Skocz do zawartości

[brzęczenie] w okolicach tylnej piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Brzęczeniu towarzyszą wibracje (masaż siedzenia). Rozpoczynają się powyżej 35 km/h na 7,8,9 biegu. Wszystkie części mają 350km przebiegu. Zdjełem Zdjąłem już kasetę o nasmarowałem połączenie bębenek - kaseta. Wszystko dokładnie przykręciłem. Przerzutka też sprawdzona. Brzęczenie pojawiło się z dnia na dzień. Podejrzenie pada na tylną tarczę (160 CL XT). Czy przy dużych prędkościach tarcza może się lekko odkształcać i trzeć o klocki? (ale nawet gdyby, to chyba by nie powstały wibracje). Napęd raczej odpada, bo brzęczy nawet gdy nie pedałuje. Może do bębenka coś naleciało? Przyznam, że go czyściłem z zewnątrz szczoteczką z drobin piachu, uważając aby nie naleciało do środka. Co to może być?

Napisano

To połączenie powinno pozostać suche!!

Dlaczego ma być suche? Zawsze smarowałem te to miejsce i nic złego się nie działo.

Luzów na nitach nie ma. Natomiast wydaje mi się, że piasta ma lekkie bicie (przez miski) i tarcza zawadza o klocki.

Napisano

Pojawia się pytanie czy masz odblaski?? Bo jeśli tak to weź je dociągi do obręczy :) powinno już nie hałasować. Przynajmniej ja tak miałem :icon_mrgreen:

Napisano

Odblasków nie mam i już zlokalizowałem przyczynę.

Chodzi o tarczę, która przy większych prędkościach odkształca sie i mocniej trze o klocki. Spowodowane to jest tym, że piasta choć nowa ma lekkie bicie na miskach (XT 2008).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...