal ktos ostatnio zestaw avid elixir? Czy do takiego zestawu dodawany jest takze zestaw do odpowietrzania hamulca? Teraz Shimano, z tego co widze to kupujac tarczowki XT dostaje w zestawie tylko klamke, hamulec z klockami i odpowiedni adapter. Nie mam pojecia czy w zestawie znajduje sie chocby zestaw do odpowietrzania... No i wlasnie, w zadnym sklepie nie widze opisu, co dokladnie znajduje sie z zestawach od avida i shimano. Kolejna sprawa, wszyscy polecaja avid elixir R, ale wiem ze wystepuje w nich problem z nie cofajacymi sie tloczkami. Zadko polecane sa shimano XT M775, jednak jesli juz znajde cos na ich temat to opinie sa bardzo pochlebne. Niestety w zadnym ze stacionarnych sklepow w moim miescie nie mialem szansy ani przetestowac ani nawet zobaczyc tych hamulcow, dlatego jestem zdany na wasze opinie i rady. Z gory wielkie dzieki za pomoc w wyborze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 W żadnym komplecie hamulców nie dostajesz zestawu do odpowietrzania... Możesz zrobić go na własną rękę(jest już o tym temat na forum)... Jeżeli chodzi o Avidy to dostajesz komplet hebli z tarczami, adapterami - czyli montujesz, docierasz i możesz śmigać... Shimano do swoich hamulców tarczy nie dodaje więc trzeba je zakupić osobno... Adaptery to już zależy od sklepu... Raz są w zestawie raz ich nie ma więc też trzeba zwrócić uwagę i ewentualnie dokupić... Co zaś samych hamulców... Avidy owszem cieszą się dobrymi opiniami, a w tym przedziale cenowym to chyba hamulce cechujące się największą siła hamowania(piszę tylko o popularnych modelach XC - żeby zaraz ktoś nie wyskoczył że są mocniejsze). Problem z tłoczkiem owszem zdarzał się ale nie w każdym hamulcu. Po prostu jeżeli coś jest nie tak zaraz po zakupie to oddajesz i Ci wymieniają, jeżeli nic się nie dzieje to znaczy że będą chodzić... Shimano XT to też bardzo dobre hamulce (i moim zdaniem ładniejsze) i jeżeli odpowiednio dobrać tarcze to dotarte również są żylety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 co prawda najwyzej w szitmano jeździłem na slx'ach ale w porowananiu do moich elixirow cr slx wymieka jak pamietam slx'a musialem troche nasicnac zeby podneisc kolo w elixirach juz bym wykatapultowal sie jakbym tak scisnął klamke a pomimo sporej siły bardzo lawto je wyczuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emuv Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Wykopuję stary temat, tylko po to żeby nie zakładać takiego samego. Mam taką rozterkę jak autor, a dodatkowo sprzedawca proponuję magury louise. Najbardziej skłaniam się ku elixirom, tylko też jaką wersję? Czy jest coś lepszego w przedziale do 1000zł za oba hample? A może formula oro k 24? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Może takie Avidy http://www.bike-center.pl/index.php?p4283,avid-elixir-cr-carbon-185-185mm-przod-tyl Louise są niezłymi hamulcami,ale o nieznacznie mniejszej sile hamowania niż Avidy i większej wadze. Zamiast K24 wybrałbym chyba RXy,aczkolwiek ten set http://www.bike-center.pl/index.php?p4707,formula-oro-k-24-srebrny-160-160-przod-i-tyl wygląda nieźle. Prywatnie jednak dołożyłbym 200 pln ( wiem, łatwo się mówi) i wszedłbym w posiadanie nowych XTRów w wersji Trail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emuv Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Szczerze żeby chodziło o np. napęd, czy koła to mógłbym dorzucić nawet te 200 zł, tyle że ważę około 74 kg, nie potrzebuję też ogromnej siły hamowania, aczkolwiek planuję nawet wyjazdy w góry. Obecnie jestem w posiadaniu tektro auriga comp i niesamowicie denerwuje mnie ich kultura pracy, a raczej jej brak. Co chwile jakiś wyciek oleju, tłoczki wypadają, rdzewieją, nie hamują. Ale kiedy działają to i w zjazdach typowo DH (suwalszczyzna^^) sobie radzą caaałkiem. Dlatego chcę je zdecydowanie wymienić, a nie warto wymieniać na coś nieco lepszego - wyznaję zasadę raz a dobrze. Mam już kompletny mętlik w głowie co wybrać avid-formula-xt. Dlaczego zamiast k24 wziąłbyś rx? Słyszałem nawet że lepiej odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Powód jest prosty- RXy są nowszą konstrukcją o większej sile. Ale to moja prywatna opinia. A propos XT- IMO szkoda płacić za XT ,skoro za mniejsze pieniądze masz SLX , które działają na tym samym poziomie co XT. Prywatnie więc mój wybór wyglądałby następująco: - Formula RX - Avid Elixir CR - Magura Louise BAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emuv Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Biorę k24, na crc za około 750 zł wszystko będę miał Dzięki za rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chicken002 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Witam . Troche odświeże temat Posiadam teraz obecnie shimano xt m 775 i rozważam zmiane na elixiry r . Nie wiem co sie dzieje z moimi hamplami są odpowietrzone wręcz idealnie klocki metaliczne . Co dotre klocki albo jak hamulce sie dobrze zagrzeją to hamują świetnie ale raz na jakiś czas jak sie dużo jeździ po błocie itp wypada wymyć sprzęt i niestety po każdym myciu hamulce już nie hamuja dobrze doprowadza mnie to do szału lekko mówiąc bo z juicy 5 które mam w rowerze endruo hamują lepiej i nie ma takich cyrków . Odrazu mówie podczas mycia nie używam żadnych płynów itp w okolicach tarcz i raczej nic sie tam nie znajduje a jak myje rower to tylko ludwikiem . Tarcze zawsze myje gorącą wodą :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 w hamulcach Deore BR BL-M596 mam ten sam problem po myciu karcherem, ale wystarczy raz ostro przyhamować aby problem zniknął . Spróbuj zmienic klocki lub tarcze - bo podejrzewam że w tym może tkwi problem . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorch Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 witam, ja mam xt m765 z klockami metalicznymi, wczoraj wyminiłem tarcze na xt rt76 i hamują jak brzytwa, początkowo miałem tarcze rt51 i była taka lipa ze szkoda gadać, wiec zależy tez od tarczy jakie sie posiada, klocki metaliczne potrzebują "droższych" tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 elixiry sa awaryjne, i dlatego zmienilem na shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.