gloria111 Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam,mam ogromną prośbę,mianowicie w przyszłym czasie zamierzam kupić rower szosowy,nie do osiągania jakichś rekordów ale tak by spokojnie pośmigać i się nie bać że nawet sezonu nie wytrzyma,budżet wynosi ok 2.000zł i podczas przeglądania ofert wpadł mi w ręce ten właśnie o to rower,i prosił bym o opinię,jestem dość ciężki bo ponad 90kg przy zwroście 185cm,i wiadomo również jakie mamy drogi. Teraz po drogach poruszam się mtb,dziennie jeżdżę ok 60km,i jest trochę ciężko i chciał bym spróbować jazdy na czymś do szosy przystosowanym. Dziękuję za pomoc. Rama: ROAD RACE Amortyzator/widelec: ROAD OVAL Wkład suportu: SHIMANO UN26 Korby: ROAD 53-39 Przerzutka przód: SHIMANO R2200 34.9 DOUBLE Przerzutka tył: SHIMANO SORA SS Manetki: SHIMANO ST2200 DUAL CONTROL Hamulce: ROAD DUAL PIVOT Dźwignie hamulców: ZINTEGROWANE Piasta przód: ALLOY QR Piasta tył: SHIMANO 2200 Obręcze: MAVIC CXP22 BLACK / CNC Opony: MAXXIS DETONATOR 700 x 23 Kierownica: XM SPEED CEN ROAD 31.8 Mostek: XM COMP CEN OS -8 Siodło: XM ROAD Sztyca: XM SPEED CEN SB20 31.6 Liczba biegów: 16
mlodymisiu886 Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Przy twoim wzroście pewnie będzie najlepszy rozmiar ramy XL, ale jest taki problem że szosówek Meridy z rocznika 2011 już nie ma (wiem bo sam szukałem jakiś miesiąc temu i każdy mi to mówił, jedynie używaną od kogoś). Lepiej poczekać na rocznik 2012 i kupić nową od ręki jak już będą w sprzedaży a nie wiadomo gdzie.
tuzin695 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Mam model z 2009r. i dla mnie jest trochę za długa, ale wystarczy zmienić mostek z 110 które dostałem z rowerem na 90. Nie będzie takiej różnicy w prowadzeniu jak na mtb. Co do wytrzymałości ramy niewiele mogę powiedzieć bo ważę 60 kg, ale nie miałem żadnych problemów technicznych. Wczoraj byłem w trasie i na takim fajnym, dość stromym i długim zjeździe, gdzie zawsze na szosówce jadę >50 a nawet raz udało mi się 61 kmh, miałem tylko 47kmh. Może to dlatego że miałem tylko 2 bar w oponach i czułem się jakbym czołgiem jechał. Jednakże czuć różnicę w oporach powietrza i toczenia >30 kmh.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.