Amator Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam wyjąłem klocki hamulcowe z Avida bb5 wymyłem je dokładnie ,wysuszone wkładam do hamulca i problem ,rower do góry nogami zakręcam kołem wciskam hamulec i nie łapie ,tak jakby nie było klocków co może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Czym je wymyłeś? Klocków się chyba nie myje, tak mi się wydaje. Po zamontowaniu koła na pewno musisz poruszać trochę klockami (regulacja delikatna) bo rzadko się zdarza żebyś wyciągną i włożył koło idealnie tak samo. Może po prostu musisz lekko podciągnąć linkę, bądź od strony koła pokręcić pokrętłem w hamulcu. Jeżeli klocki łapią tarczę a ta ślizga się po klockach to możesz klocki lekko przetrzeć papierem ściernym. Lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Zrobilem to co tu http://emtb.pl/czyszcz_tarczowek.html linke dociagnalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Tam pisze że klocki wymagają ponownego dotarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Serio ? A może tam jest napisane ? Owszem potrzebują dotarcia ,ale jakbyś przeczytał mój temat to byś wiedział ,że koło się nie zatrzymuje tak jakby klocków nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Wygląda na to, że musisz podciągnąć linkę oraz dokręcić nieco "nieruchomy" klocek. Może za mocno starłeś klocki papierem i teraz trzeba wyregulować na nowo hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Klocki o ile nic im nie dolegało nie należało dotykać. Mycie w ostateczności prędzej przecierka papierem ściernym. A wyregulowałeś klocki jak nalezy ?? koło w powietrzu nie ma bata zeby sie nie zatrzymało zeby jakie klocki tam nie były i w jak marnym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Klocki tez czyscilem poniewaz troche brudne byly ,nie sa starte za bardzo . Przetarlem delikatnie papierem sciernym , dociagnalem linke jeszcze to pokretlo tylko troche sie zastyglo i musze wymyslic jak je przekrecic ( jest mocno zakrecone ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Czegoś tu nie rozumiem. Umyłeś wszystko. Klocki przetarłeś papierem. Podciągnąłeś linkę. Wyregulowałeś hamulec. I NIE DZIAŁA?? Jeżeli wszystko to dobrze zrobiłeś to nie ma bata żeby hamulec nie łapał, tak jak to napisałeś. Nie ma bata. Możesz jakoś bardziej szczegółowo opisać problem? Może zdjęcie, ale chyba niewiele da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Chodzi o to ,ze jak naciskam klamke ( hamuje ) to klocek jakby sie nie wysuwal jakby go nie bylo , nie dotyka tarczy wiec nie ma jak zahamowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Naciskasz klamkę, a klocek się nie rusza? nie drgnie nawet? ( w bb5 jest jeden ruchomy, ten nie od strony koła). Jeżeli tak jest to znaczy że coś w samym zacisku spartolone. Tłoczek się nie wysuwa i nie porusza klocka. Zacisk przynajmniej od strony zewnętrznej mozna jakoś rozebrać, więc możesz spróbować go jakoś rozkręcić wyjąć tłoczek od środka (od strony klocków) i coś pogrzebać. Sprawdź to --> http://www.hcfr.pl/news.php?readmore=1468 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 No w sumie dobrze opisalem klocek ruchomy tylko deliaktnie sie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 W takim razie spróbuj go rozkręcić, wyczyścić dokładnie a następnie skręcić. Instrukcja jest w linku który dałem wyżej. Po takiej operacji powinno wszystko działać jak nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 No jutro zobacze ,obym skręcił go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.