Skocz do zawartości

[lampka] Trelock LS 740 vs. Sigma Pava

Tom3k88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam najlepszej lampki w kategorii cena/ilość światła. Największy dylemat mam między dwoma światłami z tytułu.

Sigma Pava, zdecydowany faworyt, aczkolwiek mam jeszcze wątpliwości. Zalety to niewątpliwie długi czas działania, jak na emitowaną ilość światła. Poza tym sama jego barwa jest milsza dla oka niż większości lampek.

Trelosc LS 740 to natomiast lampka zagadka, według producenta ma 5 luxów mniej niż Sigma, ale za to podobno na pełnej mocy działa 35 godzin. Jeżeli ktoś może to potwierdzić to byłoby super. Zdjęcie z strony producenta to jakaś maskara, czas naświetlania to pewnie parę sekund. Nie wiem też jak z solidnością wykonania.

Obie kosztują około 200zł

Alternatywy to Mactronic Bike Scream i Sigma PowerLED. Pierwsza kusi małą wagą i niższą ceną, ale za to strasznie krótko świeci. No i nie wiem jak jego jasność ma się do Pavy, nigdzie nie ma bezpośredniego porównania. Sigma PowerLED jest ponad 100zł droższa, ale na papierze daje ponad trzy razy więcej światła niż Pava, dlatego w ostateczności byłbym w stanie ją kupić. Chociaż kiedy patrze na porównanie z tej strony, to wydaje mi się, że różnica nie jest warta tych pieniędzy. Na maksymalnej jasności, widzę różnicę jedynie w pomieszczeniu, na zewnątrz jest jak dla mnie pomijalna. Samo mocowanie też nie wzbudza we mnie zaufania.

Lampki potrzebuję do sygnalizowania swojej obecności na drodze o zmierzchu, o świcie i czasami w nocy przy powrocie z dłuższych tras. Mam mieć tyle światła, aby komfortowo jechać po nieoświetlonej asfaltowej (niekoniecznie w dobrym stanie) drodze z prędkością 20-30km/h lub jeżeli nawierzchnia jest w dobrym stanie to około 40km/h. Czasami zdarza mi się po nocy wracać ze szlaku, ale tam prędkość z jaką chciałbym się poruszać raczej nie przekroczy 20km/h. Warunkiem też jest uniwersalność zasilania, wolę akumulatorki AA ponieważ, w sytuacji kryzysowej mogę zawsze cztery sztuki wyjąć z mojego Pentaxa, którego prawie zawsze mam przy sobie na dłuższych trasach.

Pozdrower i dzięki za wszelką pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...