gronom Napisano 26 Kwietnia 2010 Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam, Jest to mój pierwszy post na forum. Długo szukałem, siedziałem na allegro, pytałem znajomych, aż w końcu trafiłem tutaj. Sprawa wygląda następująco: mam rower który dostałem gdzieś w 1994r jeszcze przed podstawówką, jest to popularny góral starej firmy Romet, Rower jak na tamte czasy był chyba całkiem całkiem i kupiony trochę na wyrost: rama stalowa o ładnej geometrii dla mnie 19", przerzutki shimano SIS 3x6, koła 26" obecnie na oponie, która na niej jest podana jest szerokość 1,9"-2,0". Romet przeżył zabawy w policjantów i złodziei, stłuczki, szorowanie ząbatkami po krawężnikach i wszystko co małe dzieci potrafią wymyśleć. O dziwo uważam, że jest w świetnym stanie geometrycznie, pomijając osprzęt. To co mnie interesuje to skonstruowanie bądź też kupienie(dużo mniej) roweru do szybkiego przemieszczania się po mieście, Łódź jest obecnie mocno zakorkowana a na wydział rowerem wychodzi jakieś 15min dłużej i oszczędzam na benzynie. Myślałem o czymś dość agresywnym w stylu Kross Deceiver, Cannondale Bad Boy, Romet RX500 bądź podobnych rowerach o wąskich kołach pochylonej sylwetce szybkich i zwrotnych na miasto, bardzo sporadycznie możliwa szosa na działkę pod Łodzią. Ważne jest dla mnie zamknięcie się w niskich kosztach z uwagi na inne sporty wymagające nakładów(do roweru wracam w sumie po 10latach), małą liczbę kilometrów, które będę robił. Oczywiście w wypadku, gdy Romet okaże się szrot kupię coś nowego. Mam masę pytań dotyczących przebudowy obecnego jak i kupna i wyboru nowego, aczkolwiek to później. Mam 195cm, aczkolwiek na ramie 19" z bardzo długą sztycą jeździ mi się wygodnie, powinienem mieć pewnie ramę 21" i koła 28" ale moim zdaniem mniejszym rowerem jeździ mi się wygodniej po zatłoczonym mieście (prosiłbym o opinie). Dlatego właśnie myślalem nad inwestowaniem w Rometa. Czy warto? Czy zbierać kasę i kupić coś nowego i modlić się by nie ukradli spod wydziału? pozdrawiam
kubek20 Napisano 26 Kwietnia 2010 Napisano 26 Kwietnia 2010 Kup do rometa coś co już jest na maksa zjechane i jeździj na nim na tą uczelnię, bo nowego roweru by trochę szkoda było
gronom Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Napisano 27 Kwietnia 2010 Zostawać przy tej ramie i długiej sztycy czy kupić wiekszą i zacząć sobie kompletować coś nowego czy powymieniać tutaj podzespoły? jaki obręcze potrzebuje żebym mógł włożyć jakieś opony bardziej na miasto? jeśli teraz jest opona z opisem 1,9-2,0" to raczej opony 1,5" na to nie włoże...
afly Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 ... jeśli teraz jest opona z opisem 1,9-2,0" to raczej opony 1,5" na to nie włoże... Wszystko zależy od obręczy, ja miałem fabrycznie oponki 2,00" a wsadziłem slicki 1,00" .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.