Skocz do zawartości

[rower] cross rodzimej produkcji

kme

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wiosna pełną parą, czas przymierzyć się do zakupu roweru. Do tej pory jeździłem mało i to na różnego rodzaju hipermarketowcach wiadomej jakości. Obydwie rzeczy chciałbym zmienić (-:

Nie zanudzając historią moich dotychczasowych rozeznań, wytypowałem 3 modele:

Kross Crow Preria

Unibike Viper GTS

MBike Crosser SX (wybaczcie, forum nie przepuszcza linku do strony producenta)

Chciałbym się podzielić moimi przemyśleniami, z nadzieją, że może ktoś dorzuci swoje 3 grosze i powstanie z tego ciekawa dyskusja nad rodzimymi crossami z niskiej półki cenowej. Tak więc, poniżej co tam sobie w głowie ułożyłem:

1. Wszystkie powyższe są w kwestii wyposażenia bardzo do siebie podobne (przerzutki Shimano Deore/Alivio itd. itp.) - zweryfikujcie mnie, jeśli się mylę, spędziłem już parę godzin na forach rowerach, ale ciąglem jednak zielony w temacie.

2. Tak więc przeszedłem ze swoim filtrowaniem nad wyposażeniem, docierając do wagi. Preria i Viper = 15 kg, Crosser = 12,5 kg. Plus dla Crossera, choć nie wiem, czy mogę się danymi ze strony producenta sugerować, bo różnica jest dość znaczna.

3. Kolejne ważne kryterium, cena. Teoretycznie wszystkie oscylują w okolicach 1500, ale Prerię widziałem na Allegro już za 1200. Duży plus, który jednocześnie rodzi podejrzenia, jak uważacie? Czyżby model był wycofywany z produkcji albo coś w tym guście?

4. Marka, z tego co czytałem, to żaden nie jest jakiś specjalnie markowy. Kross zbiera dobre opinie tutaj, MBike na innym z rowerowych forów, o Viperze też wiele dobrego można się naczytać. Czy ktoś ma już może jakieś dłuższe doświadczenia z tymi producentami i mógłby się podzielić wrażeniami np. z serwisowania?

Póki co, kusi mnie cena Prerii oraz waga i wygląd (kwestia gustu, więc pominąłem powyżej) Crossera. Gdyby ktoś chciał się podzielić swoją opinią lub odpowiedzieć na któreś z powyższych pytań/wątpliwości, byłbym wdzięczny.

Z góry wielkie dzięki!

Napisano

1. Przerzutki wszędzie takie same, nie wiem jak jest z amorami, ale kaseta najlepsza jest w Unibike, korba też w Uni, co do hydraulicznych Vek to dla mnie nieporozumienie więc stawiam znowu na Uni, najgorsze manetki ma Mbike, Kross i Uni tak samo, ogólnie nie są to duże różnice, ale w konsekwencji dają sporą przewagę Unibike.

2. Ta waga 12,5 raczej jest z kosmosu, ale nie wiem jaka będzie dokładna waga, musiałbyś spytać użytkowników tych modeli

3. Dużo sklepów kupuje większą ilość modeli, do tego bezpośrednio od producenta mają taniej, a Kross chce coś zarobić na swojej stronie. Tak samo jak z cenami katalogowymi, a co do pozostałych dwóch modeli to zadzwoń do sklepu i zapytaj o jakąś lepszą ofertę.

4. Wszystkie marki są Polskie, ale ramy (oraz większość części) robione są w Azji (Japonia, Tajwan, Chiny) oraz zastosowano ten sam rodzaj aluminium

Ogólnie rzecz biorąc to moim faworytem jest Unibike, a do tego najbardziej Ci się podoba. Oczywiście mogłem się gdzieś pomylić i poczekaj na opinię innych co do amora

Napisano

Witam,

ad.1

Przerzutki to nie wszystko. Ważniejsze są korby, a te Unibike ma zdecydowanie lepsze niż Kross. Ma też trochę lepszy amortyzator od dwóch pozostałych.

ad.2

Z wagą to niestety jest tak, że różni producenci podają ją dla różnych rozmiarów ram. Patrząc na wyposażenie MBIKE to niespecjalnie wierzę w te 12,5 kg.

ad.3

Prerie, które widziałeś na Allegro najprawdopodobniej pochodzą z roczników 2008 - 2009. Są to fabrycznie nowe rowery, które zgodnie z regułami handlu podlegąją po prostu wyprzedaży. Trzeba zwolnić miejsce dla nowych roczników. Analogicznie jak to się dzieje na rynku sprzedaży samochodów - tzw. wyprzedaż rocznika. Inna sprawa, że Kross powoli zastępuje modele Crow / Preria nowymi modelami Evado (z nowym modelem ramy). Bardzo możliwe więc, że z tej okazji oferuje w hurcie dodatkowe upusty.

ad.4

Żaden z tych producentów to nie jest firma krzak, ale nadal są to firmy ,,na dorobku'', patrząc od strony wizerunku i pozycji marki. No, ale wiadomo na to potrzeba czasu. Dzięki temu jednak oferują zazwyczaj lepszy stosunek cena/wartość od uznanej zagranicznej konkurencji. Odnośnie samego MBIKE to oglądałem ostatnio ich rowery trekkingowe i stwierdzam, że od strony wizualnej robią doskonałe wrażenie. Jak dla mnie to ta firma ma najlepszych grafików ze wszystkich polskich producentów.

Wszystkie marki są Polskie, ale ramy (oraz większość części) robione są w Azji (Japonia, Tajwan, Chiny) oraz zastosowano ten sam rodzaj aluminium

Nie wiem jak to jest w przypadku Unibike i MBIKE, ale jeśli chodzi o Krossa to oni zamawiają jedynie materiał, a ramy spawają sami w swojej fabryce. Całą resztę osprzętu typu przerzutki, napędy, el. kokpitu itp. i tak wszyscy producenci rowerów biorą od ledwie paru firm na świecie, które są prawdziwymi producentami.

Napisano

Nie wiedziałem, że Kross robi ramy w swojej fabryce, myślałem że robi je firma Kinesis. A co do reszty to napisałem mniej więcej to samo i radzę Ci kme albo Unibike albo Kross jeśli chcesz wydać mniej.

Napisano

Dzięki wielkie za tych słów parę, rzucają trochę fachowego światła na moje amatorskie spostrzeżenia. Dochodzę w sumie do podobnych wniosków co mitUSER, tak więc ostateczne starcie rozegra się między Krossem a Unibike'iem.

Jeszcze raz wielkie dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...