Skocz do zawartości

[rower] Cross t-rex

CBG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy wpis tutaj.

Chciał się dowiedzieć co sądzicie na temat cross t-rex`a, mam budżet do 1200zł. Ten rower by się w niego wpasował.

Model: T-REX

Rower grupy: FULL SUSPENSION

Rama: Alloy suspension

Amortyzator/widelec: HL GORDO-650 DownHill , travel 100 mm.

Manetki: SHIMANO ST-EF60-7 EZ-Fire Shift/Brake levers 21 speed

Przerzutka tył: SHIMANO RD-TX70 DATT

Przerzutka przód: SHIMANO FD-C050M6

Łańcuch: KMC Z72 1/2"x3/32", Pin length 7,3mm

Korba: PROWHEEL , 170 mm., 42x34x24T

Hamulce: Disc brakes PROMAX DSK-320

Piasty: JOY TECH Alloy

Opony: KENDA KINETICS 26x3,35

Rafki: X-POSE X5 Double wall 36H

Wielkość Ramy: 19"

PS. Moglibyście mi napisać jaki jest standardowy rozmiar ramy dla mnie - 15lat, 187cm wzrostu.

Napisano

siemka, czy to jest ten rower?

Jeśli to ten, odpuść sobie. To klasyczny przykład ciężkiego makro, nie roweru. Może i fajnie wygląda, ale to złom. Weź ROWER - do 1200zł można wyhaczyć np. to: na przykład to - sam na podobnym śmigam, model nowszym, z troszkę gorszym osprzętem. Warto dołożyć tutaj te 100zł, bo to dobry rowerek za tę cenę. Ewentualnie to, bo to GT, ma gorszy osprzęt niż A2, ale ramka jest zajedwabista - z doświadczenia wiem ;)

Mówię Ci, nie bierz tego czegoś, co podesłałeś - to złom, a do tego ciężki. To co ja ci podałem, nie jest wagą godną light bikera, ale są to ROWERY, które, jeżeli będą jedynie odrobinkę zadbane, posłużą długo :)

PS - szukaj czegoś w rozmiarze ramki ~18". Może być 17" + dłuższa sztyca, może być 19".. w każdym razie warto by przymierzyć, bo każdy producent inaczej mierzy wielkość ramki. Ale celuj w coś koło 18".

Napisz jeszcze ile ważysz i gdzie i jak chcesz jeździć. Bo to co podałem to takie bardzo uniwersalne rowerki - sprawdzą się w mieście, na asfalcie, w terenie. Ale to uniwersalne jeździdełka :)

Jeszcze co znalazłem: Całkiem fajny Unibike, w niezłej cenie

A.. w tej cenie unikaj jak ognia hamulców tarczowych. Zobacz po ile chodzą dobre tarczówki (Juicy 5 na przykład :P albo Shimano SLX) a ile kosztuje ten rowerek i sobie sam odpowiedz czy takie hample będą bezpieczne. No, chyba, że ważysz ~50kg (nierealne przy tym wzroście), to wyhamują cię Tektro IO, montowane w Krossie Hexagonie V6 na przykład. Wiem to z autopsji :)

Daje ponownie linki, bo się źle wkleiły :)

Kross Level A2

GT

Unibike

Napisano

Ważę coś koło 75-80 kg, a co do klasy roweru to mieszkam w Bielsku-Białej, pod Szyndzielnią. Jak ktoś z okolicy to wie o co chodzi. 100m od szlaków, więc rower musi być mocno górski, taki żeby do góry się dało, ale głównie w dół. Najlepiej amortyzacja na tył i przód. Wiem, że to nie ta cena, ale jak byście coś widzieli to napiszcie.

Napisano

W tej cenie unikaj tylnego zawieszenia amortyzowanego, jak i 'tarczówek' :D

Dlaczego? -> Zobacz tutaj

Mocno w dół, hmm... A masz zamiar tylko zjeżdżać czy raczej turlać się po tych szlakach?

Napisano

50% na 50%, z lekką preferencją na turlanie. :D

PS. A co do tarczy z tyłu to wytrzymałbym sezon, a potem wymienił za nowe fundusze na jakiegoś hydraulika.

Napisano

Odpuść sobie to, co podałeś :) Zabijesz się na tym 'TiReksie".

Weź coś na solidnej ramce - Level A2, Unibike.. cokolwiek, byleby było to rowerem, bo to, co podałeś, to klasyczny przykład makoresza (czy jak się tam to pisze).

Na niezbyt harcoreowej jezdzie da rade, a i jakis zjazd zaliczy - oczywiście nie tak szybko jak full dobrej klasy, ale szybciej niż to co podałeś ;)

Napisano

Dawno se już go odpuściłem.

Co powiecie na to?

Hexagon V6 2010

GT Outpost Disc 2009- tego nie jestem pewny bo nieznam firmy, ale jest chyba ok.

Kellys Quartz 2009

Merida Matts 20-V model 2009

A co do wielkości ramy to mierzyłem tym sposobem od kroku w dół (tylko bez skojarzeń, proszę!) i wyszło mi 19,074coś tam, coś tam. Ale i tak dzięki ;) .

JESZCZE JEDNO: hamulce jak są kiepskie to nic, bo i tak mam zamiar "Ten Jakiś" rower trochę z tuningować.

Napisano

Wiem, przymierzałem go.

A co do wielkości ramy to nie wierzcie systemom na obliczanie, przelicznikom itd.

Ja nie będę miał 19" tylko 23", dzisiaj mierzyłem. :icon_wink::thumbsup:

Napisano

Nice, bo ja jak mierzę to mam między krokiem a ramą ok 4-5cm, a tak chyba powinno być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...