Skocz do zawartości

[Napęd] Wybór podzespołów.

detonator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kompletuje napęd gdyż stary, mimo szlifowania koronek i innych zabiegów już powoli pada.

Jeżdżę praktycznie tylko w terenie, nie ścigam się, nie biję rekordów ale wymagam od sprzętu wytrzymałości i precyzji.

Dość często bywam w górach i tam napęd dostaje trochę w przysłowiową d... :icon_wink:

Korbę już mam, jest nią shimano SLX więc ten zakup odpada.

Myślę nad takim zestawem:

-kaseta XT 11-32

-manetki X0 lub X9 ( tu właśnie mam dylemat)

-łańcuch campa C9 ( w sumie to dwa, bo teraz też śmigam na dwóch i taki system mi odpowiada)

-tylna przerzutka X9 ( medium )

-przednia przerzutka XTR fd-m950 ( tą muszę kupić używaną)

-zestaw linek i pancerzy XTR oraz patent avida-matchmaker.

Tak widzę mój przyszły napęd. Problem w tym, że nie wiem czy pakować się w manetki X0. Zależy mi na precyzji a nie na wadze czy walorach wizualnych, dlatego może wystarczy X9 ??

Nigdy nie jeździłem na manetkach X0, jedynie na X9 więc nie mam porównania.

Jeśli różnica spora w działaniu między X0 a X9 to jestem w stanie dopłacić tą różnicę ~200 zł

Kwestia łańcuchów. Obecnie użytkuję łańcuchy XTR w systemie rotacyjnym. O ile przy systemie tym chce pozostać to przy łańcuchach już nie bardzo ( mimo tego, że u mnie spisywały się extra )

Tak więc, brać campe C9 czy może wipermana ? A może jeszcze coś innego ?

Przednia przerzutka to tylko XTR. Wybór padł na w/w model ze względu na precyzje i niezawodność w działaniu. No chyba, że proponujecie coś innego ?

Będę wdzięczny za sugestie i porady :)

Napisano

X-0 ???? ile chcesz w niego wpakować hajsu ? manetki sram x-0 to około 600 zł. wydatku a ta reszta do tego nie pasuje , wymien na bardziej zaufany sprzet : tył deore przód alivio zaufany sprzęt .

Napisano

Weź nie nabijaj bezsensownych postów(to do astona)...akurat alivio+deore nada się w góry (pierwszy raz to słyszę)...wytrzymałość...set od aston 95 rozleci się po jednym wypadzie. Detonator, twój set jest jak najbardziej OK, ale ja zamiast manetek X0 wziąłbym X9 a 200 złotych włożyć w coś innego w rowerze :icon_wink:

Napisano

X-0 ???? ile chcesz w niego wpakować hajsu ? manetki sram x-0 to około 600 zł. wydatku a ta reszta do tego nie pasuje , wymien na bardziej zaufany sprzet : tył deore przód alivio zaufany sprzęt .

może coś bardziej merytorycznego w temacie ??

Napisano

Ja doradziłem :) twój zestaw jest OK ale manetki x9 bym wziął bo tańsze

No dobrze, tylko czy jest sporo różnica w działaniu między X0 a X9 ?/

No i jak wygląda sprawa łańcucha, będzie dobra ta campa C9 ??

Jak doświadczenia z przednią przerzutką o niezależnych płytkach bocznych??

Napisano

Jeździłem na rowerach z manetkami X9 i X0. X0 jest troszeczke lepszy ale nie warto dopłacać tych 200 złotych. Co do łańcucha, nie miałem ale wszyscy go polecają :)

Napisano

Czyli manetka X9 nie działa tak szybko jak X0 ??

Jak z odgłosami przerzucenia biegu-jest tak samo pewnie, głośno i szybko??

Manetka X0 posiada system zero lost trawel-jak to się ma do braku tego systemu w X9 ?? Czuć to ??

Jak z tą przednią przerzutką ? Warto polować na tą fd-m950? Czy może jakiś inny model?

Napisano

Weź nie nabijaj bezsensownych postów(to do astona)

może coś bardziej merytorycznego w temacie ??

Spokojnie panowie ten user z tego słynie, że pisze od rzeczy byle tylko licznik się kręcił. Dlatego ma już włączone zatwierdzanie postów przez moderatora.

Co do napędu to tak:

-kaseta - bardzo dobry wybór, najtrwalsza, najlżejsza i chyba najtańsza przy tych atrybutach

-łańcuch - proponuję 2 Campy albo 1 Rohloffa

-tylna przerzutka - X9 ok, ale mi lepiej się jeździło na długim wózku, bo na średnim przerzutka była zbyt poziomo na blacie przez co nerwowo zmieniała biegi.

-przednia przerzutka - XTR bardzo dobry wybór, precyzyjna i lekka, Sram nie ma konkurenta dla niej

-zestaw linek - ja polecam dołożyć do Accenta Supreme i mieć spokój na długi czas. XTR też jest dobrze uszczelniony ale mizernie wypada pod względem sztywności.

-manetki - tu niestety nie pomogę bo jeżdżę na gripach i je mogę jak najbardziej polecić. Z gripach między X9 a X0 nie odczuwam żadnej różnicy choć X0 mają lepszą gumę.

Napisano

Schwefel zabiłeś mi ćwieka z tym łańcuchem rohloffa :)

Muszę przemyśleć tą sprawę.

Co do długości wózka to jestem raczej przekonany do średniego.

Miałem nie raz sytuacje w górach, gdzie po najechaniu na jakiś patyk, podnosił się on i wpychał mi wózek ( długi ) prosto w szprychy.

Zależy mi na bezpieczeństwie przerzutki :)

Poza tym, już kilka razy jeździłem na średnim wózku i byłem pod wrażeniem :)

No chyba, że faktycznie przkonacie mnie do długiego wózka ( nadmieniam że kaseta będzie miała rozstaw 11-32 )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...