freediver Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Moja korba przekręciła zemną ok rok i już ledwo ciągnie,łożyska wewnątrz niej wydają dziwny dźwięk konieczna jest wymiana z stąd moje pytanie czy uniknę kupna całego suportu i dostane pasujące do niego łożyska? jeśli macie namiary na jakis sklep to proszę podajecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Łożyska w GXP są na tyle niestandardowe, że żaden z dużych producentów łożysk takich nie robi - ja przynajmniej nie znalazłem. Same łożyska produkuje firma Enduro (http://www.enduroforkseals.com), natomiast na pytanie o ich opłacalność musisz sobie odpowiedzieć sam. Albo łożyska Hope i to - też drogo. Jak widzisz chyba mimo wszystko najlepszym wyjściem będzie kupno suportu, albo oryginalnego, albo Accenta. http://velo.com.pl/produkty/nowosci/?m=1&id=2816 Nawiasem mówiąc pamiętam, jak te Accenty były po 45 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 w shimano wiem że są łożyska 6805 i na 100000% da sie wymienić (robiłem to już) ale co do gxp to ci nie powiem bo w moim evo byla tylko przez chwile w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 przerabialem temat. kupilem bb-ex2 accenta i jezdze dalej lozysk w pasujacym rozmiarze nie ma. Mozna ewentualnie bawic sie w kupno innych i dotoczenie tulejek. lozyska w gxp sa inne niz w shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 w shimano wiem że są łożyska 6805 Oryginalnie nie - są 1mm cieńsze niż 6805. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lizard Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Oryginalnie nie - są 1mm cieńsze niż 6805. Ja w suporcie XT (2004 rok) miałem dokładnie 6805 2RS. Wymiary łożysk GXP: Prawe: 37x27x7mm Lewe: 37x22x8mm Źródło: http://velonews.competitor.com/2008/12/bikes-tech/how-to-fit-a-sram-red-crank-into-a-trek-madone-frame_85783 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Przerabiałem temat GxP i to wygląda tak, że łożyska są w katalogu jakiejś tam firmy tylko, ze nie da się ich kupić. Jeżeli chcesz nadal użytkować tę korbę to wkład accenta powinienen problem rozwiązać. Jedna ważna kwestia: osoba która kupiła taki pakiet powiedziała mi, że łożyska były suche jak pieprz i zdecydowanie trzeba je dosmarować. OIDP to obydwa to łożyska kulkowe a w oryginale od strony napędowej jest łożysko ślizgowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.