detonator Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam Będę w najbliższym czasie przeplatał koło na nowe szprychy, bo stare się co chwile pękają. Obręcz to stary mavic x223 disc o wadze między 430 a 450 gram, wysokości 19 mm i szerokości 23 mm. Czy jest bezpieczne założenie do takiej obręczy opony o rozmiarach 2,35" ? Zwykle jeżdżę na oponach 2,0" ale podczas wypadów w góry zakładam właśnie opony 2,35" Nie skaczę i nie zjeżdżam na złamanie karku, ot taka zaawansowana turystyka górska Ważę 85 kg z plecakiem Na próbę założyłem taką oponę, jednak przejechałem się tylko kilometr więc nie wiele mogę powiedzieć. Co radzicie ? Zostawić tą obręcz ? Nie uśmiecha mi się dokonywać kolejnego zakupu. Co do szprych, to wstawione będą jakiś DT competition albo sapimy ( 2.0 ) Dzięki
blair7 Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 pewnie ze da sie zalozyc, kross zaklada tekie opony przy obreczy 19
smeagul Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Myślę, że bez problemu. Na dzień dzisiejszy mavic dla szerokości wewnętrznej obręczy 19mm zaleca max 2.30, więc luz. Co najwyżej oponka może się układać gorzej niż przy szerszych obręczach, ale stać się nie powinno nic.
detonator Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Napisano 28 Kwietnia 2010 Fajnie, dzięki za odpowiedz:) Jeszcze mam pytanko- przeplatam koło, gdyż w ciągu dwóch lat jeżdżenia, na podjazdach pękło mi z 7 szprych ( przy nyplu ) Koło kupiłem używane i jest jakoś dziwnie zbudowane tzn. część szprych jest cieniowana, z niektórych złuszcza się czarny lakier a nie które nawet nie są całe wkręcone w nypel. Koło ma przez to duże bicie góra-dół. Czy jest duże prawdopodobieństwo, że obręcz jest jajowata i nie warto jej zaplatać ? ( tak mi powiedziano w serwisie )
pawlo007 Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Z moich doświadczeń (przy pierwszym centrowniu bicie góra dół było tak około 2cm ) jak dobrze zapleciesz i wycentrujesz to obręcz się dostosuje ale to jest tylko moje zdanie i poczekaj na potwierdzeni innych. pzd
radomir82 Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Jeżeli obręcz nie posiada żadnego mechanicznego uszkodzenia typu wgniecenie czy wykrzywienie na krótkim odcinku, nie powinno byc problemu z jej przepleceniem, ale niestety w takim przypadku 100 procentowej pewności mieć nie możesz, ponieważ wygląda na to że koło miało już kilka przygód
pawlo007 Napisano 29 Kwietnia 2010 Napisano 29 Kwietnia 2010 Mogło też być źle zapleciona przez osobę taką jak ja np (domowy mechanik bez narzędzi i z mniejszą cierpliwością bo ja po zrobieniu jajka wycentrowałem je jeszcze lepiej)
detonator Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Napisano 30 Kwietnia 2010 To spoko. W przyszłym tygodniu daje koło do serwisu i zobaczymy co będzie z tej obręczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.