gilgamesz Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Proszę o opinie,na tyle mam koło z piasta DT Swiss 240 i ona strasznie głosno chodzi.Wiem,że 240-tka to nie piasty shimano i głośniej pracują,ale te moje cykają bardzo głośno i jest to taki wyraźnie metaliczny dzwięk. Miałem wcześniej 340-tki i pracowały znacznie ciszej. Teraz jak nie krecę pedałami to słychac mnie z daleka,tak mocno piasty dzwonią.Myślałem też,że kółka na takich piastach będą się kreciły leciutko(czytam tematy gdzie kółka po zakręceniu kręcą się ponad 1,5 minuty).U mnie jest to około 20 sekund . Moze ma znaczenie fakt,ze piasty muszą się dotrzec,bo te moje mają dopiero około 150 km. A moze jest w nich za mało smaru? Jak uważacie czy to normalna sytuacja w tych piastach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 20sekund... a jak mocno zakręcasz kołem? Piasty mogą chodzić głośno, posłuchaj na pinkbike.com vimeo.com youtube.com jak się kręcą inne piasty(wpisując DT/Hope/Chris King Hub Sound) Winą głośnego cykania może być właśnie mało smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 gilgamesz, wszystko z nimi w porządku, nowe uszczelniania kontaktowe w łożyskach dają wyraźny opór, a od 240-ek na luzie głośniejsze są tylko Hope II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Moje DT 240 kręcą się 40 sekund - rozkręcone ręką. DT Tricon - mały przebieg - podobnie (40 s). Co do głośności to pojęcie względne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Kręcą sie 20 sek przy jednym całym obrocie korba.Czy taki brak smaru może być przyczyna jakiegoś uszkodzenia? Do tego słychać taki cichy metaliczny pisk w czasie jazdy.Bez obciazenia,jest on nie słyszalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ja bym je rozebrał (bembenek) i obejrzał w środku ( śmiesznie prosta czynność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Moje DT 240 kręcą się 40 sekund - rozkręcone ręką. DT Tricon - mały przebieg - podobnie (40 s). Co do głośności to pojęcie względne Czyżbyś zakupił Tricony? Jakieś wrażenia z jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Kręcą się jak dla mnie niezła sztywność przy niskiej masie jak na koła AM (biją na głowę poprzednie kółka na DT 340 i obręczah Mavic 819) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.