Skocz do zawartości

[amortyzator] wymiary amortyzatora/zakup nowego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie.

Bylem juz zdecydowany, ktore amortyzatory zakupic zeby wymienic moj dotychczasowy widelec. Pomierzylem swoj no i teraz sie pogubilem komplentnie, poniewaz prawie nic z podawanych na allegro wymiarow nie pasuje do mojego... Albo zle cos robie (pewnie tak) albo nie do podmiany jest ten badziew. Prosilbym o porade teraz nawiazujac do wymiarow co brac

Szykowalem sie na tego ale pewnie na pasuje http://www.allegro.pl/item1002446310_rock_shox_pilot_swietny_stan_jak_marzocchi.html

Wymiary mojego pazdziocha:

20100426023.jpg

Napisano

Jedyne co cie interesuje to długość rury sterowej oraz skok amorka, aby geometrię ramy nie popsuć.

Amorek z linka nie będzie pasował bo ma za krótką rurę sterową, nawet niższe miski, likwidacja podkładek i poszukanie nieco niższego mostka nie bardzo poprawiło by sytuację.

Napisano

Ten z allegro ma rure sterowa o dl 17cm, bedzie brakowac 5cm, w twoim przypadku mozesz jeszcze zdjac podkladke pod mostkiem 1cm? i obrocic mostek na plus.

Tak czy inaczej ten amor ma za krotka rure, jesli dobrze pomierzyles ten ktory masz obecnie.

Ups byli szybsi...

Napisano

Dzieki za odpowiedzi. Ok czyli szukanie z rura sterowa min. 21cm. A co ze skokiem amortyzatora i reszta wymiarow? Skok wystarczy 10cm czy brac cos mniej lub wiecej?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ponowie troszke pytanie.

Mianowicie zmierzylem dokladnie i wychodzi, ze sterowka ma 20.5cm. Czy jakims sposobem jest mozliwosc zmniejszenia tej sterowki do 18cm? Tzn. wyrzucajac te dwie podkladki pod mostkiem po zmierzeniu to 1.5cm. Czyli wystarczyla by sterowka dl. 19.5cm. Pytam, poniewaz strasznie ciezko znalesc cos z taka ok. 21 w uzywkach. Jakby udalo mi sie zejsc do 18 byloby super

• Mod Team
Napisano

Ale sterówka moze być dłuższa, po prostu wtedy trzeba dać dodatkowe podkładki nad mostek jeszcze. Gorzej jak jest za krótka.

Napisano

To wiem:) Ale chodzi mi o to, ze prawie wszystkie fajne amorki, ktore polecacie na forum i sa na allegro w uzywkach maja sterowki krotsze - 17.5-19.5cm najczesciej. Dlatego ciekawy jestem czy moge sie pozbyc jakos jeszcze tych centymetrow zeby zakupic jeden z takich amortyzatorow bo przedluzenie sterowki raczej nie wchodzi w gre

Napisano

no cóż - zdjęcie podkładek (1cm) to jedyne co możesz zrobić. Wymiana sterów na mniejsze (1,5cm?) to już dość kosztowna rzecz. Chyba warto zacząć się rozglądać po prostu za nowymi amorkami - wtedy masz sterówkę 26cm i przycinasz jak chcesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...