kipps Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Oto pierwszy rower który od podstaw złożyłem sam. Projekt zabrał jakieś 4 długie zimowe miesiące. Przy budowie postawiłem przede wszystkim na wytrzymałość i bezawaryjność w niskiej cenie. Rower nie jest raczej przedstawicielem wagi lekkiej tak jak i jego właściciel (92kg 187 cm wzrostu) ale przy doborze komponentów waga również miała swój udział Mój CONNAN jeździ na codzień po mieście dowożąc mnie do pracy, a w wolnym czasie śmigam sobie po lesie. W tym roku w miarę możliwości spróbujemy zaliczyć jakieś pierwsze maratony. Mój CONNAN z założenie miał być również kompromisem między codziennym użytkowaniem a sportowymi aspiracjami, więc kierownica gięta i duuużo podkładek pod mostkiem, a żeby kręgosłup dał radę, oraz dość szerokie siodełko dostosowane do mojej anatomii Specyfikacja: Bar Plugs: (Korki do kierownicy) Ritchey WCS Ergo Brake (Front): (Hamulec przedni) Shimano SLX + tarcze Shimano XT Brake (Rear): (Hamulec tylny) Shimano SLX + tarcze Shimano XT Cables: (Pancerze i linki) Clarks Cassette: (Kaseta) Shimano SLX 11-32 Chain: (łańcuch) Connex Wippermann 900 105 ogniw Crankset: (Korby) Shimano SLX Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano SLX down swing (górny ciąg) Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X-7 GS Fork: (Widelec) Suntour Epicon RLD 80mm sterówka przycięta na 21cm (z Poplockiem) Frame: (Rama) Cannondale F6 CO2 SL 18,7 cala rocznik 2008 Koszyk na bidon: TacX Tao Grips: (Gripy) Ritchey WCS Ergo Handlebar: (Kierownica) Boplight Team (25,4) (gięta, wznios ok. 30mm) 600 mm Headset: (Stery) Sunline Reducer 1,5" na 1 i 1/8" (maszynowe łożyska) Pedals: (Pedały) Shimano PD-M540 Seat: (Siodło) Selle Italia SLR Lady Gel Flow Seatpost: (Sztyca) Roox S4.2 430 mm 31,4mm- przemalowana proszkowo na biało - ma obecnie 31,6mm Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Cannondale pomalowany proszkowo na biało + śruba Pinhead Shifters: (Manetki) Sram Trigger X-7 Skewers: (Zaciski koł) Pinhead Stem: (Mostek) KCNC Fly Ride 120mm +/- 5 stopni Podkładki pod mostek: Carbon 48mm Tire (Front): (Opona przednia) Hutchinson Cameleon 1,95" Tire (Rear): (Opona tylna) Hutchinson Cameleon 1,95" Top Cap: (Top cap) Pinhead Tubes: (Dętki): no noame wentyl AV Wheel Front: (Koło przednie) -Hub: (Piasta) Chosen model A4071BX łożyska maszynowe (32 otwory) -Rim: (Obręcz) Alexrims DP20 -Spokes: (Szprychy) CN spoke 2,0mm 64 szt -Nipples: (Nyple) mosiążne no name 64 szt. -Rim tape: (Opaska) 3-krotny oplot taśmą izolacyjną Wheel Rear: (Koło tylne) -Hub: (Piasta) Chosen model A4077SX łożyska maszynowe (32 otwory) -Rim: (Obręcz) Alexrims DP20 -Spokes: (Szprychy) CN spoke 2,0mm 64 szt -Nipples: (Nyple) mosiążne no name 64 szt. -Rim tape: (Opaska) 3-krotny oplot taśmą izolacyjną Waga: nie mam pojęcia-kiedyś zważę całość. Jedno jest pewne- rower jest lżejszy od mojej poprzedniej Meridy Kalahari Zdjęcia: Na razie projekt jest zakończony i nie planuję żadnych zmian. W miarę zużywania się sprzętu będę rozważał ulepszenia. Może ktoś zauważyć pewną analogię sylwetki rama+sztyca do pewnej znanej marki produkującej rowery (,która od jakiegoś czasu bardzo mnie intrygowała) i było to zupełnie zamierzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 28 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Wypas Ile masz wzrostu ;> Ta sztyca to jak schody do nieba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 He, he mam 187 cm... Rama 18,7 cala i dlatego musiałem zamawiać z Austrii sztyce Roox- ile miałem z tym kłopotu, ale udało się Może gdyby ramka miała te 19 cali pewnie obyło by się bez kombinacji za sztycą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulas Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Jakiej długości jest sztyca? Uparłeś się przy zastosowaniu właśnie tego rozmiaru ramy czy jak to było? Przecież większy rozmiar uchroniłby Cię przed jak się domyślam wysokimi kosztami sztycy i sprowadzenia. BTW. ile cm siedzi w ramie? Pozdro, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exist Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Mmmm. Piękny Cannon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.