RATM Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Trochę poprzeglądałem dział "Sprzedam", a także "Amortyzatory" i postanowiłem założyć trochę inny temat niż typowe: "do 400 zł" ;p Generalnie problem polega na tym, że mam do zagospodarowania określoną w temacie sumkę, oczywiście plus minus, i chciałbym przeznaczyć ją na amortyzator. Wiem, że przy modelach na podobnym pułapie cenowym ludzie naprawdę zaczynają dbać o amortyzatory, a przynajmniej bardziej niż przy jakimś tanim Suntourze, którym zainteresują się dopiero jak w ogóle przestanie działać, dlatego zakup używki powinien być raczej dobrym rozwiązaniem. Tym bardziej, że używany mogę dostać "wyższy model" w tej cenie niż jakąś nówkę. Miałby to być amor, na którym można byłoby "pojeździć z dziewczyną", ale też wybrać się na jakieś bardziej agresywne zjazdy. Powinien służyć do pośmigania XC, ale też nie powinien zawieść mnie na znacznie bardziej wymagającym terenie, zjeździe. Chyliłbym się w stronę jakiegoś FOX'a. Suntoury zdecydowanie odpadają w tej kwestii (nieciekawe doświadczenia). Macie Panowie jakieś propozycje? Na forum raczej nie znalazłem tematu w tym stylu, dlatego liczę na Waszą pomoc za co z góry dzięki. P.S. dobrze byłoby trzymać się ceny, którą podałem, chociaż jeśli sięgnęłoby to 1K, to też tragedii (jako takiej) nie będzie.
evo07 Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Miałby to być amor, na którym można byłoby "pojeździć z dziewczyną" to będziesz z dziewuchą na amortyzatorze jeździł?? sorry nie mogłem się powstrzymać ja mam marcoka xc6oo i szczerze nie polecę ze wzg na własnoręcznie robiony serwis,chyba że autoryzowany, po za tym przez 14tyś km nic się z nim nie działo:)co prawda nie jest lekki bo waży (mój egzemplarz) 1910g - rocznik 2007
RATM Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Napisano 28 Kwietnia 2010 Aha ! I zapomniałem dodać, że powinien mieć pivoty !
RATM Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 Nie wie ktoś, gdzie (oprócz alledrogo oczywiście) mogę dostać starsze rocznikowo Fox'y?
RATM Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 Myślałem i Reba jest druga w kolejności. Jeśli jakiegoś Fox'a (oj się napaliłem) skądś nie wydobędę.
RATM Napisano 10 Maja 2010 Autor Napisano 10 Maja 2010 Panowie, proszę Was o drobną pomoc. Dopisuje do tematu, bo w sumie ciągle go nie zakończyłem. Poszukuję amora z piwotami. Rozważam, między używanym Foxem, a Rebą (nieważne czy nówka, czy używany). Generalnie na alledrogo jest Fox Vanilla licytowany z piwotami, ale ma skok 125mm, a to trochę dużo - trochę popsuje mi geometrię. Optymalnie byłoby 100mm. Jest jeszcze drugi Fox, ale ma skoku 80mm i cena już dosyć mocno podskoczyła, więc raczej nie zlicytuję. Jeśli chodzi o Rebę, to nie mogę znaleźć wersji z piwotami (szukałem również pod hasłem Reby z 2008 roku). Generalnie śledzę alledrogo od jakiś dwóch tygodni i nic. Może macie jakieś kontakty ze sklepami? Bądź sami posiadacie na sprzedaż? Albo też przypadkiem macie jakieś informacje, które mogłyby mi pomóc? Wujek Google dosyć kiepsko mi się spisuje.
ukaniex Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 A myślałeś o R7? Za +/- 900zł można kupić R7: http://allegro.pl/item1011525390_amortyzator_manitou_r7_r_seven_e_absolute_100mm_bs.html http://allegro.pl/item1029392552_manitou_r7_r_seven_super_absolute_100.html Oba są bez piwotów ale jak trochę poczekasz to na pewno coś sie trafi. Na PW wysyłam temat dot. FOX'a.
kello Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Reba bedzie najlepszym rozwiazaniem, bo dziala ok i temat jej serwisu jest powszechnie znany, materialy dostaniesz za grosze, a serwis foxa kosztuje majatek. R7... nie mam, nie jezdzilem, naczytalem sie troche opinii o awaryjnosci.
adriansocho Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Chyliłbym się w stronę jakiegoś FOX'a. Kolega jeździł dotąd na Rebie (wyścigi XC i takie tam), po czym kupił dla ramy cały rower i był w nim FOX. Podobno nie jest dużo lepszy od Reby. Za tą cenę można szukać już Rebusi z Air U-Turn Jeśli natomiast naprawdę lubisz poszaleć to RS Revelation (albo RS Pike). Suntoury zdecydowanie odpadają w tej kwestii (nieciekawe doświadczenia). Tutaj sugeruję pozbyć się uprzedzeń i zauważyć że widelce Suntour przeszły wielkie zmiany około 2008 roku, no i że SR ma modele lepsze niż XCR. Epicon jest widelcem który tylko trochę zostaje z tyłu za Rebą. Bardzo polecam, wsadziłem go do roweru zamiast Marzocchi Junior T 130mm, i zmiana jest rewelacyjna. Do oceny własnej. Miałem wcześniej dwa inne widelce Suntoura (raczej taniochy) i były dużo cięższe i gorzej działały, coś jakby porównywać malucha z oplem.
