kamfan Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Mam problem opisany w temacie powyżej, a mianowicie jedna okładzina w zacisku hamulca Shimano Lx (model 2006) zużywa się dużo szybciej niż druga. Po wyciągnięciu klocków widać, że jeden z tłoczków (lewy) jest wysunięty znacznie bardziej od drugiego (prawego). Po wepchnięciu tłoczków na swoje miejsca i założenia nowych kloców prawie w ogóle nie ocierają one o tarczę, ale mam wrażenie, że i tak jeden z klocków wyciera się szybciej... Czym to jest spowodowane? Jak to wyregulować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Sprawdź czy kiedy nie zaciskasz hamulca, to czy klocki są w równej odległości. Jeśli nie to popraw, żeby były. Jeśli są równo to czy obręcz masz prostą czy z centrowaną. Ale to nie powinno mieć raczej znaczenia. Jeśli obręcz jest w porządku to sprawdź czy łączenie(linka) przy ramionkach od hamulca ładnie chodzi. Może być tak, że linka się blokuje(czy coś tam) i tylko jedno ramię się dociska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Pytko nie za bardzo Cie rozumie;) to sa hamulce tarczowe hydrauliczne a nie v-brake wiec nie mam pojecia o jakiej lince mowisz, obrecz tez na pewno nie ma na to zadnego wplywu i tak jak pisalem klocki nie ocieraja o tarcze sa wiec w rownej odleglosci od niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stojek121 Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam. Również mam problem z hamulcami tylko ze u mnie w ogóle nie hamują, działały 2 tygodnie i się znowu rozregulowały. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 To że nie ocierają nie znaczy że są w równej odległości. (Sry, z tą linką to się rozpędziłem. Chodziło mi o tarczę nie o obręcz ) Stojek, może nie dokręciłeś zbyt mocno i się rozluźniło, albo walnąłeś o coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Pytko ja mam w ogole wrazenie, ze ty pisales o v-brakeach Jeśli są równo to czy obręcz masz prostą czy z centrowaną. Ale to nie powinno mieć raczej znaczenia. A jeżeli chodziło Ci o tarcze to 1.) to ma kluczowe znaczenie 2.) pisalem ze klocki nie obcieraja o tarcze = tarcza jest prosta. Nie wiem czy wiesz jak wyglada zacisk w lx ale tak jak pisalem jak sie wcisnie tloczki, zalozy nowe klocki i da "motylka" to to ze nie obcieraja to znaczy ze SA rowno (bo odstep miedzy tarcza a klockami to niecale 0,5 mm, wiec ciezko byloby zeby byly nierowno) I jeszcze jedno pytania odnosnie tego: Stojek, może nie dokręciłeś zbyt mocno - w hamulcach tarczowych nawet nie ma za bardzo czego dokrecac - nie liczac klamek i samego zacisku... Stojek sprawdź lepiej na forum temat odpowietrzanie hamulców, bo jest mnostwo info na forum na ten temat Wróćmy do tematu, bo sie robi offtop. Czekam na odpowiedz i z gory dziekuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stojek121 Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 pytko jak chcesz mi pomóc to wejdź na mój post. Tam mi doradzisz. Dzięki http://www.forumrowerowe.org/topic/68160-hamulce-tarczowe-problem/page__p__705499__fromsearch__1entry705499 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Tak się składa, że w poprzednim rowerze miałem tarczówki. Po 300-400 km przestały mi hamować i mocno się z nimi musiałem narobić. Tarczówki są trudne do regulacji. Wygląda na to że nie potrafię ci pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Nikt naprawdę nie wiem czym jest spowodowane takie nierówne zużywanie się okładzin na klockach/nierówne wysuwanie się tłoczków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Też mam z tyłu LX-a i też tłoczek z lewej jest wysunięty bardziej niż ten z prawej. Nie jest to wada, po prostu hamulec tak ustawia tłoczki (wystarczy śrubokrętem popchać oba tłoczki by się na max. schowały, potem włożyć klocki (równe), kilka razy ruszyć klamką i tak się właśnie zacisk ustawia. Spowodowane jest to tym że nie jest idealnie po środku tarczy). Tak czy inaczej u mnie klocki zużywają się w miarę równomiernie, więc to że jeden tłoczek jest bardiej wysunięty nie wpływa na nierównomierne zużywanie się klocków. Piszesz że klocki nie ocierają o tarczę, więc zacisk jest dobrze wyregulowany, Zobacz czy po wciśnięciu klamki oba tłoczki zaciskają się na tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.