CichyKL Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 W czasie jazdy przerzutka "piszczy". Myślę, że to zębatki. Jak radzicie sobie z takim problemem? Smarujecie zębatki? Jeśli tak to czym?
kubek20 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 ślizgi czy łożyska-zależy co tam masz jakimś gęstszym olejem do łańcucha
CichyKL Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 Szczerze mówiąc nie potrafię określić dokładniej...
CichyKL Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 te w kółeczkach Hehe źle zinterpretowałem odpowiedź Myślałem, że to pytanie było...a za bardzo sie na tym nie znam
pawel1315 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 W czasie jazdy przerzutka "piszczy". Myślę, że to zębatki. Jak radzicie sobie z takim problemem? Smarujecie zębatki? Jeśli tak to czym? Przerzutka Ci piszczy i myślisz, że to zębatki ?? W ogóle łańcuch smarujesz ??
CichyKL Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 Przerzutka Ci piszczy i myślisz, że to zębatki ?? W ogóle łańcuch smarujesz ?? Tak, tak właśnie myślę. Łańcuch jest nasmarowany. Rower ma przejechane dopiero 350km.
kasperek Napisano 26 Kwietnia 2010 Napisano 26 Kwietnia 2010 Jeżeli masz nasmarowany łańcuch to go rozepnij, następnie odkręć przerzutkę. Wykręć śruby mocujące obydwa kółka przerzutki i kapnij trochę oleju na łożyska. A swoją drogą, jeżeli rower jest nowy to goń do sklepu jeżeli masz blisko. Za coś w końcu zapłaciłeś. To piszczenie wcale nie musi pochodzić z przerzutki...
CichyKL Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Napisano 26 Kwietnia 2010 Jeżeli masz nasmarowany łańcuch to go rozepnij, następnie odkręć przerzutkę. Wykręć śruby mocujące obydwa kółka przerzutki i kapnij trochę oleju na łożyska. A swoją drogą, jeżeli rower jest nowy to goń do sklepu jeżeli masz blisko. Za coś w końcu zapłaciłeś. To piszczenie wcale nie musi pochodzić z przerzutki... Chodzi właśnie o to, że najbliższy serwis jest 40km ode mnie :/ Masz jakieś przypuszczenia co do tego piszczenia?
kasperek Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Chodzi właśnie o to, że najbliższy serwis jest 40km ode mnie :/ Masz jakieś przypuszczenia co do tego piszczenia? Być może dostały się jakieś ziarnka piasku do kółek. Z tego co pamiętam kółka w X-5 są łożyskowane. Warto byłoby kapnąć tam trochę oleju. Dodatkowo umyj i przesmaruj łańcuch (kąpiel w benzynie a następnie kropelka smaru do łańcucha na każde ogniwko). Często bywa tak, że w nowych rowerach łańcuchy są prawie suche. Powinno pomóc.
CichyKL Napisano 6 Maja 2010 Autor Napisano 6 Maja 2010 Być może dostały się jakieś ziarnka piasku do kółek. Z tego co pamiętam kółka w X-5 są łożyskowane. Warto byłoby kapnąć tam trochę oleju. Dodatkowo umyj i przesmaruj łańcuch (kąpiel w benzynie a następnie kropelka smaru do łańcucha na każde ogniwko). Często bywa tak, że w nowych rowerach łańcuchy są prawie suche. Powinno pomóc. Zabiegi, które mi poleciłeś pomogły. Wielkie dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.