Shogun Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam, Przemieszczam się na rowerze Author Reflex 2005. Jest to cross o kołach 28". W rowerze tym zastosowano klasyczne stery 1", z którymi mam wiele problemów takich jak samoistne rozkręcanie się, co za tym idzie wieczne luzy i mała sztywność. Rower jest wyposażany w marny amortyzator o skoku 40mm. Ponieważ podczas zimy amortyzator kompletnie zardzewiał i widelec mimo prób rozruszania pozostaje sztywny muszę coś z tym zrobić. Okazuje się, że na sztywnym widelcu jeździ mi się całkiem przyjemnie, więc postanowiłem nie pakować się w kolejny amortyzator, a zastosować zwykły sztywny widelec. Mam wobec tego pytanie: Czy da się zastosować w moim rowerze w miarę przyzwoity sztywny widelec, stery i mostek ahead? Rozumiem, że powinienem szukać widelca z rurą o średnicy 1", sterów ahead 1" i mostka, który pod to spasuje, prawda? Na allegro znalazłem tylko jeden widelec, który by się nadał w cenie 245 PLN (http://allegro.pl/item1013682235_widelec_trekking_stal_v_brake_bagaznik_1.html), czy to nie za dużo jak na sztywniaka? Może dałoby się kupić coś taniej? Doradźcie coś. Pozdrawiam.
el_gregorio Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam! Przy wymianie faktycznie potrzebne będzie to co wymieniłeś - stery - tu nie będzie problemu, są dostepne stery a-head 1", szczególnie modele o przeznaczeniu na szosę, jeszcze całkiem niedawno (parę lat temu) było jeszcze sporo szosówek na 1"; mostek a-head - też nie będzie problemu, tak samo jak ze sterami, mostki na szosę często mają tuleję redukcyjną z 1 1/8" na 1" w zestawie; i widelec - są tańsze modele 60-70zł ale z gwintem, model pod a-head jak widać kosztuje więcej, ale poszukaj - w lokalnych sklepach - może coś im na półce zostało, zajrzyj na www.cyklotur.pl / www.bikestacja.pl - spytaj ich o te modele, które mają - czy pasują do a-head'a. Ten widelec, którego linka dałeś jest ok, trochę kosztuje, ale może nie być dla niego alteratywy na 1". I tak to dużo taniej od karbonowych widelców, ja swojego 4za Zornyc ok. 5 lat temu kupowałem za ok. 800zł, też na 1" do ramy Author Airline, stery mam Stronglight'a, mostek Ritchey'a (na 1") - kupione w lokalnym sklepie. Pozdrawiam!
Hanzo Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 W rowerze tym zastosowano klasyczne stery 1", z którymi mam wiele problemów takich jak samoistne rozkręcanie się, co za tym idzie wieczne luzy i mała sztywność. Napiszę tak z zupełnie innej beczki. Kiedyś (b. dawno) jeździłem też na takim sztywniaku z dokładnie takimi samymi sterami. Problem z samoistnym odkręcaniem się sterów rozwiązał klej butapren. Robiłem to w ten sposób że, wkręcałem miskę, potem smarowałem wystającą część gwintu rury sterowej i nakrętki kontrującej butaprenem, czekałem aż powierzchnia kleju zrobi się matowa i nakręcałem kontrę. Wystarczyło odczekać z pół godziny i po problemie. Klej trzymał na tyle mocno że nakrętka się nie odkręcała a kluczem można ją było ruszyć. Ważne jest żeby gwinty były czyste niezabrudzone smarem. Teraz są do tego specjalne preparaty, ale klej będzie raczej tańszy i łatwiej dostępny.
Shogun Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Napisano 28 Kwietnia 2010 Dzięki za fachową odpowiedź Skoro da się tak zrobić jak myślę, będę musiał poszukać odpowiednich komponentów Hanzo, sposób może dobry, pewnie próbowałbym go wykorzystać jeszcze przed zimą, ale skoro i tak muszę wymienić widelec, to chcę to zrobić pożądanie, ahead jest chyba lepszym pomysłem. No i chyba ten widelec z allegro będzie dobry, bo ma dziurki pod bagażnik, a w tym sezonie przymierzam się do zakupu sakw na przód
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.