luk85 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam Niebawem czeka mnie kolejna wymiana klocków, jak dotąd nie byłem w 100% usatysfakcjonowany tym co miałem. Mam hamulce typu V Tektro współpracujące z manetkami Shimano M420. Hamulce Tektro same w sobie do cudownych nie należą, jednak nie uśmiecha mi się na razie inwestowanie w jakieś Avidy. Jakie klocki byście mi polecili, by poczuć się pewniej niż przy seryjnych klockach Tektro, mieć jakąś namiastkę modulacji i by nie trzeba ich było wymieniać po paru miesiącach jak obecnetanie Shimano które założyłem na tył? Zadaję to trochę dziwne pytanie, bo dla mnie klocki to klocki i już, zawsze brałem to co były w sklepie. Wszystkie hamulce Tektro, Promax czy niższa i średnia półka Shimano to jeden szmelc, mam porównanie z Avidami i wiem jak to powinno wyglądać, chciałbym się chociaż nieco zbliżyć do tego poziomu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Kup klocki Author 3CC, będziesz zadowolony. Cena 30 zł za komplet. tu masz test : http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/author-3cc-test-klockow-hamulcowych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhaH Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Dobra naszło mnie to strzeliłem mały opis tego co miałem (punktacja w skali szkolnej): Oznaczenie: S70T Marka: Shimano Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 1000km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie na mokro: 3 Głośność: 5 Uwagi: klocki fabrycznie dodawane do Deorek. Samo Shimano poleca je na suche warunki i w takich sprawdzają się dobrze. Na mokro radzą sobie zdecydowanie gorzej i znikają w szybkim tempie w trakcie jazdy po błotnistym terenie. Czy polecam: komuś, kto nie zjeżdża z asfaltu czy polnych dróg polecam. Jeśli taplasz się troche w błotku, nawet tylko od czasu do czasu, rozważ inne klocki. Oznaczenie: S65T Marka: Shimano Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 3000km Hamowanie na sucho: 3,5 Hamowanie na mokro: 2,5 Głośność: 5 Uwagi: fabryczne klocki dodawane do Acery. Tak jak opisane powyżej Deore te także polecane są na suche warunki. 10mm krótsze od Deore co daje dużo mniejszą siłe hamowania. Używałem ich w sezonie gdy było sucho jak pieprz. Jak pojawiła się woda i w konsekwencji błoto to zaczęły się szybko ścierać i pewnego pięknego dnia wróciłem z dodatkowym rowkiem na obręczy. Czy polecam: nie. Nazwa: 3-Function Marka: Accent Odpowiedniki: Ashima Przejechany dystans: 4000km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie namokło: 4 Głośność: 6 Uwagi: moje pierwsze niefabryczne klocki. Błoto im nie straszne. W zimie troche szybciej zaczęły mi znikać. Dobre właściwości w każdych warunkach. Czy polecam: tak. Oznaczenie: JS909T Marka: Jagwire Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 300km Hamowanie na sucho: 2,5 Hamowanie na mokro: 1 Głośność: 4 Uwagi: aktualnie męczone przeze mnie na tyle. Trafiły do mnie z przymusu – kupione bratu, a on kupił sobie nowy rower na tarczówkach. W mokrych warunkach klocki te spowalniają, nie hamują. Na sucho poniżej średniej. Czy polecam: nie Oznaczenie: CP500 Marka: Clarks Odpowiedniki: brak Przejechany dystans: 1500km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie na mokro: 5,5 Głośność: 1 Uwagi: czerwone Clarksy to chyba najlepsze z klocków jakich używałem na mokre warunki. Na sucho także radzą sobie bardzo dobrze. Niestety ich dźwięki jakie wydają podczas hamowania i to, że nie mogłem nic na nie poradzić skutecznie mnie odrzuciły od tych klocków. Czy polecam: za hamowanie tak, za głośność nie. Nazwa: Hard Brake Marka: Merida Odpowiedniki: Autor, Futura Przejechany dystans: 1800km Hamowanie na sucho 4,5 Hamowanie na mokro: 4,5 Głośność: 4,5 Uwagi: aktualnie używane przeze mnie w przednim hamulcu. Uniwersalne, zapewniają dobre własności w każdych warunkach, a do tego są ciche. Posiadam ich drugi komplet na zapas. Czy polecam: tak. Nazwa: ? Marka: Avid Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 1300km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie na mokro: 3,5 Głośność: 3 Uwagi: klocki fabrycznie dodawane do SD3. Po około 1000km zaczęły wydawać nieprzyjemne dźwięki, z którymi nie dałem rady i klocuszki poszły do wymiany chociaż jeszcze z drugie tyle kilometrów mogły by przejechać bez problemów. Czy polecam: średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk85 Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Myślę, że powyższe porównanie tylu klocków komuś się przyda, ja sugerując się tym zapolowałem na te Authory z pierwszej odpowiedzi oraz Accenty 3-function. Ostatecznie wziąłem Authory Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Clarks, były dla mnie najlepsze, poza nimi polecam też BBB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajgon007 Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Clarks, były dla mnie najlepsze, poza nimi polecam też BBB. ja też polecam Clarks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Jeśli ma być to naprawdę dobre hamowanie, to musiały by być te: http://www.allegro.pl/item1017315717_klocki_jagwire_switchback_tri_na_2_kola_wys_0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Kup klocki Author 3CC, będziesz zadowolony. Cena 30 zł za komplet. tu masz test : http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/author-3cc-test-klockow-hamulcowych.html Bardzo dobre klocki, polecam. Swietna sila i modulacja na badziewnej obreczy. Cenowo bija chyba wszystko na glowe. Sucho - Super Wilgotno - j/w Mokro - Dobre, na poczatku dopoki nie przetra obreczy jest maly fading, ale sila wzrasta momentalnie (przypominam o beznadziejnych obreczach!). Aczkolwiek w mokrych warunkach przy awaryjnym hamowaniu przod zablokowalem momentalnie, az wkoncu wyrwalo mi miski sterow Bloto - nie mialem okazji Na mokrych warunkach nie zaobserwowalem piszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Bardzo dobre klocki, polecam. Swietna sila i modulacja na badziewnej obreczy. Cenowo bija chyba wszystko na glowe. Subiektywne odczucia, ale de facto nie wiele się różnią od Accentów (3 funkcyjnych). Jeżeli chodzi o te Jagwire za blisko 90 zł, to krótko mówiąc ich cena nie jest wyznacznikiem jakości. Zwróćcie uwagę na to, że są to klocki z wymiennymi okładzinami, a zatem płaci się głównie za aluminiowe obudowy, a nie za okładziny... Osobiście korzystam z czegoś takiego tu i uważam, że w 100% wystarczają (użytkowane 12 miesięcy w roku). Wymiana zużytych okładzin to koszt rzędu 10-12 zł za oś. A jeżeli ktoś szuka kompromisu między wagą i siłą hamowania, to pozostaje mu zakup hamulców szczękowych dedykowanych do obręczy ceramicznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.