CBG Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 To mój pierwszy wpis tutaj. Chciał się dowiedzieć co sądzicie na temat cross t-rex`a, mam budżet do 1200zł. Ten rower by się w niego wpasował. Model: T-REX Rower grupy: FULL SUSPENSION Rama: Alloy suspension Amortyzator/widelec: HL GORDO-650 DownHill , travel 100 mm. Manetki: SHIMANO ST-EF60-7 EZ-Fire Shift/Brake levers 21 speed Przerzutka tył: SHIMANO RD-TX70 DATT Przerzutka przód: SHIMANO FD-C050M6 Łańcuch: KMC Z72 1/2"x3/32", Pin length 7,3mm Korba: PROWHEEL , 170 mm., 42x34x24T Hamulce: Disc brakes PROMAX DSK-320 Piasty: JOY TECH Alloy Opony: KENDA KINETICS 26x3,35 Rafki: X-POSE X5 Double wall 36H Wielkość Ramy: 19" PS. Moglibyście mi napisać jaki jest standardowy rozmiar ramy dla mnie - 15lat, 187cm wzrostu.
adii22 Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 siemka, czy to jest ten rower? Jeśli to ten, odpuść sobie. To klasyczny przykład ciężkiego makro, nie roweru. Może i fajnie wygląda, ale to złom. Weź ROWER - do 1200zł można wyhaczyć np. to: na przykład to - sam na podobnym śmigam, model nowszym, z troszkę gorszym osprzętem. Warto dołożyć tutaj te 100zł, bo to dobry rowerek za tę cenę. Ewentualnie to, bo to GT, ma gorszy osprzęt niż A2, ale ramka jest zajedwabista - z doświadczenia wiem Mówię Ci, nie bierz tego czegoś, co podesłałeś - to złom, a do tego ciężki. To co ja ci podałem, nie jest wagą godną light bikera, ale są to ROWERY, które, jeżeli będą jedynie odrobinkę zadbane, posłużą długo PS - szukaj czegoś w rozmiarze ramki ~18". Może być 17" + dłuższa sztyca, może być 19".. w każdym razie warto by przymierzyć, bo każdy producent inaczej mierzy wielkość ramki. Ale celuj w coś koło 18". Napisz jeszcze ile ważysz i gdzie i jak chcesz jeździć. Bo to co podałem to takie bardzo uniwersalne rowerki - sprawdzą się w mieście, na asfalcie, w terenie. Ale to uniwersalne jeździdełka Jeszcze co znalazłem: Całkiem fajny Unibike, w niezłej cenie A.. w tej cenie unikaj jak ognia hamulców tarczowych. Zobacz po ile chodzą dobre tarczówki (Juicy 5 na przykład albo Shimano SLX) a ile kosztuje ten rowerek i sobie sam odpowiedz czy takie hample będą bezpieczne. No, chyba, że ważysz ~50kg (nierealne przy tym wzroście), to wyhamują cię Tektro IO, montowane w Krossie Hexagonie V6 na przykład. Wiem to z autopsji Daje ponownie linki, bo się źle wkleiły Kross Level A2 GT Unibike
CBG Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Napisano 24 Kwietnia 2010 Ważę coś koło 75-80 kg, a co do klasy roweru to mieszkam w Bielsku-Białej, pod Szyndzielnią. Jak ktoś z okolicy to wie o co chodzi. 100m od szlaków, więc rower musi być mocno górski, taki żeby do góry się dało, ale głównie w dół. Najlepiej amortyzacja na tył i przód. Wiem, że to nie ta cena, ale jak byście coś widzieli to napiszcie.
adii22 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 W tej cenie unikaj tylnego zawieszenia amortyzowanego, jak i 'tarczówek' Dlaczego? -> Zobacz tutaj Mocno w dół, hmm... A masz zamiar tylko zjeżdżać czy raczej turlać się po tych szlakach?
CBG Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Napisano 25 Kwietnia 2010 50% na 50%, z lekką preferencją na turlanie. PS. A co do tarczy z tyłu to wytrzymałbym sezon, a potem wymienił za nowe fundusze na jakiegoś hydraulika.
adii22 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Odpuść sobie to, co podałeś Zabijesz się na tym 'TiReksie". Weź coś na solidnej ramce - Level A2, Unibike.. cokolwiek, byleby było to rowerem, bo to, co podałeś, to klasyczny przykład makoresza (czy jak się tam to pisze). Na niezbyt harcoreowej jezdzie da rade, a i jakis zjazd zaliczy - oczywiście nie tak szybko jak full dobrej klasy, ale szybciej niż to co podałeś
CBG Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Napisano 26 Kwietnia 2010 Dawno se już go odpuściłem. Co powiecie na to? Hexagon V6 2010 GT Outpost Disc 2009- tego nie jestem pewny bo nieznam firmy, ale jest chyba ok. Kellys Quartz 2009 Merida Matts 20-V model 2009 A co do wielkości ramy to mierzyłem tym sposobem od kroku w dół (tylko bez skojarzeń, proszę!) i wyszło mi 19,074coś tam, coś tam. Ale i tak dzięki . JESZCZE JEDNO: hamulce jak są kiepskie to nic, bo i tak mam zamiar "Ten Jakiś" rower trochę z tuningować.
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Z tych co pokazałeś to najlepszy będzie Kellys.
CBG Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Napisano 27 Kwietnia 2010 Wiem, przymierzałem go. A co do wielkości ramy to nie wierzcie systemom na obliczanie, przelicznikom itd. Ja nie będę miał 19" tylko 23", dzisiaj mierzyłem.
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 19" nie ale 20-21" to optymalny rozmiar na 187cm, czyli w wypadku tego Kellysa 21,5". Rozmiar 23,5" to jest dla dwumetrowców.
CBG Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Napisano 27 Kwietnia 2010 Nice, bo ja jak mierzę to mam między krokiem a ramą ok 4-5cm, a tak chyba powinno być.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.