Skocz do zawartości

[suport] jak dobrać długośc do roweru

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar zmienić suport razem z korbą. Dlatego, że coś mi strzela i na pewno nie jest to piasek :) I tu rodzi się pytanie jak dobrać długość? Nie mam narzędzi do zdejmowania korb. W jaki sposób mogę zmierzyć jego długość.

Napisano

Nie da się zmierzyć bez ściągania korby a jak zamierzasz kupić nową korbe i środek to musisz zapytać sprzedawcy,lub oddać na serwis i oni sami dobiorą.Ogólnie są dwa sposoby dobierania środka do korby:w przypadku Shimano wg.tabeli albo drugi sposób na oko.

Napisano

Jeśli kopisz korbę z odpowiednim do niej suportem, odległość zębatek do ramy zostanie zachowana.

Jeśli kupisz suport o takiej samej szerokości jaką masz obecnie, będziesz musiał szukać pasującej do niego korby.

Napisano

Każda korba ma swoją dedykowaną długość suportu podaną przez producenta, przy kupnie nowej poproś o suport dedykowany do niej, musisz także znać szerokość mufy suportu w ramie oraz jej typ : BSA, Włoski, Francuski... w większości rowerów produkowanych po 2000 roku wystepują suporty typu BSA (ISO) o szerokości 68mm.

• Mod Team
Napisano

Czy ja wiem ... będą uzbrojonym w suwmiarkę można dokonać pomiaru w ok 5 min bez ściągania ramion.

Trzeba odkręcić śruby mocujące. Zmierzyć odległość miedzy końcami ramion, następnie wewnątrz ramienia odległość od krańca do suportu i odjąć od siebie przy dokładnym pomiarze do dziesiątych części mm można tego dokonać. Później tylko zakręcić śruby.

Napisano

Moment, moment. Długość suportu dobiera się do danego modelu korby, a nie do roweru (dobra, do szerokości mufy suportowej też, ale to osobna kwestia). Skoro chcesz wymienić korbę, to mierzenie aktualnie założonego suportu nie ma sensu.

Napisano

A co się stanie jeśli suport będzie krótszy od poprzedniego? W serwisie mi powiedzieli iż może nie działać poprawnie przednia przerzutka :icon_question:

Przerzutke wyregulujesz, ale problem będzie z przekosami łanucha, na pewno żywotność napędu na tym ucierpi, ja kupiłem za długi suport, nic fajnego taka sytuacja, przerzutke wyregulowałem, ale przekosy.... masakra :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...