Skocz do zawartości

[obręcze] czym i jak czyścić

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie jak czyścić powierzchnie robocze obręczy - czyli tam gdzie klocki hamulcowe trą o obręcz.

Zawsze po dużym zabrudzeniu siadałem i mozolnie pucowałem gąbką i wodą z płynem, później szmatką do sucha a na koniec odtłuszczaczem. Ale może jest jakiś inny lepszy sposób, gdyż nie chce mi się robić tego zbyt często, ostatnio jeżdżę dużo w dość mocno zapylonym terenie. I teraz zaobserwowałem, że po kumulacji takiego "pyłku" na obręczach dosyć znacznie spada skuteczność hamowania przecieranie tylko szmatką daje jakiś efekt ale po jakimś czasie trzeba już to dokładnie umyć żeby pozbyć się tej mazi zebranej i przemielonej na obręczy przez klocki hamulcowe.

Czy używanie może czegoś takiego?: http://www.dobrerowery.com/product_info.php?products_id=1072

czy macie jakiś inne sposoby/poglądy na tem temat.

Napisano

Najlepiej to po kazdej jezdzie przejechac szmatka. Szczerze mowiac to mi tyle wystarcza - co kwartal jak sobie kolo centruje to robie "do czysta". Ale nie czesciej - szkoda mi czasu, a efekty znikome.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...