Skocz do zawartości

[piasta]FH-RM30 luzy na bębnie

snake2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam piastę FH-RM30 po przejechaniu 400km pojawił się luz na bębenku i równocześnie stuki. Chciałem się dowiedzieć czy one tak szybko się zużywają czy to może być wada fabryczna?

Napisano

a próbowałeś ją rozbierać??? może wystarczy dokręcić ten bębenek. Spróbuj rozkręcić tą piastę i powinna być śruba która dociąga bębenek do reszty. jeżeli masz klucz wsadowy( chyba 10mm) to wystarczy ją dokręcić przesmarować łożyska i powinno wszystko grać :(

Napisano

ma może to nie wina bębenka.Jaką masz kasetę? Ja tez miałem coś takiego i okazało się że to śrubka dokręcająca koronki w mojej x9 poluzowała się. Wtedy szukałem winy w bębenku jak się później okazało nie potrzebnie.

Napisano

Miałem zdjętą kasetę ruszałem bębenkiem i był luz. Kaseta to Sram PG-830. Kaseta jak również bębenek są mocno dokręcone.

Napisano

Duży ten luz? U mnie mały luz też jest i się nim nie przejmuję, to raczej normalne. Niestety bębenki w tych piastach są dość dziadowskie, zależy na jaki się trafi, mój rozleciał się po 2000km. Wymieniłem na nowy i ten żyje do dzisiaj, a przejechał już jakieś 6000km.

• Mod Team
Napisano

Niewiem skąd wziąłeś nowy bębenek ale jak kupileś to ta piasta tego nie wartuje ... w shimano luz na pierwszej zebatce wynosi ok 1-2mm i tak ma 98% piast/bębenków shimano.

Napisano

Znam tą piastę,to grupa biegowa Altus,to tania ,ale dobra piasta,służyła mi dość długo.Luzy to oznaka zużycia elementów,ale o zużyciu po przejechaniu 400 km nie może być mowy.Zakładam,że kupiłeś nową piastę i zaplotłeś sam koło,lub zleciłeś to fachowcowi.Nie chcę posądzać nikogo o złą wolę,zdarzyło mi się jednak widzieć na sklepowych półkach piasty z demontażu uchodzące za nowe.Jeżeli jednak jesteś pewien,że kupiłeś produkt nie używany,proponuję rozkręcić piastę i obejrzeć dokładnie elementy łożysk,zwłaszcza stożki,kulki i bieżnie.Może okazać się,że któryś z wymienionych elementów trzeba będzie zamienić i po złożeniu piasty cieszyć się jazdą,pozdrawiam.

Napisano

Korpus piasty został w kole tego nie ruszałem. Przełożyłem z nowej piasty bębenek, ośkę i resztę środka. W tamtym bębenku zdarzyło się nawet że kilka razy przeskoczył tak jakby nie zadziałały zapadki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...