bikerboy Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam, Stoje przed problem wyboru w miare taniej i trwalej tylnej piasty pod V-BRAKE do XC (bardziej amatorskiego,ale jezdzonego w Gorach Swietokrzyskich..z kamieniami,korzeniami,blotem i intensywnymi podjazdami jak i zjazdami.) Waze 73-75kg. Wybor padl na Novatec 802SB,ale tutaj odstrasza mnie ten felerny bebenek..tak wynika z opisow uzytkownikow jakie zdolalem wygrzebac w necie. Druga opcja to XT M770,sporo lzejsza i troszke drozsza,ale to sa kuleczki,bieznie i konusy ,ktore jak wiadomo niby mniej trwale? i wymagajace serwisowania co jakis czas.(dla mnie nie problem tam zajrzec i przesmarowac) Pytanie moje brzmi: Jak trwale sa bieznie i konusy w tym modelu XT,czy nie zacznie sie to zbyt szybko wybijac itp.? No i jak wyglada sprawa bebenka SHIMANO vs NOVATEC? Moj wybor,oczywiscie czysto finansowy jak i spowodowany tym,ze posiadam system przerzutek 3x8 i kaseta tylnia jest bez pajaka(PG-850 -240gr.),wiec wybor padl na piaste ze stalowym bebenkiem,ale jaka wybrac?DT Swiss 370 odpada cenowo niestety.. Koła jakie mysle zlozyc to : Przod Mavic XM 317,piasta Novatec 751SB(chyba tutaj nie ma co sie popsuc),szprychy DT Comp.Nyple aluminiowe lub mosiezne? Tył Mavic XM 317,piasta XT vs Novatec?,szprychy DT Comp.Nyple aluminowe lub mosiezne? Wiem,ze lzejsza opcja to XT i alu nyple,ale czy rownie wytrzymala? Za wszystkie sugestie i konstruktywne porady bardzo dziekuje. Pozdr. Krzysiek
blair7 Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 Jesli co to pomoze to mam taka http://www.allegro.pl/item1013269082_piasta_maszynowa_tyl_novatec_pod_tarcz_abp.html i nie zamienilbym jej na xt
micha09 Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 Teraz jezdze na novatecu i mialem zamiar go wymienic, ale ... pogrzebalem i nawet nie stuka tak jak kiedys. Mialem go wymieniac na xt, ba mialem cale kolo wymienic na wlasnie mavica i xt, ale na razie nie ma potrzeby. Co do nypli, ja nie mam nic zlego do powiedzenia na temat aluminiowych, kolega jezdzi na dartmoor`ach nawet mial tarcze zamontowana i nic zlego sie nie dzialo. Kulki to kulki, maszyny to maszyny, jest grupa zwolenników którzy wola piasty shimano a inni zas novatec. Musisz sam spróbować co ci bardziej odpowiada.
bikerboy Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 Dzieki za odpowiedz, Tak zdaje sobie sprawe,ze maszyna to maszyna(wolalbym)ale i kulki mi nie straszne,tylko chodzi o ten mechanizm zapadek w bebenku co tam takiego strzyka w tym Novatecu?czy XT jest w tej materii bez awaryjny,bo jesli jest niewiele lepiej,to hmm maszyny bezobslugowe. Czy nikt wiecej nie jezdzi na tej piascie 802 SB i tej XT? Pzdr. Krzysiek
blair7 Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 novatec jest duzo glosniejszy, ale akurat mi to pasuje, slysze bebenek nawet na szybkim zjezdzie majac na glowie "fulfejsa"
radomir82 Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 Bębenki w XT zdecydowanie nie są bezawaryjne
bikerboy Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 Dzieki za odp. To mi troche klaruje sprawe w strone Novateca.. A jak ma sie do tych piast DT Swiss 370 (maszyny ok.A bebenek?) Czy ona jest taka idealna i warto daplacac do niej? W rachube wchodza tylko piasty ze stalowym bebenkiem,poniewaz jak pisalem mam kasete bez alu-pajaka. Pzdr. Krzysiek
Schwefel Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 370 nie mają sławnego bębenka z Ratchet System, więc imho nie warto dopłacać.
ilicz Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 A czy do 802 novateca można jakiś inny bębenek zamontować,bo u mnie po 1100 km się zablokował Tam jest system dwu zapadkowy o ile się nie mylę, w takim razie ,czy można 3 lub więcej zastosować? od shimano podejrzewam nie będzie pasował/
Saovine Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 Jak DT to conajmniej 340, bo one są już mocne i zniosą trochę. Jeśli zaś chodzi o dźwięk jaki wydają, to jest on bardzo przyjemny o niskim tonie
tompoe Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 jw . dt340 w górę, bo 370 to zwykła piasta co nie znaczy, że zła, ale bez żadnych fajerwerków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.