kyloziom Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Mam zamiar zmienić suport razem z korbą. Dlatego, że coś mi strzela i na pewno nie jest to piasek I tu rodzi się pytanie jak dobrać długość? Nie mam narzędzi do zdejmowania korb. W jaki sposób mogę zmierzyć jego długość.
servisman Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Nie da się zmierzyć bez ściągania korby a jak zamierzasz kupić nową korbe i środek to musisz zapytać sprzedawcy,lub oddać na serwis i oni sami dobiorą.Ogólnie są dwa sposoby dobierania środka do korby:w przypadku Shimano wg.tabeli albo drugi sposób na oko.
Kysa275 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Cześć ja to dziś przerabiałem, to powinno ci pomóc: http://www.forumrowerowe.org/topic/16645-shimano-mechanizm-o-suportu-i-linia-ancucha/ http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Cyclooxy/Clipboard01ttttt.jpg i tu jeszcze temat który mi pomógł: http://www.forumrowerowe.org/topic/64636-suport-jak-dopasowac-suport-do-ramy/
kyloziom Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 Poszedłbym do serwisu, ale tam nie ma korby którą chce kupić. Może jednak kupie ściągacz do korb i ściągnę i zmierzę.
Kysa275 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Jak chcesz zmienić suport i korbę to nie musisz mierzyć starej bo możesz kupić komplet co razem pasuje.
kyloziom Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 Ale czy nie będzie zbyt daleko od ramy lub zbyt blisko? Wtedy mogą nie wchodzić wszystkie prezłożenia
Rulez Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Jeśli kopisz korbę z odpowiednim do niej suportem, odległość zębatek do ramy zostanie zachowana. Jeśli kupisz suport o takiej samej szerokości jaką masz obecnie, będziesz musiał szukać pasującej do niego korby.
radomir82 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Każda korba ma swoją dedykowaną długość suportu podaną przez producenta, przy kupnie nowej poproś o suport dedykowany do niej, musisz także znać szerokość mufy suportu w ramie oraz jej typ : BSA, Włoski, Francuski... w większości rowerów produkowanych po 2000 roku wystepują suporty typu BSA (ISO) o szerokości 68mm.
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2010 Czy ja wiem ... będą uzbrojonym w suwmiarkę można dokonać pomiaru w ok 5 min bez ściągania ramion. Trzeba odkręcić śruby mocujące. Zmierzyć odległość miedzy końcami ramion, następnie wewnątrz ramienia odległość od krańca do suportu i odjąć od siebie przy dokładnym pomiarze do dziesiątych części mm można tego dokonać. Później tylko zakręcić śruby.
kyloziom Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Napisano 26 Kwietnia 2010 Bo ja chce kupić korbę i suport i zanieść do serwisu. A że w serwisie nie maja korby która ja chce to ją kupie na necie razem z suportem
kyloziom Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Napisano 27 Kwietnia 2010 A co się stanie jeśli suport będzie krótszy od poprzedniego? W serwisie mi powiedzieli iż może nie działać poprawnie przednia przerzutka
Fenthin Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Moment, moment. Długość suportu dobiera się do danego modelu korby, a nie do roweru (dobra, do szerokości mufy suportowej też, ale to osobna kwestia). Skoro chcesz wymienić korbę, to mierzenie aktualnie założonego suportu nie ma sensu.
afly Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 A co się stanie jeśli suport będzie krótszy od poprzedniego? W serwisie mi powiedzieli iż może nie działać poprawnie przednia przerzutka Przerzutke wyregulujesz, ale problem będzie z przekosami łanucha, na pewno żywotność napędu na tym ucierpi, ja kupiłem za długi suport, nic fajnego taka sytuacja, przerzutke wyregulowałem, ale przekosy.... masakra :/
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2010 Faktycznie z wyregulowaniem mogą być problemy, będzie działać ale też będzie mniejszy zakres bez ocierania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.