Skocz do zawartości

[Rower] cross czy MTB na wyprawy

MegaMoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciał bym sie was doradzic drodzy forumowicze w sprawie kupna roweru. Sprawa wygląda tak, że planuje rowerem "podróżować" nie beda to jakies extremalne ekspedycje ale jednak. Rower ma mi służyć przede wszystkim do jeżdzenia po lokalnych trasach rowerowych (pola, łąki, lasy, jakies drogi gminne itp) ale także do bardziej szosowej jazdy (kilku dniowe (tygodniowe) wypady turystyczne z sakwami)... wiem ze nie ma roweru do wszytskiego ale prosze was o pomoc :D

zastanawiałem się nad zakupem roweru crosowego i dodatkowych akcesoriów do niego (bagaznik, błotniki, oświetlenie itp) ponieważ słyszałem ze treking i cross to to samo tylko różniocę się wyposażeniem i grubością opon. Myslałem, ze jest to opcja chyba najlepsza ... czyli ... do codziennej jazdy zwykły rower crosowy jak natomiast jakas dalsza "wyprawa" w celu zwiedzania to doczepić w/w akcesoria, zapakować sakwy i w droge

co myslicie? czy mogli byście mi cos doradzić? jakies konkretne modele rowerów? chciałem tez zapytać jakich firm dostepnych w "lepszych" sklepach rowerowych nie polecacie [dodam, ze chciał bym wydać na "komplet" max 1500zł)

pozdrawiam

Andrzej

Napisano

Nie ma szans, żeby się zamęczył zamęczyć to się dopiero może na tych kilkutygodniowych wyprawach na tym mtb ...ciężko teraz znaleźć mtb z mocowaniem pod bagażnik, no i gdzie pisze te 80% ?

Napisano

Nigdzie nie pisze,to po prostu wnioski "pola, łąki, lasy, jakies drogi gminne" a reszta asfalt więc chyba biorąc na logike to 80 procent w terenie,więc nie rozumiem zupełnie dlaczego kupować rower na kołach 28cali przeznaczony do jazdy po asfalcie,sama kategoria cross to tylko nazwa a nie przeznaczenie.

Napisano

Ja ciebie nie rozumiem, po co kupować MTB na kołach 26 cali którym się jeździ w terenie? Na crossie z kołami 28 cali spokojnie sobie poradzi, a na tych asfaltowych kilkutygodniowych wyprawach na MTB się zajedzie

Napisano

no to ja sprostuje :) faktycznie wiecej bede jezdził po polach łakach lasach, ale raczej nie odwazył bym sie tego jakos procentowo szacować ... bo to beda wypady paro godzinne (i bedzie ich pewnie zdecydowanie najwiecej) ... ale rowerem mam też zamiar jezdzic nad morze (ok 50km w jedna strone asfaltem) i zwiedzac "okoliczne" miejscowosci (koło 100km też asfaltem)czyli takie wypady cało dniowe raczej, do tego jak wspomniałem planuje wybierac sie na dłuższe wyjazdy np na ten rok planuje 2tyg po Szwecji i ok 2tyg po mazurach (z sakwami) ... byc moze zle napisałem o co mi dokładnie chodzi :) ale jak wiem i co wspomniałem juz wczesniej wynika z moich wypowiedzi ze chciał bym rower do wszytskiego :) a takich niestety nie produkuja ...

i chciałem własnie zapytac o firme Kross? czy jest to na pewno firma godna polecenia?? nie wiem czemu ale mi sie ona kojarzy, ze ok 10 lat temu jej rowet mozna było kupic w biedronce i zwykłych sklepach rowerowych ... byc moze sie myle ... i jak ona sie ma do takich oklepanych firm jak giant, author czy kellys??

Napisano

Nie kołami a oponami!!! wystarczy kupic porządne opony w rozmiarze 26x1,7 i bedziesz śmigał na tych oponach po asfalcie aż miło a i w terenie cię nie zawiodą.To że rower jest MTB nie znaczy że od razu musi być na laciach 2,2.Bez sensu rozumowanie

Ja nie polecam firmy Kross,to prawda co piszesz że pare lat temu robili tylko tanie rowery i zawalili nimi rynek a teraz zrobili się nie wiadomo kim bo maja droższe rowery,już nawet sobie zrobili wyłączność na sprzedaż rowerów tylko w swoich sklepach i kto inny u nich nic nie kupi.

A co do firm Author Giant i inne tego typu to nie da się ukryc ze płacisz za markę,jak ja to mówie za naklejke,ja bym polecił Unibike bo jakościową robią takie same rowery a cena jest niższa.

Napisano

Kolego powyżej może najpierw przeczytaj a potem sie wypowiadaj CYTAT "i chciałem własnie zapytac o firme Kross? czy jest to na pewno firma godna polecenia??

Napisano

Bo to jest firma godna polecenia, a mtb to nie tylko grube opony, w crossie jest to inna wygodniejsza pozycja. To się przyda szczególnie na tych kilkudniowych wypadach, bo na mtb po dwóch dniach będzie go cały kręgosłup bolał

Napisano

Ja na twoim miejscu wybrałbym crossa. Po przesiadce z mtb na crossa jest ogromna różnica. MTB lepiej sprawdzi się w terenie, ale crossem też ujedziesz. Jeżeli planuejsz jednak dłuższe wypady, to ja nie wahałbym się, komfort i wygoda na stronę crossa.

Co do marki, może poszukaj coś z bulls'a albo steavensa? Posiadam takie rowerki i sobie chwalę. Nie wiem jednak czy cenowo się zmieścisz, chyba, że używany poszukasz. Jeżeli jednak nowy, to Unibike.

