Skocz do zawartości

[łańcuch, kaseta, korba, wolnobieg] Dopasowanie do siebie

Rophoe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym wymienić w końcu kasetę, tylko jest taki problem, że jest 6 cio rzędowa (6 koronek). Allegro tak na szybko przejrzałem i widzę tylko 7,8 i 9 cio rzędowe. Można 6 sciową jeszcze dostać?

Jeśli ową dostanę to rzędy łańcucha określa się po ilościach biegów przerzutki, czyli jak mam 6 biegów to muszę kupić 6 rządowy łańcuch. Czy wtedy przy takiej wymianie jestem zmuszony także do wymiany korby, a także wolnobiegu?

• Mod Team
Napisano

Kaset 6 rzedów nie ma a i nigdy ich nie było :P Ty masz wolnobieg :D

Teraz jest problem natury technicznej :) Spokojnie możesz sobie założyć wolnobieg 7(czy nawet 8 ale w to bym sie nie pachał) ALE jest on szerszy o szerokość jednej zębatki co za skutkuje przesunięciem koła w lewą stronę a to może spowodować problemy z hamulcami i taki tam :) no i typowy problem dwu sladu a nie jedno śladu :P

Koło spokojnie można ustawić jak należy ale trzeba je przesunąć na szprychach a to już nie taka dziecinna zabawa jak by sie wydawało :P

Napisano

Jednak tu znalazłem, że są kasety i wolnobiegi sześcio rzędowe. Po czym poznałeś, że mam wolnobieg i czy jeśli dostałbym kasetę sześćiobiegową to mógłbym ją zastąpić za wolnobieg? Domyślam się, że musiałbym wymienić piastę?

A przednia zębatka też musi być zastąpiona na nową?

• Mod Team
Napisano

Faktycznie taka kaseta występowała ostatni raz w 1998r w altusie. Sie człowiek zawsze uczy ;)

Dlatego powiedziałem ze masz wolnobieg bo kaseta 6 rzędowa jak widać to biały kruk w dzisiejszych czasach i w tamtych pewnie nie była częstym widokiem.

Łańcuchy od 6 (a nawet 5) rzędów do 8 mają taką samą szerokość wahającą sie o 0.1 do 0.3mm. Wiec w sumie to sa te same łańcuchy z innymi oznaczeniami. Nie musisz go wymieniać ze względów kompatybilnościowych ale ze względów zużycia raczej będziesz musiał. Ale to możesz sobie sprawdzić.

Korby nie musisz ruszać chyba ze jej sie żeby kończą.

Napisano

Nie znam się za bardzo na rowerach, pierwszy raz słyszę, że są wolnobiegi w piaście lub w zębatkach (tak w moim przypadku). Pytałem się pierw o kasetę, bo nie wiedziałem, że mam "wolnobieg". Z przodu o dziwo mam jeszcze ostre zębatki i w ogóle nie widzę problemów, ale wiadomo, że nie raz aby coś wymienić to trzeba wymienić to drugie, a jak to drugie to i trzecie :D. Wolałbym już mieć zapasową tylną zębatkę, bo później już mógłbym nie dostać (albo już teraz nie ma takich). Pytam się o kasetę, bo jeśli byłaby możliwość to kasetą zastąpiłbym "wolnobieg". Rower co prawda jest stary, choć nie wiem ile już ma, ale jak jeździ, a ja potrzebuję tylko do jazdy po asfalcie i piachu, nie po jakichś górach :D to nie będę kupował nowego roweru, jeszcze jak nie byłoby dla niego miejsa.

Na 7 rzędową kasetę/wolnobieg nie będę zmieniał, bo coś się może pochrzanić, a też przerzutek nie będę zmieniał puki co działają.

Napisano

Zebyś mógł założyć jaką kolwiek kasete musisz wymienić piastę, a to już lepiej kupic nowe koło tylne, więc wolnobiegi tylko możesz rozpatrzeć, jeżeli chcesz zainwestować minimum.

• Mod Team
Napisano
No to już lepiej samą piastę wymienić. To mógłbym jeszcze dostać kasety i wolnobiegi 6 rzędowe?

O kasetach zapomnij, wolnobiegi raczej tak. A piastę tak pod warunkiem że sie umie to zrobić.

Napisano

Z piastą to już poszedłbym to serwisu. Bodajże moja przerzutka może obsłużyć 7 biegów, bo mam drugi rower z tą samą przerzutką, ale z 21 biegami. Więc ewentualnie kupiłbym nową manetkę, jeśli musiałbym wstawić 7 koronek.

Dlaczego mam o kasetach zapomnieć? Musiałbym nowe koło wstawić, aby dać nową piastę pod kasetę?

Napisano

Z piastą to już poszedłbym to serwisu. Bodajże moja przerzutka może obsłużyć 7 biegów, bo mam drugi rower z tą samą przerzutką, ale z 21 biegami. Więc ewentualnie kupiłbym nową manetkę, jeśli musiałbym wstawić 7 koronek.

Dlaczego mam o kasetach zapomnieć? Musiałbym nowe koło wstawić, aby dać nową piastę pod kasetę?

Żeby mieć kasete musisz zmienić piastę, mając piastę to obecne szprychy mogą być za długie lub za krótkie ponieważ kołnierz piasty kołnierzowi nie równy, mając kupić piaste + szprychy + 25-30zł za zaplecenie koła = lepiej opłacalne kupno całego koła.

Jest opcja aby mieć kasete/wolnobieg 7 biegów/ 8 biegów, a przerzutke/manetke ustawić tak aby obsługiwało 6 biegów = mniejsze koszty na początku. Jednak sądzac po rowerze nie warto się według mnie pchać w inwestowanie, tylko kupić wolnobieg i jeździć jak najmniejszym kosztem.

• Mod Team
Napisano

Dlaczego mam o kasetach zapomnieć?

Chodzi o kasety 6 rzędowe dlatego o niech zapomnij tak jak zapomnieli wszyscy ze takie cos istniało 15 lat temu. Nie dostaniesz takiej kasety nooo chyba żebyś trafił ale to mało prawdopodobne.

Napisano

To poczekam do lipca, jak będą jakieś problemy to wtedy postaram się znaleźć wolnobieg 6 ścio rzędowy, jeśli nie no to 7 mio i kupię nową manetkę. Czyli nie muszę nic grzebać przy korbie?

• Mod Team
Napisano

Nie musisz wymieniać manetek przynajmniej nie od razu. Po prostu wyregulujesz tak zeby jedna zębatka była nie obsługiwana albo ostatnia albo pierwsza.

Napisano

Ale mam Shimano SIS 7 :icon_wink: i drugim rowerze jest ta sama przerzutka z 21 biegami, więc kupić można jakąś tańszą manetkę Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...