Skocz do zawartości

[2500-4500zl] New Cross Bike, czyli dylemat w sprawie zakupu roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Piszę w sprawie porady odnośnie zakupu nowego roweru. Zaznaczam, że nie

siedziałem na bieżąco w nowym sprzęcie od wielu lat w związku z brakiem

funduszy na zakup i moja jazda ograniczała się do zwykłego starego roweru za

tzw. 800zł. Korzystając z okazji gdzie udało mi się uzbierać pewną sumę

pieniędzy chciałbym w końcu zrealizować marzenie zakupu nowego roweru z

wyższej półki.

Bike potrzebny na wyprawy w długie trasy, a nie przejazd dom-miasto. Zależy

mi na komfortowym, przyjemnym, pewnym podróżowaniu na najbliższe lata. Ma

być to rower Cross'owy, myślę że to najlepsze rozwiązanie na tego typu

podróże turystyczne, rama 21,22', hamulce tarczowe, choć w tej kwestii nie

jestem pewny, czy tarczówki czy V-brake'ki. Rower lekki, zwrotny i szybki.

Mój wzrost to ok 190cm, waga średnia. Tak mniej więcej charakteryzuje się

moja wizja przyszłego środka transportu.

Kwota jaką mogę dysponować i przeznaczyć to mniej więcej 2500-4500 max,

zależy mi by był to przemyślany zakup odpowiedni w stosunku jakość/cena.

Muszę jeszcze do tego doliczyć zakup bagażnika, oświetlenia, sakwy itp. ale to swoją drogą, główną kwestią jest dobór odpowiedniego sprzętu.

Z moich krótkich poszukiwań dotychczas wpadł mi w oko Kelly's Definite 2010,

który można kupić za 3899zł, jestem ciekaw waszych propozycji, ktoś kto

więcej zna aktualne modele dostępne na rynku i może na własnej skórze mógł

je przetestować i polecić. Pozdrawiam

Ten Kellys Definite za 3899 to chyba jednak model 2009, pewnie ten Jeśli tak to nawet lepiej, bo model 2009 ma lepsze korby niż model tegoroczny.

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę:

Scott Sportster P1

Giant ROAM XR 1

Cube Cross (myslę, że spokojnie do kupienia za 4000 zł)

Merida Crossway TFS 800-V

oraz trzy rowery wychodzące bardziej ponad budżet, ale może dałoby się urwać z ceny tyle, żeby zejść do 4000 zł:

Wheeler Cross 6.6

Merida Crossway HFS 1000-M

KTM LIFE SPEED

Kellys Definite oraz Wheeler wyróżniają się na tle pozostałych bardzo dobrymi amortyzatorami.

Ten Kellys Definite za 3899 to chyba jednak model 2009, pewnie ten Jeśli tak to nawet lepiej, bo model 2009 ma lepsze korby niż model tegoroczny.

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę:

Scott Sportster P1

Giant ROAM XR 1

Cube Cross (myslę, że spokojnie do kupienia za 4000 zł)

Merida Crossway TFS 800-V

oraz trzy rowery wychodzące bardziej ponad budżet, ale może dałoby się urwać z ceny tyle, żeby zejść do 4000 zł:

Wheeler Cross 6.6

Merida Crossway HFS 1000-M

KTM LIFE SPEED

Kellys Definite oraz Wheeler wyróżniają się na tle pozostałych bardzo dobrymi amortyzatorami.

Dzięki, w końcu konkretne propozycje, czekam na kolejne, a tym zaraz się przyjrzę. Kelly's 2010 jest właśnie za 3899zł w jednym sklepie w Bydgoszczy, przynajmniej tak mnie informowano, wiem że gdziekolwiek indziej ten model występuje po 4399zł.

4399 zł to faktycznie cena katalogowa modelu 2010, bo model 2009 katalogowo kosztował 3999.

Chciałbym Ci jeszcze zwrócić uwagę na ciekawą propozycję z naszego podwórka, czyli Unibike Freeway. Rower na pełnym osprzęcie Shimano Alfine z biegami zabudowanymi w piaście.

Tutaj masz link do tematu, w którym wypowiadam się na temat piasty Alfine, a w tym temacie masz wypowiedź użytkownika tego roweru.

Z proponowanych rowerów plus w/w Kelly's najbardziej mi się podoba geometria ramy i ogólnym osprzętem Wheeler, Cube nie jest mi znany i trudno mi cokolwiek powiedzieć, Giant też mi pasuje, jednak nie jest na tarczowych, Merida jest dobra w porównaniu jakość/cena, ale w konfrontacji z moim faworytem Wheeler wypada lepiej, tylko ta cena, gdyby tak był dostępny za 4000zł z hakiem.

Jak wygląda porównaniu tego Wheelera z Kelly's Definite, co za co przeciw, który rower byłby lepszy?

Wheeler ma nowy model ramy, która jest hydroformowana. Kellys na swojej stronie hydroformowaniem się nie chwali, więc zakładam, że jego rama jest kształtowana w sposób tradycyjny, czyli mechaniczny. Tak więc rama Wheelera powinna być trochę sztywniejsza i lżejsza. Przynajmniej tak mówi teoria. Kellys posiada amortyzator powietrzny, natomiast Wheeler jego wersję ze stalową sprężyną i ciut większym skokiem. Dodatkowo Wheeler ma lepsze korby i hamulce.

Jak na crossy to są drogie rowery, więc myslę, że na tego Wheelera lekko te 6-7% rabatu powinieneś dostać.

Ewentualnie może model Wheelera zeszłoroczny, tylko rama już nie ta.

Cube to marka niemiecka, dobrze znana na rynku i naprawdę jest bardzo OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...