Colonel Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam. Problem nie tyczy się bezpośrednio mnie, a żony. Po około 30min jazdy na rowerze zaczyna narzekać na bóle nadgarstków. Mi osobiście wydaje się, że powodem tego jest za duży rower (rama 19 cali przy wzroście 173cm). Czy zmiana mostka na krótszy będzie dobrym rozwiązaniem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Jeśli bolą cię nadgarstki to najbardziej prawdopodobną przyczyną jest źle dobrana dla ciebie kierownica. Masz prostą, czy gietą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Jak masz ustawione siodełko ? Na poziomo, czy delikatnie dziobem w dół ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Kierownica gięta, siodełko jest w pozycji poziomej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Czestym powodem takiej dolegliwosci sa zle ustawione klamki hamulcowe. Warto sprawdzic czy trzymajac palcem/palcami klamke dlon jest w jednej lini z ramieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Często gęsto zalezy to od pozycji na rowerze. Jeśli siodlo jest wysoko a ciezar ciala spoczywa w większości na rekach. Drugi powód to brak/zle działająca amortyzacja z przodu, wypadało by wtedy zmienic chwyty na jakies piankowe,żelowe lub przeserwisować amortyzator bo może jest za twardy i ugina się tylko przy wpadnięciu w dużą dziurę (można by tez się pokusic o zmiane rękawiczek na jakies miękkie/żelowe ale to w ostateczności jak nic innego nie pomoże) Możliwe też że Twoja żona trzyma nadgarstki cały czas ugięte (dłoń z przedramieniem tworzy kąt 90*) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 U mnie ból pojawia się kiedy siadam na drugi mój rower a tam mam bardzo słaby amortyzator, w Specu mam Foxa, a w Kellys Santura. Po Skandi na Kellysie HT nadgarstki bolały mnie przez resztę dnia że o samym wyścigu nie wspomną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Jak wyżej albo jak nic nie pomoże to jeszcze przesiadka na prostą+rogi, uwaga: trzeba sobie dobrze dopasować kąt rogów bo na początku też może być nie tak. Skrócenie mostka i wyprostowanie pozycji paradoksalnie może zaszkodzić. Niech się opiera na tych rękach ale pod dobrym kątem i fizjologicznie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Tak. Moze sie to zmienic przy krotszym mostku. Tak bylo w moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacekddd Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Mam generalnie ten sam problem ale został już rozgryziony, potwierdza się, jeśli o mnie chodzi, że przyczyną tej dolegliwości jest kąt pomiędzy dłonią a przedramieniem. W moim przypadku to wynika z braku miejsca na uchwycie co jest spowodowane wchodzeniem w obszar chwytu manetek przerzutek. Właśnie to reguluję stopniowo, nie chcę nic od razu żeby coś nowego nie wyszło. Generalnie np z prawej strony jest gorzej ponieważ obecność blokady amorka przymusza zbliżenie manetki do obszaru chwytu ale jest trochę miejsca tak więc popracuję nad tym. Swego czasu ujeżdżałem fulla w którym miałem w sumie ten sam problem tam wynikający z konstrukcji uchwytu z wbudowanymi przerzutkami. Rogi tu trochę pomagają bo dłonie mogą, jak jest okazja po temu, (jakiś nietechniczny odcinek w terenie) znaleźć jakąś inną pozycję. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.