Wawrus Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Brzęczeniu towarzyszą wibracje (masaż siedzenia). Rozpoczynają się powyżej 35 km/h na 7,8,9 biegu. Wszystkie części mają 350km przebiegu. Zdjełem Zdjąłem już kasetę o nasmarowałem połączenie bębenek - kaseta. Wszystko dokładnie przykręciłem. Przerzutka też sprawdzona. Brzęczenie pojawiło się z dnia na dzień. Podejrzenie pada na tylną tarczę (160 CL XT). Czy przy dużych prędkościach tarcza może się lekko odkształcać i trzeć o klocki? (ale nawet gdyby, to chyba by nie powstały wibracje). Napęd raczej odpada, bo brzęczy nawet gdy nie pedałuje. Może do bębenka coś naleciało? Przyznam, że go czyściłem z zewnątrz szczoteczką z drobin piachu, uważając aby nie naleciało do środka. Co to może być?
afly Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 ..Zdjełem już kasetę o nasmarowałem połączenie bębenek - kaseta... To połączenie powinno pozostać suche!!
kubek20 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Sprawdź, czy na tarczy nie ma luzów na nitach
Wawrus Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 To połączenie powinno pozostać suche!! Dlaczego ma być suche? Zawsze smarowałem te to miejsce i nic złego się nie działo. Luzów na nitach nie ma. Natomiast wydaje mi się, że piasta ma lekkie bicie (przez miski) i tarcza zawadza o klocki.
afly Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 ... Dlaczego ma być suche? Zawsze smarowałem te miejsce i nic złego się nie działo. ... Przytocze temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/64508-bebenek-czy-pod-kaseta-powinien-byc-jakis-smar/page__p__678092__hl__smarowanie%20bębenka%20__fromsearch__1entry678092
Wawrus Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 No dobra. Nie warto smarować. Ale jak było nieposmarowane to też brzęczało, więc nie w tym problem.
sq3mko Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Pojawia się pytanie czy masz odblaski?? Bo jeśli tak to weź je dociągi do obręczy powinno już nie hałasować. Przynajmniej ja tak miałem
Wawrus Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 Odblasków nie mam i już zlokalizowałem przyczynę. Chodzi o tarczę, która przy większych prędkościach odkształca sie i mocniej trze o klocki. Spowodowane to jest tym, że piasta choć nowa ma lekkie bicie na miskach (XT 2008).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.