Skocz do zawartości

[klocki V] jakie polecacie?

luk85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niebawem czeka mnie kolejna wymiana klocków, jak dotąd nie byłem w 100% usatysfakcjonowany tym co miałem. Mam hamulce typu V Tektro współpracujące z manetkami Shimano M420. Hamulce Tektro same w sobie do cudownych nie należą, jednak nie uśmiecha mi się na razie inwestowanie w jakieś Avidy. Jakie klocki byście mi polecili, by poczuć się pewniej niż przy seryjnych klockach Tektro, mieć jakąś namiastkę modulacji i by nie trzeba ich było wymieniać po paru miesiącach jak obecnetanie Shimano które założyłem na tył? Zadaję to trochę dziwne pytanie, bo dla mnie klocki to klocki i już, zawsze brałem to co były w sklepie. Wszystkie hamulce Tektro, Promax czy niższa i średnia półka Shimano to jeden szmelc, mam porównanie z Avidami i wiem jak to powinno wyglądać, chciałbym się chociaż nieco zbliżyć do tego poziomu ;)

Dobra naszło mnie to strzeliłem mały opis tego co miałem (punktacja w skali szkolnej):

Oznaczenie: S70T

Marka: Shimano

Odpowiedniki: ?

Przejechany dystans: 1000km

Hamowanie na sucho: 4,5

Hamowanie na mokro: 3

Głośność: 5

Uwagi: klocki fabrycznie dodawane do Deorek. Samo Shimano poleca je na suche warunki i w takich sprawdzają się dobrze. Na mokro radzą sobie zdecydowanie gorzej i znikają w szybkim tempie w trakcie jazdy po błotnistym terenie.

Czy polecam: komuś, kto nie zjeżdża z asfaltu czy polnych dróg polecam. Jeśli taplasz się troche w błotku, nawet tylko od czasu do czasu, rozważ inne klocki.

Oznaczenie: S65T

Marka: Shimano

Przejechany dystans: 3000km

Hamowanie na sucho: 3,5

Hamowanie na mokro: 2,5

Głośność: 5

Uwagi: fabryczne klocki dodawane do Acery. Tak jak opisane powyżej Deore te także polecane są na suche warunki. 10mm krótsze od Deore co daje dużo mniejszą siłe hamowania. Używałem ich w sezonie gdy było sucho jak pieprz. Jak pojawiła się woda i w konsekwencji błoto to zaczęły się szybko ścierać i pewnego pięknego dnia wróciłem z dodatkowym rowkiem na obręczy.

Czy polecam: nie.

Nazwa: 3-Function

Marka: Accent

Odpowiedniki: Ashima

Przejechany dystans: 4000km

Hamowanie namokło: 4

Głośność: 6

Uwagi: moje pierwsze niefabryczne klocki. Błoto im nie straszne. W zimie troche szybciej zaczęły mi znikać. Dobre właściwości w każdych warunkach.

Czy polecam: tak.

Oznaczenie: JS909T

Marka: Jagwire

Przejechany dystans: 300km

Hamowanie na sucho: 2,5

Hamowanie na mokro: 1

Głośność: 4

Uwagi: aktualnie męczone przeze mnie na tyle. Trafiły do mnie z przymusu – kupione bratu, a on kupił sobie nowy rower na tarczówkach. W mokrych warunkach klocki te spowalniają, nie hamują. Na sucho poniżej średniej.

Czy polecam: nie

Oznaczenie: CP500

Marka: Clarks

Odpowiedniki: brak

Przejechany dystans: 1500km

Hamowanie na mokro: 5,5

Głośność: 1

Uwagi: czerwone Clarksy to chyba najlepsze z klocków jakich używałem na mokre warunki. Na sucho także radzą sobie bardzo dobrze. Niestety ich dźwięki jakie wydają podczas hamowania i to, że nie mogłem nic na nie poradzić skutecznie mnie odrzuciły od tych klocków.

Czy polecam: za hamowanie tak, za głośność nie.

Nazwa: Hard Brake

Marka: Merida

Odpowiedniki: Autor, Futura

Przejechany dystans: 1800km

Hamowanie na sucho 4,5

Hamowanie na mokro: 4,5

Głośność: 4,5

Uwagi: aktualnie używane przeze mnie w przednim hamulcu. Uniwersalne, zapewniają dobre własności w każdych warunkach, a do tego są ciche. Posiadam ich drugi komplet na zapas.

Czy polecam: tak.

Nazwa: ?

Marka: Avid

Przejechany dystans: 1300km

Hamowanie na mokro: 3,5

Głośność: 3

Uwagi: klocki fabrycznie dodawane do SD3. Po około 1000km zaczęły wydawać nieprzyjemne dźwięki, z którymi nie dałem rady i klocuszki poszły do wymiany chociaż jeszcze z drugie tyle kilometrów mogły by przejechać bez problemów.

Czy polecam: średnio.

Kup klocki Author 3CC, będziesz zadowolony. Cena 30 zł za komplet.

tu masz test : http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/author-3cc-test-klockow-hamulcowych.html

Bardzo dobre klocki, polecam. Swietna sila i modulacja na badziewnej obreczy. Cenowo bija chyba wszystko na glowe.

Sucho - Super

Wilgotno - j/w

Mokro - Dobre, na poczatku dopoki nie przetra obreczy jest maly fading, ale sila wzrasta momentalnie (przypominam o beznadziejnych obreczach!). Aczkolwiek w mokrych warunkach przy awaryjnym hamowaniu przod zablokowalem momentalnie, az wkoncu wyrwalo mi miski sterow :P

Bloto - nie mialem okazji

Na mokrych warunkach nie zaobserwowalem piszczenia.

Bardzo dobre klocki, polecam. Swietna sila i modulacja na badziewnej obreczy. Cenowo bija chyba wszystko na glowe.

Subiektywne odczucia, ale de facto nie wiele się różnią od Accentów (3 funkcyjnych). Jeżeli chodzi o te Jagwire za blisko 90 zł, to krótko mówiąc ich cena nie jest wyznacznikiem jakości. Zwróćcie uwagę na to, że są to klocki z wymiennymi okładzinami, a zatem płaci się głównie za aluminiowe obudowy, a nie za okładziny... Osobiście korzystam z czegoś takiego tu i uważam, że w 100% wystarczają (użytkowane 12 miesięcy w roku). Wymiana zużytych okładzin to koszt rzędu 10-12 zł za oś. A jeżeli ktoś szuka kompromisu między wagą i siłą hamowania, to pozostaje mu zakup hamulców szczękowych dedykowanych do obręczy ceramicznych...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...