Skocz do zawartości

[Amortyzator] Tani amortyzator 190 cm i 114 kilo

gad

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

XCR będzie dla niego za miękki.

Jak byś przeczytał kilka postów wstecz to byś wiedział ze taka odpowiedź już padła :)

Napisano

możesz spróbować poszukać używanej Tory na allegro (289 albo 302) sporo ludzi sprzedaje je z rozbiórek rowerów, ważą dużo ale nie więcej niż wymienione suntoury. a są dość pancerne. Sam mam akurat 318 w wersji powietrznej i daje rade. Tylko zwracaj uwage czy są piwoty pod Vki :)

Napisano

O waga amora mi nie obchodzi, może być nawet od motoru, bardziej chodzi mi o cene. Pare lat temu miałem wypadek i dopiero zacząłem go składać (klamki, manetki, przerzutka przednia, koło, kierownica)

Napisano

no to w takim razie takie tory będa ok albo jakiś używany bomber, z raidonem nie miałem kontaktu osobiście więc sie nie wypowiadam

Jak sobie składasz rower to warto sie szarpnąc na dobry amor bo nie dość, że jest to ważna część to jescze wymienia sie rzadko (chyba, że będziesz miał pecha), a oszczędzać na reszcie osprzętu, możesz sobie też kupić najtańszego sztywnego widelca i uciułać trochę na porządniejszego amora.

Napisano

Ja pisałem wcześniej ze rower będzie mi służyć wyłącznie rekreacyjnie (dojazd do pracy, na treningi wypady do lasu) i wydawanie kasy na dobry amorek mija się z celem. A pozatym mam inne wydatki (dzieci) i nie zarabiam az tyle kasy żeby se pozwolić na ten komfort.

• Mod Team
Napisano

Z drugiej strony kupowanie amora którego swoja masa będziesz dobijał na do drugim wyboju mija sie z celem bo szybko go trafi.

Napisano

Ktoś wcześniej napisał że Dart nie wytrzyma takiej masy... Spokojnie, wytrzyma :P Sam ważę mniej więcej tyle co autor postu i Dart sobie radzi. Pozdrawiam!

Napisano

To w sumie bierz tego:

http://allegro.pl/item1009221173_amortyzator_suntour_raidon_26_1_1_18_skok_100mm.html

niby z wyprzedaży sklepu no i jakaś tam gwarancja jest (tylko dopytaj się na jakiej zasadzie egzekwowana), jak nie to polecam wizytę w rowerowych sklepach na mieście ;)

Ja też się podłączę bo właśnie ten model mnie interesuje, tylko pech polega na tym, że wersja pod pivoty kosztuje 100zł więcej (nie do końca rozumiem dlaczego). Jeśli pod Twoją wagę ma to być dobre to zakładam ze na moje 82kg będzie super. Zastanawiałem się nad Dartem2, ale to chyba będzie lepsze rozwiązanie.

Napisano

Ogólnie producenci amortyzatorów szaleją z cenami pivotów zdaje się mała część a trzeba dopłacać w okolicach 50-100zł.

Raidona polecam, każdy ustawi go pod siebie jak trzeba, ale wiadomo, każdy chwali swoje. Trzeba poprostu się smignąć i sprawdzić, na pewno nie pożałuje się wyboru wtedy.

PS. Trzeba się liczyć z dodatkowym kosztem pt pompka do amortyzatorów, jeśli chce się poeksperymentować z ustawieniami (chyba że ktoś ze znajomych posiada), bo w serwisie nabijają ciśnienie wg tabelek, co skutkuje paskudnym wybieraniem nawet średnich nierówności (zawyżone wartości są podawane przez producenta), zresztą dużo zależy od geometri ramy przypuszczam... tak wtrącając :confused:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Chyba to własnie odwrotnie, w tych rocznikach zmienili budowę amora. Jak się nie dba o amortyzator to z najlepszego zlezie, trzeba czyścić, smarować itp :icon_wink:

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...