Skocz do zawartości

[Licznik] problem z ustawieniem

WojtasX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów! :icon_cool:

Dzisiaj udało mi się włączyć licznik nie jest on jakiś markowy był kupiony w carrefour.

Niestety nie posiadam już do niego instrukcji i niewiem które liczby co oznaczają.

1zdjęcie- To jest chyba średnica koła, dla rozmiaru 26" jaką liczbę mam podać czy mam podać dokładne wymiary opony?

2zdjęcie- To jest chyba liczba co ile kilometrów wyświetli mi się przypomnienie o przeglądzie aczkolwiek nie jestem tego pewien.

Czy ta bateria słoneczna ładuje baterię licznika czy to taki pic bo w odrużnieniu od kalkulatora po wyjęciu bateri licznik nie działa :down: .

http://img62.imageshack.us/i/20100425111.jpg/ - zdjecie 1

http://img231.imageshack.us/i/20100425114.jpg/ - zdjecie 2

Sorry za zdjecia, zrobione fonem.

POZDROWER :D

Napisano

ok thx ale nie rozumiem jak wyliczyć ten obwód na czym polega ta jednostka iso niech ktos poda 1iso to

a to serduszko co oznacza puls od nowosci nie bylo jakiegos dodatkowego miernika

img691.imageshack.us/i/20100425115.jpg/

ok thx ale nie rozumiem jak wyliczyć ten obwód na czym polega ta jednostka iso niech ktos poda 1iso to

a to serduszko co oznacza puls od nowosci nie bylo jakiegos dodatkowego miernika

img691.imageshack.us/i/20100425115.jpg/

Odpisze mi ktoś???

Napisano

przecież w tym linku jest łopatologicznie napisane. Możesz także zmierzyć wysokość koła z oponą (średnica) w milimetrach i przemnożyć przez 3,14. Np. moje ma 643mm x 3,14 = 2019 mm. I taką wartość wpisałem do licznika.

Napisano

dobra to to juz zajażyłem a co może oznaczać serduszko na liczniku ?

Jak kupowałem licznik, nie było żadnego dodatkowego przyżądu do mierzenia np pulsu tętna.

Napisano

Przecież mówi, że nic poza licznikiem i kablami nie było... :icon_confused:WojtasX nie krzycz proszę. :) A serduszko może jest tylko tak, dla "lansu". :wallbash: Sprawdź czy nie ma jakiegoś wejścia w liczniku.

Napisano

Przecież mówi, że nic poza licznikiem i kablami nie było... :icon_confused:WojtasX nie krzycz proszę. :) A serduszko może jest tylko tak, dla "lansu". :wallbash: Sprawdź czy nie ma jakiegoś wejścia w liczniku.

Czytaj uważnie to że nie miałeś czegoś nie oznacza że nie można dokupić, ja nie miałem czujnika do drugiego roweru co nie znaczy że licznik nie ma funkcji na 2 rowery...

to po pierwsze, a po drugie napisz co to za licznik a nie będziemy bawili się w zgadywanki...

Napisano

Może tam się przystawia gdzieś palec i mierzy puls :)? Obstawiam, że licznik oznajmia swoje zadowolenie jak się dużo jeździ, o! :icon_wink:

Napisano

licznik noname niepamietam firmy a niema żadnego wejscia na jakis kabelek hmm na palec tez nie mierzy :/

Napisano

Witam.mam takie pytanko.Zakupiłem licznik Sigma 1609 STS i jestem w trakcie ustawianiu rozmiaru koła.Na kole widnieją oznaczenia: 26x2.25 oraz 57-559.W tabeli natomiast jest rozmiar 26x1.25 oraz 57-559 i nie wiem jak mam ustawić,żeby licznik mnie nie okłamywał:|

P.S kompletnie się pogubiłem gdy po zmierzeniu średnicy koła(tradycyjna metoda z mierzeniem odległości po pełnym obrocie) uzyskałem wynik 2100mm.

Napisano

Nie mierzysz średnicy tylko obwód koła. Metoda wg mnie dokładniejsza, szczególnie jak przeturlasz (z obciążeniem najlepiej) dwa lub więcej obrotów przednim kołem i zmierzysz pełny odcinek (ograniczenie długością miarki) i podzielisz przez ilość obrotów. Dość istotne, aby trzymać prostą linię przy turlaniu roweru :).

Napisano

W tabelce nie ma podanego rozmiaru opony 26x2.25,najbliższy temu rozmiarowi jest 26x1.25.Wolałem nie ryzykować i mierzyłem tradycyjną metodą,wyszło 2100mm.Jak na razie licznik działa bez zarzutu i dobrze mierzy odległość ;)

• Mod Team
Napisano

Jesteś w błędzie. Między 1,25 a 2,25 jest bardzo duża różnica. I na pewno w tabelce są pośrednie rozmiary zbliżone do 2,0 czy trochę więcej.

Napisano

Dlatego zmierzyłem obwód koła starą,sprawdzoną metodą,wynik jaki uzyskałem to 2100mm.Licznik dobrze pokazuje prędkość i nie fałszuje w pomiarach odległości

Dziś ustawiłem obwód opony w liczniku.Moja opona ma rozmiar 26x2.25 po zmierzeniu uzyskałem 2100mm.Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto tez ma taką oponę jaki jemu wyszedł rozmiar? Bo za każdym razem jak mierzyłem to wychodziło o 1.5 cm inaczej ;)

Napisano

Nie wiem, czy jest sens przejmować się takimi wartościami. To jest jakies 0,5-0,7% błędu, co odpowiada przy przejechanych 100km 500m błędu. To chyba nieistotne. O pomiarze prędkości nie mówiąc - dla 50km/h błąd to 0,25km/h (!) czego przecież licznik nawet nie wyświetli.

Napisano

Wydaje mi się,że masz rację :(;)

Jednak jeśli jest ktoś na forum jeżdżący na oponach rozmiaru 26x2.25 mógłby się wypowiedzieć jaki ma dokładnie wpisany rozmiar,pilne to nie jest :)

Napisano

Do kellysa saphixa jaka wartość trzeba ustawić bo w instrukcji licznika i na tej stronce jest podana ina wartość .

opony mam 700x38C

• Mod Team
Napisano

Jakiej odpowiedzi oczekujesz? Wpisz albo wartość z instrukcji, albo z internetu, albo sam zmierz obwód koła. Czy może mamy Ci coś innego wywróżyć ze szklanej kuli?

Napisano

Już ustawiłem i wszystko się chyba zgadza,jednak jeśli ktoś śmiga na oponach tego rozmiaru na ,których ja jeżdżę to może się wypowiedzieć jaki ma ustawiony rozmiar w liczniku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...