Skocz do zawartości

[kierownica] W rowerze crossowym.

theoodor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem roweru crossowego Kellysa model Axis. Wiadomo że na pierwszy ogień do wymiany poleci regulowany mostek i z wyborem tutaj nie będzie większego problemu. Aktualnie posiadany jest na kierownice 25,4 a mam zamiar wymienić na 31,8 więc wymiana tegoż elementu także będzie nieunikniona. W tym miejscu pojawia się dylemat czy do moich potrzeb lepiej nada się kierownica prosta czy gięta.

Znalazlem dużo wypowiedzi jednak wszędzie pisano że do XC najlepsze jest prosta/gięta, opinie były wiadomo różne, nnie jednak interesuje inny typ zabawy. Kupiłem rower crossowy gdyż bardzo dużo poruszam się po asfaltowych drogach i właśnie dalsze wypady nimi poza miasto sprawiają mi najwięcej radości. Do lasku wjeżdżam okazyjnie zazwyczaj jak zajdzie taka potrzeba, lub gdy robię wypad ze znajomymi ale tam zazwyczaj nie ma jazdy takim ostrym tempem jakie jest gdy samemu jeżdzę.

W tym miejscu pojawia się pytanie która kierownica będzie lepszym rozwiązaniem. Aktualnie mam fabrycznie zamontowaną gięta z rogarmi. Nie mam do niej zastrzeżeń, jest wygodna i dobrze się skręca, jednak kusi mnie prosta ponieważ zyskałbym sporo na wadze i myślę że moja sylwetka byłaby bardziej aerodynamiczna. Chciałem się spytać czy zmiana kierownicy giętej na prostą w przypadku mojej jazdy będzie dużą utratą komfortu i poczucia stabilności? Dodam, że rowier na którym jeżdże jest dosyć spory 21 cali, wybrałem największy dopuszczalny dla mnie wariant ramy.

Ponadto od razu chciałem się spytać jakich firm kierownice i mostek (chcę aby były tej samej marki) polecacie aby komplet zamknął się w 200zł.

Pozdrawiam

Napisano

Do Twojego stylu jazdy prosta kierownica będzie zdecydowanie lepsza, w połączeniu z rogami da lepszą pozycję na jazdę po asfalcie. Weź szerokość 60cm, zawsze można przyciąć, a przesiadka z giętej będzie mniej "drastyczna". Możesz zakupić np komplet Boplight'a - kierownica, mostek i do tego rogi z jednej serii Race, popatrz na ofertę Accenta na www.velo.com.pl.

Pozdrawiam!

Napisano

Dziękl za odpowiedź, jeżeli chodzi o szerokość to od razu zdecyduje się na węższę rozwiązanie ponieważ mam szczupłą budowę ciała i 600mm to zdecydowanie zbyt wiele. Na innym forum ktoś zasugerował mi że nie ma sensu przechodzić na Over Size, ponieważ nie ma to zbytnio zauważalnego przełożenia na sztywność a zyskałbym miejsce na kierownicy. Zastanawiam się czy podzielacie tę opinię?

Napisano

Kierownica to jest indywidualna sprawa. Dobierasz ją pod siebie i wzorowanie się na innych nie ma sensu.

Ja w tym sezonie przeszedłem z giętej na prostą kierownicę i największa poprawę zauważyłem na stromych podjazdach gdzie przy giętej kierze ciężej było docisnąć przednie koło. Minusem jest wiadomo kontrola na zjazdach, ale ty i tak tego nie zauważysz jeżdżąc w większości po szosie. Może być jednak tak, że przy prostej będą bolały cię nadgarstki(znam już dużo ludzi którzy właśnie z tego powodu zmieniali kierę na gietą). Co do większej średnicy to ja bez problemu przy kierze 58cm mieszczę wszystko, razem z rogami licznikiem i lampką.

Napisano

Ja różnicy nie odczuwam, mimo raczej mocnej budowy (177cm - 78-80kg), jeździło mi się dobrze zarówno na standardowym systemie jak i teraz na oversize, aczkolwiek psychicznie czuję się pewniej niż na dawnym wycieniowanym zestawie ze 120g kierownicą. Oversize (31,8) od standardu 25,4 jest cięższy, na pewno sztywniejszy, ale to raczej średnio odczuwalne dla uzytkownika.

Napisano

Co do większej średnicy to ja bez problemu przy kierze 58cm mieszczę wszystko, razem z rogami licznikiem i lampką.

Klamka zapadła bo własnie kupiłem mostek na OS więc teraz czas na kierownicę. Powiedz jakiego typu masz lampkę i w którym miejscu ją zamontowałeś? Z licznikiem nie będzie problemu bo jest na paski zaciskowe a lampki jeszcze nie posiadam, więc myślę żeby poszukać z obejmą która złapie te 31,8 zaraz przy mostku. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...