RATM Napisano 11 Maja 2010 Autor Napisano 11 Maja 2010 Sprawa wygląda tak: odpuściłem sobie Fox'a, ponieważ jest znacznie mniej miejsc, gdzie można go przeserwisować, a sam zabieg jest znacznie droższy. Poszukuję na razie Reby, chociaż wygląda to nieciekawie, bo nigdzie nie jest dostępna wersja z piwotami. Mam jeszcze jedno pytanie: do jakiej jazdy nadaje się Rock Shox Sid ? EDIT: również czytałem wiele postów o awaryjności R7, dlatego raczej taką ewentualność odrzucam. Nad Suntourami może zacząłbym się zastanawiać po bardzo długim czasie, jeśli naprawdę nic nie będę mógł znaleźć ;>
kello Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Mi sie udalo znalezc Rebe z piwotami nowke sztuke ale trzeba miec po prostu farta i trafic na taka z rocznika 2008 albo wczesniejszego. http://allegro.pl/item988431025_rock_shox_reba_sl_08_wysylka_0_pln.html http://allegro.pl/item985987419_reba_sl_2009_r_super_wypas_najtaniej_na_allegro.html http://allegro.pl/item978829492_rock_shox_reba_sl_100mm.html
Dun Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 sidow jest od groma o jakim konkretnie myslisz? ja obecnie ujezdzam sid world cup (carbon) i spisuje sie rewelacyjnie. co prawda w karpaczu mialem maly wypadek, i pozniej wskutek powiedzmy niedopatrzenia gosc na serwisie za mocno i scisnal rure sterowe...generalnie problem naprawilem i jezdze dalej bez zadnych problemow...i oczywiscie super waga ponizej 1320g
Schwefel Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 [quote name='RATM' date='11 maj 2010 - 16:03 ' timestamp='1273586611' Mam jeszcze jedno pytanie: do jakiej jazdy nadaje się Rock Shox Sid ? To typowo sportowy widelec. Nie ustawisz go tak żeby wybierał liście, do tego stare modele są raczej wiotkie a nowe znów ponad limit.
RATM Napisano 15 Maja 2010 Autor Napisano 15 Maja 2010 Po ptokach. Udało mi się znaleźć Fox'a F100X (ten z Terralogic'iem) w dosyć okazyjnej cenie, a że charakter mam taki jaki mam, to szybko go kupiłem ;p Oczywiście poczytałem trochę przed zakupem i myślę, że będę zadowolony. Jakoś przeboleję ten trochę droższy serwis, na razie czekam na przesyłkę. Przy okazji wymieniłem stery na Accent Airplane.
Schwefel Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 No to kupiłeś takiego SIDa tylko, że sztywniejszego bo ten amor nie grzeszy czułością, wybiera co większe nierówności i do tego muli, no ale nie musisz machać manetką bo on sam wszystko zrobi. To typowo sportowy widelec, pytanie czy taki potrzebujesz? Fox miał przerwę z Terra Logic ale teraz nowe modele (2011) mają znów mieć ten tłumik więc będzie ciekawie.
8881687 Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 A może 2003 Rockshox Boxxer? Widziałem takiego który został sprzedany za jedyne 150funtów(ebay) co z przesyłka do PL nie wyniosłoby wiecej niż 750zł. Powodzenia z nowym Amorkiem:)
Cox Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Boxxer??? ;P WTF?? kolega chyba z imprezy wrócił jak to pisał
RATM Napisano 23 Maja 2010 Autor Napisano 23 Maja 2010 Chciałem i dostałem... Przyszedł Foxik... ja z bananem od ucha do ucha czekałem tylko, żeby go założyć. Okazało się, że prawdopodobnie sprzedawca nie wyciągnął go przed zmierzeniem i pisząc na aukcji pomylił się aż o centymetr (co w moim wypadku robiło wielką różnicę). Oprócz tego pluł olejem jak głupi... Odwrotnie niż było to opisane w aukcji. Szkoda. Na szczęście odpowiedni email do sprzedawcy w końcu spowodował, że amortyzator odesłałem otrzymując zwrot pieniędzy (włącznie z przesyłką). Cóż... jako przestroga mogę powiedzieć... Nie oszczędzajcie na swoim sprzęciku czasem warto zaczekać, dołożyć, kupić nowy i pewny. Póki co sprzedawca nie próbuje znowu go wcisnąć komuś innemu, ale jakbyście mieli zamiar kupić Fox'a F100X to wklejcie tu linka, chętnie powiem czy to nie ten sam. Pozdrower.
netta1987 Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 podłącze się do tematu ale konkretnie: -sid race 2009 za 1100 czy -reba WC z 2008 za 800 stan obu bdb prosze o szybkie odpowiedzi z uzasadnieniem A moja waga 70kg zastosowanie widelca maratony
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.