lupus Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam serdecznie Mam takie pytanie amatora. Zamówiłem sobie pulsometr Sigme PC15 i w opisie napisane jest, że ma 3 przedziały pomiaru pulsu. Rozumiem, że mogę je sam ustawić i tu właśnie zaczynają się schody. Nie wiem jakie przedziały procentowe ustalić na poszczególne strefy. Z dostępnych źródeł wstępnie wymyśliłem coś takiego: Strefa I 55-75 % HR Max Strefa II 75-85 % HR Max Strefa III 85-95 % HR Max Nie wiem, czy tak może to wyglądać. I jeszcze jedno pytanie. Na jakim "procencie" jeździ się na maratonach, jeżeli jest oczywiście jakaś srednia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Ja sobie ostatnio ustawiałem strefy w tym pulsometrze tylko nie opierałem się na % HRmax tylko wyznaczonych strefach z badań wydolnościowych czy 30min czasówki (w zasadzie pokrywają się). Pierwszą ustawiłem na wytrzymałość tlenową (w przeliczeniu 69%-79%), drugą na trening tempo (79%-85%), trzecią na poprawę LT i wyżej (79%-100%). Strefę poniżej wytrzymałości wyliczam po treningu, a wysiłek "beztlenowy" zapamiętuję w czasie treningu bo takich ćwiczeń robię mało i też często tętno nie zdąży się ustalić. Ja długi dystans jak nie zacznę "umierać" jeżdżę 80%-90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 smiga sie w okolicach progu mleczanowego, a jakie sobie ustawisz w pulsaku, to zalezy od tego jak trenujesz i na ile korzystasz z niego podczas treningu, bo jak rozumiem chodzi o komunikaty dzwiekowe przy uciekaniu z zamierzonego przedzialu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupus Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Czyli przykładowo próg mam na 85% to powinienem jechać (a przynajmniej starać się) w górnej granicy drugiej strefy przykładowo 80%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Co do wyścigów, jeździ sie je na maxa. U mnie osobiście próg mnleczanowy to 80,4%, a średnia z giga maratonów dochodzi do 90,6%, także i maratony prowadzone są w beztlenie. Na ostatnim przez 2h51 poniżej progu zszedłem trzy razy, za każdym razem na kilka sekund. Średnia wyszła mi wtedy 87%, ale jak mówię w szczycie formy zdarzają sie ponad 90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Lupus co dokładnie chcesz osiągnąć? Jak chcesz strefy do siebie ustawić to powinieneś jakieś testy zrobić. Jeśli możesz mieć bardziej ogólne to weź z tabelek i tak jeździj. Ja kombinowałem z ustawieniem żeby przy dostępnych 3 przedziałach złapać 5 stref do dziennika treningowego. Marcin nie masz czasem źle tego LT wyznaczonego skoro jeździsz sporo powyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Próg wyznaczony na badaniach. Możliwe, że jest 1HR różnicy, ale nie więcej. A ścigam się z polarem s725, który też jest dość dokładny. Chciałem pokazać, że nie warto jechać maratonu na granicy progu, bo człowiek potrafi z siebie wycisnąć więcej. Jak coś, to mogę pokazać wykres np. z Wrocławia, gdzie będą pokazane zmiany tętna, które wskazują na to, że jeszcze można coś poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupus Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Chodzi mi o to, aby na maratonie nie "wypalić się" za wcześnie. No ale jak ty dajesz ponad progiem przez większość czasu to już nic nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Chyba najlepiej sprawdzić to metodą prób i błędów. Przejechać raz celując w LT (pijąc i jedząc tyle ile trzeba), zobaczyć jak się będzie czuło i później modyfikować. Przykładowo dla mnie LT jest dobrym wyznacznikiem i jak jadę dłuższy czas ponad progiem to na pewno nie dam rady takiego tętna utrzymać przez cały dystans giga. Pytanie jeszcze jak się ma na maratonie tętno do mocy która jest kluczowa. Może pobudzenie powoduje wzrost tętna przy mocy z LT. Na trenażerze z pomiarem mocy jak byłem przykładowo zdenerwowany to miałem tętno widocznie wyższe przy stałej mocy. Jeszcze inna kwestia to czy zwiększenie stężenia mleczanu jest powodem że trzeba zwolnić czy może ono tylko występuje w takim momencie, a bezpośrednią przyczyną jest co innego. Generalnie tu jest tyle zmiennych że ciężko coś pewnego i ogólnego powiedzieć Polecam cykl wpisów o zmęczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.