Skocz do zawartości

[widelec] Przesiadka z amortyzatora na sztywny

Shogun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przemieszczam się na rowerze Author Reflex 2005. Jest to cross o kołach 28". W rowerze tym zastosowano klasyczne stery 1", z którymi mam wiele problemów takich jak samoistne rozkręcanie się, co za tym idzie wieczne luzy i mała sztywność. Rower jest wyposażany w marny amortyzator o skoku 40mm. Ponieważ podczas zimy amortyzator kompletnie zardzewiał i widelec mimo prób rozruszania pozostaje sztywny muszę coś z tym zrobić. Okazuje się, że na sztywnym widelcu jeździ mi się całkiem przyjemnie, więc postanowiłem nie pakować się w kolejny amortyzator, a zastosować zwykły sztywny widelec. Mam wobec tego pytanie: Czy da się zastosować w moim rowerze w miarę przyzwoity sztywny widelec, stery i mostek ahead? Rozumiem, że powinienem szukać widelca z rurą o średnicy 1", sterów ahead 1" i mostka, który pod to spasuje, prawda? Na allegro znalazłem tylko jeden widelec, który by się nadał w cenie 245 PLN (http://allegro.pl/item1013682235_widelec_trekking_stal_v_brake_bagaznik_1.html), czy to nie za dużo jak na sztywniaka? Może dałoby się kupić coś taniej? Doradźcie coś. Pozdrawiam.

Napisano

Witam!

Przy wymianie faktycznie potrzebne będzie to co wymieniłeś - stery - tu nie będzie problemu, są dostepne stery a-head 1", szczególnie modele o przeznaczeniu na szosę, jeszcze całkiem niedawno (parę lat temu) było jeszcze sporo szosówek na 1"; mostek a-head - też nie będzie problemu, tak samo jak ze sterami, mostki na szosę często mają tuleję redukcyjną z 1 1/8" na 1" w zestawie; i widelec - są tańsze modele 60-70zł ale z gwintem, model pod a-head jak widać kosztuje więcej, ale poszukaj - w lokalnych sklepach - może coś im na półce zostało, zajrzyj na www.cyklotur.pl / www.bikestacja.pl - spytaj ich o te modele, które mają - czy pasują do a-head'a. Ten widelec, którego linka dałeś jest ok, trochę kosztuje, ale może nie być dla niego alteratywy na 1". I tak to dużo taniej od karbonowych widelców, ja swojego 4za Zornyc ok. 5 lat temu kupowałem za ok. 800zł, też na 1" do ramy Author Airline, stery mam Stronglight'a, mostek Ritchey'a (na 1") - kupione w lokalnym sklepie.

Pozdrawiam!

Napisano

W rowerze tym zastosowano klasyczne stery 1", z którymi mam wiele problemów takich jak samoistne rozkręcanie się, co za tym idzie wieczne luzy i mała sztywność.

Napiszę tak z zupełnie innej beczki. Kiedyś (b. dawno) jeździłem też na takim sztywniaku z dokładnie takimi samymi sterami. Problem z samoistnym odkręcaniem się sterów rozwiązał klej butapren. Robiłem to w ten sposób że, wkręcałem miskę, potem smarowałem wystającą część gwintu rury sterowej i nakrętki kontrującej butaprenem, czekałem aż powierzchnia kleju zrobi się matowa i nakręcałem kontrę. Wystarczyło odczekać z pół godziny i po problemie. Klej trzymał na tyle mocno że nakrętka się nie odkręcała a kluczem można ją było ruszyć. Ważne jest żeby gwinty były czyste niezabrudzone smarem. Teraz są do tego specjalne preparaty, ale klej będzie raczej tańszy i łatwiej dostępny.

Napisano

Dzięki za fachową odpowiedź :thumbsup: Skoro da się tak zrobić jak myślę, będę musiał poszukać odpowiednich komponentów :confused:

Hanzo, sposób może dobry, pewnie próbowałbym go wykorzystać jeszcze przed zimą, ale skoro i tak muszę wymienić widelec, to chcę to zrobić pożądanie, ahead jest chyba lepszym pomysłem.

No i chyba ten widelec z allegro będzie dobry, bo ma dziurki pod bagażnik, a w tym sezonie przymierzam się do zakupu sakw na przód ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...