Napisano

w zasadzie zbyt wiele nie dowiedziałem sie jesli chodzi o rower trekingowy czy crossowy, gdyz o tym pierwszym nikt nic nie napsiał :D ... nie wiem tez czy doczepianie bagaznika i błotników jest dobrym rozwiazaniemtak naprawde .... ale za to dowiedziałem sie ze chyba lepszy był by jednak rower crossowy

chciał bym zapytac co myslicie o takim?? ... ja sie totalnie na tym nie znam, na tym całym "sprzecie"

http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Napisano

Jeśli rzeczywiście planujesz dłuższe wypady z sakwami to na Twoim miejscu wybrałbym tego trekkinga http://www.unibike.pl/voyagergts.html. Z którego demontujesz w razie potrzeby osprzęt i śmigasz po szutrach i asfaltach. Róznica polega tylko na tym ,że trekking ma inną kierownicę .

Ja przed kupnem nowego roweru (wcześniej jezdziłem wiele lat na mtb)zrobiłem sobie procentowy bilans na jakich trasach najczęściej jeżdzę wyszło mi 60/40 (asfalt/leśne szutry) dlatego wybrałem ceossa. Wybór padł na Unibika . Pomimo ,że firma jest młoda to zapewniam ,że składają świetne rowerki, za normalne pieniądze. Mogliby popracować trochę nad grafika , ale na naklejkach się nie jezdzi... :thumbsup:

Napisano

Jeśli bierzesz Crossa to polecam dołożyć 300zł i masz naprawdę bardzo dobry sprzęt: http://allegro.pl/item1000338392_kross_crow_rubble_deore_xt_shadow_hydraulika.html Super osprzęt, wygodne, żelowe siodełko i amortyzowana sztyca, amorek całkiem niezły, w tej cenie raczej lepszego nie dostaniesz, opony są wąskie także w teren niestety się za bardzo nie nadają więc polecałbym zmianę. Dobre hamulce.

Napisano

Osobiście "władowałbym się" w wcześniej wspomnianego Kross Preria - super osprzęt, dobra cena tylko ta waga ;/, do tego potrzebny osprzęt i tylko śmigać :thumbsup: .

Napisano

Koledzy, przepraszam że sie wtrącę ale już kolejny raz czytam że firma unibike jest młodą firmą , a istnieje ona od 1990 roku. Sam mam rower tej marki który ma około 19 lat, i jeszcze jeżdzi.Dwadzieścia lat to całkiem sporo. Pozdrawiam.

Napisano

tylko ze tak jak wczesniej wspomniałem, rower marki Kross nie wchodzi w gre w ogóle ... dlatego przedstawiłem Unibika i myslałem, ze ktos moze napisze cos co do jego "osprzetu" bo ja sie znam zupełnie na materiałach z których rower jest wykonany, na jego wadze no i tych wszyskich przezutkach, łancuchach, jakis napedach, korbach itp itd ...

Napisano

Ja nie polecam firmy Kross,to prawda co piszesz że pare lat temu robili tylko tanie rowery i zawalili nimi rynek a teraz zrobili się nie wiadomo kim bo maja droższe rowery,już nawet sobie zrobili wyłączność na sprzedaż rowerów tylko w swoich sklepach i kto inny u nich nic nie kupi.

ROTFL - i to niby na co mają być argumenty?

Poza tym jak czytam twoje posty to zastanawiam się czy Ty w ogóle masz pojęcie o czymś takim jak geometria w rowerze? Polecać rower MTB na długie wypady... genialna rada :icon_confused:

Napisano

ROTFL - i to niby na co mają być argumenty?

Poza tym jak czytam twoje posty to zastanawiam się czy Ty w ogóle masz pojęcie o czymś takim jak geometria w rowerze? Polecać rower MTB na długie wypady... genialna rada :icon_mrgreen:

Jak cie ktos nie prosi to wiesz.....sam jeżdżę na swoim góralu na wypady po 150-200 km i jakoś nie narzekam

Napisano

Jak cie ktos nie prosi to wiesz.....sam jeżdżę na swoim góralu na wypady po 150-200 km i jakoś nie narzekam

Ja mam i MTB i Cross`a. MTB na dłuższym dystansie oraz po utwardzonych nawierzchniach nie możę sie równać komfortowi jaki daje Cross, nawet jak miałem w MTB slicki 1,00". Koła 28" (Cross) - łatwiej utrzymać prędkość, większa stabilność. A to że jeździsz na "wypady" po ponad 100km+ na MTB nie znaczy że się do tego nadaje :icon_mrgreen:

Napisano

Jak cie ktos nie prosi to wiesz....

Nie, nie wiem. Oświeć mnie.

No i podaj wreszcie te argumenty przeciw wyborowi roweru marki Kross. Może wiesz coś czego ja i inni nie wiedzą. Naprawdę chętnie się dowiem(y) i piszę to bez złośliwości. Tylko chodzi mi o ARGUMENTY, bo jak do tej pory to był jedynie śmieszny wpis, który tylko potwierdza, że zwyczajnie nie rozumiesz celów postępowania dużego producenta rowerów.

Napisano

Nie, nie wiem. Oświeć mnie.

No i podaj wreszcie te argumenty przeciw wyborowi roweru marki Kross. Może wiesz coś czego ja i inni nie wiedzą. Naprawdę chętnie się dowiem(y) i piszę to bez złośliwości. Tylko chodzi mi o ARGUMENTY, bo jak do tej pory to był jedynie śmieszny wpis, który tylko potwierdza, że zwyczajnie nie rozumiesz celów postępowania dużego producenta rowerów.

To jak śmieszy to trzeba się pośmiać ;) .Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...