Skocz do zawartości

[rower] Specialized Epic Expert 2008

Rocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałem się przedstawić mam na imię Rafał i pochodzę z Ostrowa Wielkopolskiego.Mam pytanie chcę kupić nowy rower do jazdy do pracy i w przejażdżki w teren.Rocznie robię po 5000 kilometrów i jestem posiadaczem roweru górskiego HASA COMP 6.Mój typ padł na Specialized Epic Expert 2008 proszę o opinię i czy warto tyle kasy wydawać za ten rower.Pozdrawiam.

http://www.allegro.pl/item1007922080_specialized_epic_expert_2008_l.html

Napisano

Dla mnie bomba ;] nic więcej niestety nie moge powiedzieć o tej maszynce, bo niestety nie miałem okazji jej dosiąść. O ile prawdą jest że cena u dystrybutora to aż 13kzł to jako młody ekonomista mogę powiedzieć że warto =]

pozdrawiam

ad1

Zastanawiałeś się czy przy tej kategorii cenowej nie spróbować czegoś z karbon/tytan ?

http://www.allegro.pl/item1007734691_profesjonalny_mtb_focus_first_carbon_nowy.html

Napisano

Widziałem tego konkretnego Focusa na żywo . Ładny lekki full w sam raz na maratony .

A jeśli chodzi o Epica , to czemu nie ;) Kwestia czy Ci podejdzie rozmiar , bo 615 mm długości górnej rury to nie byle co .

M

Napisano

Focus może i ciekawy, tylko, że 21" ;)

Przy zakupie Speca trzeba wziąć pod uwagę, że ten model wbrew temu co jest w opisie aukcji nie może być wyprzedażą rocznika 2009 - ponieważ w 2009 weszła nowa konstrukcja.

Napisano

Rulez ,

gościu chyba się kopnął w opisie aukcji. Siedziałem na nim i raczej to jest M 49cm a nie L 55cm . Było całkiem ok , mam 180 cm . Zresztą , nie wiemy czy Rocco nie potrzeuje nawet L ;)

Pozdrawiam

M

Napisano

Dziękuje wszystkim za odpowiedz i czekam na dalsze odpowiedzi.Dzwoniłem do gościa i jest w stanie obnirzyć cenę.jak kupię sprzęt do z gośćmi z Ostrowa się umówię na sprawdzian sprzętu.Wolę używany sprzęt niż nowy gorszej klasy a SPECIALIZED EPIC to moje marzenie. Pozdrawiam.

Napisano

Mam pytanie do pana RULEZ.Ładny masz rower ale pytanie jest takie mam 170 wzrostu a rower co mam zamiar kupić jest w rozmiarze L,czy ta ram będzie dobra!patrzyłem w internecie i ludzie o moim wzroście jeżdzą na L i też gadałem z sprzedającym ze rama jest nisko pochylona do tyłu.I mam jeszcze jedno pytanko co sądzisz o tym rowerze szukam już pół roku i to wydane mi się okazja a cena jest jeszcze do negocjacji może pójdzie za 5300.

Napisano

ale pytanie jest takie mam 170 wzrostu a rower co mam zamiar kupić jest w rozmiarze L,

Rocco zdecydowanie rozmiar L będzie na Ciebie za duży. Zwróć uwagę na specyfikację, górna rura ma aż 615mm długości to jest rozmiar na wysokiego bikera powyżej 182cm. Będziesz na nim strasznie wyciągnięty. Ja kiedyś popełniłem podobny błąd, jako początkujący biker zostałem namówiony w sklepie przez nieuczciwego sprzedawcę, który chciał się pozbyć sprzętu i wcisnął mi za duży rower. Cierpiałem z tego powodu długo. Zasada jest taka, że lepiej mieć mniejszą ramę bo zawsze da się coś dostroić i pokombinować np. ze sztycą, siodełkiem i dłuższym mostkiem a jak rama jest za duża to koniec, nie da się z tym już nic zrobić.

Napisano
Zasada jest taka, że lepiej mieć mniejszą ramę bo zawsze da się coś dostroić i pokombinować

Bzdura (co można dostroić - struny ?) tak samo można kombinować przy za długiej (sztyca bez setbacka, krótszy mostek) jak i za krótkiej , rama powinna być optymalna "panie kombinator" - nie jesteś lepszy od tego sprzedawcy ze sklepu.

Napisano

Bzdura (co można dostroić - struny ?) tak samo można kombinować przy za długiej (sztyca bez setbacka, krótszy mostek) jak i za krótkiej , rama powinna być optymalna "panie kombinator" - nie jesteś lepszy od tego sprzedawcy ze sklepu.

Nie wiem skąd ta agresja zwłaszcza, że tylko z jedną Twoją tezą Rulez można się zgodzić rama powinna być optymalnie dobrana to OK, ale takie rzeczy to w sklepie a na wtórnym rynku nie zawsze można wydziwiać. I nie opowiadaj bajek, że dużą ramę dostosujesz do małego wzrostu bikera zwłaszcza jak nie będzie miał prześwitu pod kroczem no chyba, że weźmiesz piłę i utniesz tylko nie wiem co ramę czy biedakowi jajka :-)

Napisano

Nie wypisuj durnot o dostosowywaniu za małej ramy i będzie OK.

Jak nie ma optymalnej ramy to się nie kupuje żadnej, nie ważne jaka by to była okazja.

Napisano

Nie wypisuj durnot o dostosowywaniu za małej ramy i będzie OK.

Jak nie ma optymalnej ramy to się nie kupuje żadnej, nie ważne jaka by to była okazja.

OK to będzie Rulez wtedy, jak zaczniesz się kulturalnie zachowywać i czytać posty ze zrozumieniem. Nie ma sensu pisać o rzeczach oczywistych jak to, że za małej ramy nie można dostosować jak i za dużej również. Oczywiste jest też to, że są granice tego dostosowania wynikające z bezpieczeństwa zastosowanych części i wykazałem, że owe granice dostosowania są większe dla ramy mniejszej niż większej, w której wielkość przekroku będzie np. za mała.

Najlepiej Rocco jak byś miał możliwość przymierzyć się do tego sprzętu w sklepie u znajomego czy sprzedawcy tego roweru i empirycznie stwierdził jaki jest dla Ciebie.

Napisano

Rzeczona rama ma akurat niski przekrok ... resztę już napisałem (a gdybyś nie pojął, to dałem do zrozumienia , że "powiększanie" za małej ramy to tak samo głupi pomysł jak pomniejszanie za dużej) wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Napisano

Ja bym nie kupił, ciężki, bujający, słabo wyposażony.

Jedyne co jest OK. to geometria ramy, naprawdę pięknie radzi sobie w terenie :wallbash:

Napisano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi co do kupna roweru.chociaż sytuacja była nerwowa.Dużo jeżdzę na rowerze i chcę odpowiedzieć na jedno pytanie co do ramy.Tego EPICA chciałem kupić na siłę bo bardzo mi się podobał i wyglądał super tylko ta rama bardzo mi nie odpowiadała.W obecnym rowerze mam 17 i nie ma wyjścia tak musi być następny ja też nie rozumiem jak kombinować z ramą.Dzisiaj kupiłem Specialized Stumpjumper FSR Elite 08.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...